ПДП кажњен са 15.000 КМ због преурањене кампање и злоупотребе ресурса

СРНА
ПДП кажњен са 15.000 КМ због преурањене кампање и злоупотребе ресурса

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ казнила је данас ПДП са 15.000 КМ због преурањене изборне кампање ове странке и злоупотребе јавних средстава које је вршио кандидат за градоначелника Бањалуке Драшко Станивуковић прилком подјели картица за јавни превоз пензионерима.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина у току расправе на сједници о овој тачки дневног реда нагласила је да је оно што је Станивуковић урадио еклатантан примјер злоупотребе ресурса за личну промоцију.

"Треба наредити обуставу активности којима се крши закон. Према мом мишљењу, казна је ниска и минимална. Требала би бити 20.000 КМ", истакла је Прутина. ЦИК је обуставио поступак у два предмета против СНСД-а за злоупотребу јавних ресурса и преурањену кампању, због тога што није утврђено да је ова странка, између осталог, злоупотребљавала јавне ресурсе састанком у просторијама Шумског газдинства "Сјемећ" из Рогатице.

"Ово предузеће уступило је просторије за састанак уз накнаду и доставили су доказ за то.

Они су навели да просторије за састанке уступају бесплатно, осим политичким партијама", наведено је на сједници.

Други предмет односио се на предсједника Општинског одбора СНСД у Шамцу који је подијелио објаву пољопривредне задруге која је обезбиједила средства за пластенике, а у којој није утврђено да се радило о објави политичких порука или вођењу изборне кампање. Због преурањене изборне кампање на данашњој сједници са 4.000 КМ кажњен је ХДЗ, а ХДЗ 1990 са 3.500 КМ због тога што су општински одбори ових странака у Бусовачи водили преурањену изборну кампању путем друштвених мрежа.

За исти прекршај новчано са 3.000 КМ кажњен је Савез за нову политику, који је посредством друштвених мрежа објавио информацију о коалицији на наредним изборима, те о подршци једном од кандидата за начелника Фоче.

У току сједнице чланови ЦИК-а подсјетили су на одлуку Суда БиХ у једном случају гдје је објава кандидата представљена као вођење кампање, иако ово у претходном периоду ЦИК није карактерисао као преурањену изборну кампању.

На данашњој сједници наведено је и да ће 17.348 бирача на локалним изборима гласати посредством укупно 393 мобилна тима. /крај/гј/вј

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана