Петар Ђокић Опозиција нема снагу и политичку зрелост

Ведрана Кулага
Петар Ђокић Опозиција нема снагу и политичку зрелост

У протеклим годинама сви који се сада нуде као алтернатива кроз опозицију имали су прилику да управљају и да као власт покажу шта и колико знају, али их је због бројних грешака, пропуста и штете коју су нам нанијели народ склонио.

Истакао је то у интервјуу "Гласу Српске" носилац листе Социјалистичке партије за Народну скупштину Републике Српске у изборној јединици четири Петар Ђокић.

- У основи политичког програма СП-а је трајно очување и јачање РС као једине домовине - рекао је Ђокић.

* ГЛAС: Шта ће октобарски избори значити за РС?

ЂОКИЋ: Очекујем да покажу демократску способност и зрелост РС и да се у Српској очува курс постојеће политике у којој је учествовала и СП. Сматрам да би ови избори требали коначно да доведу до тога да у БиХ на свим нивоима њене политичке организације превладају реални политички ставови и да сви прихвате реалне политичке односе и да се БиХ настави градити као држава. У супротном, земља може да дође у озбиљну кризу. Избори треба да буду демократска утакмица гдје ће се укрстити различите идеје и на крају издвојити и побиједити оне најбоље које ће омогућити нормалнији живот људима ове земље. Очекујемо да ће побиједити наша идеја борбе за економски развој и државу социјалне правде.

* ГЛAС: Очекујете ли да ће гласачи схватити важност ових избора и да ће их бити више него на претходним?

ЂОКИЋ: Излазност бирача ће вјероватно бити на нивоу ранијих избора и ја их овом приликом позивам да у што већем броју изађу на изборе. На овим изборима очекујемо значајно повећање броја гласова имајући у виду да смо у коалицији са Партијом уједињених пензионера и да СП представља и заступа интересе социјално обесправљеног становништва.

* ГЛAС: Шта у свом програму нудите гласачима?

ЋОКИЋ: У основи политичког програма је трајно очување и јачање РС као једине домовине. Залажемо се за јачање и већи утицај државе у планирању и усмјеравању привредних токова. Држава мора да обезбиједи праведнију расподјелу новостворене вриједности. Суштина економског програма своди се на обезбјеђивање што већег броја радних мјеста, јер борба за свако радно мјесто мора да буде апсолутни приоритет државе.

* ГЛAС: Шта ћете прво урадити ако побиједите на изборима?

ЂОКИЋ: Покренућемо измјене одређеног броја закона и донијети нове којима ће се ојачати улога државе у привреди и јавном сектору РС. Једино одлучним ангажовањем државе и свих полуга које јој стоје на располагању могуће је остварити промјене и покренути убрзан економски развој.

* ГЛAС: Какве су шансе противничких кандидата? Шта мислите о њима?

ЂОКИЋ: У протеклим годинама сви који се сада нуде као алтернатива кроз опозицију имали су прилику да управљају и да као власт покажу шта и колико знају, али их је због бројних грешака, пропуста и штете коју су нам нанијели народ склонио. У њиховим политикама не видим снагу и политичку зрелост, због чега сматрам да не могу и неће добити подршку грађана. Међу опозиционим партијама има и оних који су се јуче појавили, а расипају се огромним количинама новца. Питам се ко им је дао толики новац и за које агентуре они овдје раде? Увјерен сам да ће то народ препознати и да ће их одбацити.

Политика СП-а

* ГЛAС: Како ћете гарантовати грађанима да ћете испунити обећано?

ЂОКИЋ: Гаранција је наша ријеч коју никада нисмо погазили и снага и вриједност политичких идеја које заступамо, као и кадрови који ће на томе радити. Сигуран сам да ћемо због тога побиједити. Свјетска пракса је показала да само модерни социјализам може да обезбиједи излазак из кризе у коју је запао читав свијет, па и РС, а то је оно што је политика СП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана