Пашалић на Општинском одбору СНСД-а: Одлични услови за развој аграра у Угљевику, уз сарадњу локалне и републичке власти

Срна
Foto: Срна

УГЉЕВИК- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Угљевику да ова општина има одличне услове за развој пољопривреде који нису у потпуности искориштени јер је изостала сарадња локалне власти са Владом Српске и ресорним министартсвом.

"Свака породица која остане на селу да се бави пољопривредом нам је злата вриједна и желимо да убудуће поправимо ситуацију у Угљевику", рекао је Пашалић, који је био гост Општинског одбора СНСД.

Он је похвалио програм за развој пољопривреде који је понудио кандидат СНСД и коалиционих партнера за начелника Угљевика Милутин Тасовац, који подразумијева улагање милион КМ из локалног буџета за подстицај домаћих произвођача хране.

"Тасовац има сјајан програм, који се уклапа са програмом ресорног министарства, да подстиче оне произодње које ми можда нисмо довољно обухватили.

То је добар модел и кључ успјеха да се пољопривреда у Угљевику додатно развије", рекао је Пашалић, који је и члан Главног одбора СНСД-а.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је посљедњих година само за водопривредне објекте у Угљевику издвојила 5,2 милиона КМ, а за подстицај пољопривредим произвођачима 12,5 милиона КМ од 2007. године, при чему доминирају подстицаји за производњу млијека и воћа.

"Сарадња између општине Угљевик и ресорног министарства била је прилично скромна, нисмо имали интензивну сарадњу. Вријеме је да се то на неки начин поправи јер има много пројеката који су били на располагању нашим пољопривредним произвођачима, а нису довољно искориштени, због неинформисаности или пасивности локалне заједнице", поручио је Пашалић.

Он је додао да у оваквој ситуацији највише трпе пољопривредни произвођачи.

Кандидат СНСД за начелника Угљевика Милутин Тасовац рекао је новинарима да је његов план за развој пољопривреде базиран на инвестицији од милион КМ, уз кохезију општине и Владе Републике Српске и на добробит становништва у крају гдје 70 одсто људи живи на селу од свог рада.

"Постоји много начина да подигнемо ниво пољопривредне производње и да омогућимо људима егзистенцију од свог рада", рекао је Тасовац и додао да је Влада Републике Српске само за девет мјесеци ове године уложила 800.000 марака помоћи за пољопривредну производњу у Угљевику, а у континуитету од 2007. године 17 милиона КМ.

"Ова средства нису занемарљива, али могу бити и знатно већа ако се направи кохезија општине са Владом Републике Српске, коју досадашња власт није имала, као ни контакте са ресорним министартсвом", истакао је Тасовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана