Огласили се из РАК: Ево која су правила за медије током кампање

ГС
Огласили се из РАК: Ево која су правила за медије током кампање

САРАЈЕВО - Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ указала је, поводом предстојећих локалних избора у БиХ, на обавезу поштовања Поглавља 16 Изборног закона БиХ и Правилника о медијском представљању и јавном оглашавању политичких субјеката у изборном периоду.

У саопштењу РАК-а се прецизира да је данас званично почела изборна кампања за локалне изборе у БиХ, која ће трајати 30 дана.

У складу с тим, непосредно обраћање политичких субјеката, као и емитовање плаћеног политичког оглашавања почиње данас и трајаће до почетка изборне тишине.

- Ради омогућавања остваривања једнаких права на приступ информацијама, РАК позива све телевизијске станице да изборне програме у највећој могућој мјери учине приступачним лицима са оштећењем слуха, као и слијепим и слабовидим, те особама са интелектуалним и тешкоћама у учењу/читању, истиче се у саопштењу.

Јавне телевизијске станице имају обавезу да обезбиједе емитовање непосредног обраћања у формату приступачном лицима са оштећењем слуха или вида.

РАК подсјећа да изборна тишина важи за цијелу територију БиХ и све пружаоце аудиовизуелних медијских услуга и медијских услуга радија.

Изборна тишина почеће 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 5. октобра у 7.00 часова и трајаће до њиховог затварања, док ће забрана објављивања резултата јавног мњења почети 48 часова прије отварања бирачких мјеста, односно 4. октобра у 7.00 часова и трајати до затварања бирачких мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана