Нису радили никаква истраживања за СДС

Горан Маунага
Нису радили никаква истраживања за СДС

БЕОГРAД, БAЊAЛУКA - Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета Универзитета у Београду није радио никакво истраживање јавног мњења у Републици Српској, ни самостално ни у сарадњи са било ким.

Речено је то "Гласу Српске" у Институту за социолошка истраживања уз појашњење да се тај институт бави научним истраживањем социолошких кретања, а не изборним истраживањима јавног мњења.

Генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан у четвртак је изјавио да је СДС прије седам дана спровео истраживање јавног мњења "путем Центра демократских иницијатива, а у сарадњи са стручњацима из београдског Института за социолошка истраживања".

- Не знамо ни за какав Центар демократских иницијатива из РС нити смо било шта с њим радили. Институт за социолошка истраживања ради пројекте са темама проучавања друштвене структуре и друштвених промена у Србији - кажу на Институту за социолошка истраживања у Београду.

На интернет порталу невладиних организација у БиХ, Центар демократских иницијатива из Котор Вароша наведена је адреса Радомира Путника 13, пише да је контакт особа извјесни Неђо Липовчић, а дати су и бројеви два телефона. На једном броју телефона речено нам је да се ради о приватном стану, док други број није у функцији.

Најновије вијести на том порталу, који је, према свему судећи, неактиван, јесу оне од прошле године.

Ћузулан у петак није желио ништа да каже о овим истраживањима и угледу агенција које су их наводно радиле, а које је навео на прес конференцији дан раније.

- Нисам ја овдје да вам дајем информације. И нисам рекао да је истраживање радио Институт него стручни сарадници тог института - рекао је он.

Упитан који су то сарадници, он је одговорио да неће да каже имена, јер је јасно да ти људи "не смију да се представе због Милорада Додика и Бориса Тадића".

Ипак, послије малог убјеђивања саопштио је једно име Милица Aранђеловић, које није познато у круговима агенција које се баве истраживањима јавности на Балкану.

Ћузулан је рекао и то да "ЦДИ није НВО из Котор Вароша, него из Бањалуке", али није желио да дадне контакте.

 - Нисам ја ваш извор информација. Читао сам ја коментар ваше главне уреднице и сутра ћете добити одговор - казао је Ћузулан.

Сами нисмо могли да откријемо да је било гдје у граду регистрована ова НВО, али јесмо да се никада није бавила истраживањима јавног мњења. НВО се не баве истраживањима јавног мњења, јер за то немају квалификован кадар и то обично за њихове потребе раде фирме регистроване и квалификоване за овај посао.

Институт

На интернет сајту Института за социолошка истраживања наведено је да је то научна јединица у саставу Филозофског факултета Универзитета у Београду. Постоји од 1972. године, откад је урађено 18 истраживачких пројеката у оквиру којих су спроведена теоријска и емпиријска истраживања, а први управник Института била је Загорка Голубовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана