Огњен Тадић - Уставне промјене непотребне

Глас Српске
Огњен Тадић - Уставне промјене непотребне

БAЊAЛУКA - Огњен Тадић, кандидат за предсједника Републике Српске коалиције "Заједно за Српску" поручио је да Српска нема потребу за уставним промјенама у БиХ.

Он је у интервјуу агенцији Срна навео да улогу предсједника Српске види у заступању интереса грађана, те да се није кандидовао да би био нечија марионета или формални предсједник, који ће се појавити два-три пута годишње.

- Очекујем да грађани разумију да су избори "дан Д" за све нас, један од преломних тренутака у историји РС и свих њених грађана и да је ово тачка са које можемо кренути још дубље у деградацију институција Српске и деградацију њеног економског и правног система или искористити прилику и направити заокрет који ће нас полако почети извлачити са пута према дну, којим, нажалост, идемо - рекао је Тадић.

Он је позвао грађане да изађу на предстојеће изборе у што већем броју, "јер се ради о преломном тренутку, који одлучује о даљем путу Српске ка дну или изласку из те ситуације".

Тадић сматра да ниједан глас, као оруђе промјене, не смије остати пасиван и напомиње да грађани треба да се приликом гласања "осврну на протекле четири године и процијене да ли су задовољни својим животима и да ли је за тај протекли период постављен темељ за бољу будућности или се продужио тунел у којем се налазимо".

Он очекује да грађани Српске на изборима "искажу грађанску храброст и да уложе глас за промјене, а против политике непотизма, криминала, начина на који се распродаје државна имовина и интерес, обавља приватизација, пере новац, те против смањивања плата и пензија".

- Оно чему се морамо посветити је побољшање економског и социјалног статуса грађана, а колико је у нашој моћи, и читавог окружења. То је приоритетан циљ, а наше је да, уз подршку грађана нашем програму прије избора, и сталну сарадњу са њима послије избора, пронађемо најбољи начин и политички оквир за остваривање тог циља - рекао је Тадић агенцији Срна.

Он је друштвено-економску ситуацију оцијенио као крајње озбиљну, поткрепљујући то "падом инвестиција за 25 одсто, жељом све већег броја људи, поготово младих, да напусте ове просторе, као и податком УНХЦР-а према којем у БиХ 170.000 дјеце живи испод границе сиромаштва".

Тадић је истакао одлучност коалиције "Заједно за Српску" за успостављање безбједније и извјесније економске, социјалне и политичке будућности грађана и оцијенио да је "много времена утрошено на заваравање грађана причама о удруживању, раздруживању, конфедерацији, федерацији, у којима је занемарен положај грађанина као човјека и појединца".

Одговарајући на питање да ли би се као предсједник Српске мијешао у рад Владе, Тадић је навео да се у функционисању садашње владе много тога може ставити под знак питања и да су многобројне ситуације у којима би морао да реагује као предсједник РС и заступник интереса грађана.

Према његовим ријечима, апсолутно је примарно да Влада ради у интересу грађана, а не премијера, министара и њима блиских кругова.

- Поступци ове владе нису транспарентни и нису друштвено праведни и као такви нису добар примјер за рад ниједне будуће владе. Створио се узак круг људи који од тих поступка имају изразиту финансијску корист и све шири круг грађана преко чијих леђа се остварују интереси овог уског круга - оцијенио је Тадић у интервјуу за Срну.

Тадић је рекао да сама конструкција питања да се предсједник РС мијеша у рад Владе "у старту показује нездраву политику и мишљење које се намеће од актуелне владајуће политичке опције, према којем те двије институције могу функционисати једино уколико њени представници долазе из исте опције и да је то сарадња, а да су све остале могућности мијешање".

Тадић не да интервју "Гласу Српске"

Кандидат СДС-а, ПДП-а и СРС РС за предсједника РС Огњен Тадић није желио да да предизборни интервју "Гласу Српске".

Иако је из СДС-а обећано да ће Тадић на питања новинара "Гласа Српске" одговарати у сриједу, он је рекао да не жели да даје интервју за наш лист.

Због тога смо одлучили да објавимо интервју који је Огњен Тадић дао агенцији Срна, да би испоштовали професионалне стандарде равноправног представљања кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана