Никола Шпирић: Нисмо група за играње него екипа за побједе

Жељка Добрић
Никола Шпирић: Нисмо група за играње него екипа за побједе

Међународна заједница уз помоћ неколико хиљада својих људи на терену и уз помоћ невладиног сектора жели да, производећи незадовољство на терену, доведе до промјене власти, али ми имамо јединство. Нисмо група за играње у Сарајеву, него озбиљни људи који желе да разговарају о озбиљним темама.

Истакао је то у интервјуу за "Глас Српске" носилац листе Савеза независних социјалдемократа за Представнички дом Парламента БиХ у изборној јединици један Никола Шпирић.

* ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих избора и шта ће они донијети становницима Републике Српске?

ШПИРИЋ: Веома је битно да избори протичу у демократској атмосфери. Очекујем апсолутну побједу СНСД-а и мислим да ћемо на овим изборима добити најснажнију подршку од свог оснивања. То је најбитније за РС јер то значи да ћемо наставити да радимо на политичкој и економској стабилности. Оно што је посебно битно је борба за статус РС, јер је то питање које највише подгријава бирачко тијело, а економске теме, без обзира на глобалну економску кризу нису доминантне. Иако међународна заједница, уз помоћ неколико хиљада својих људи на терену и уз помоћ невладиног сектора жели да, производећи незадовољство на терену, доведе до промјене власти, имамо јединство. Нисмо група за играње у Сарајеву него озбиљни људи који желе да разговарају о озбиљним темама.

* ГЛАС: Може ли коалиција "Заједно за Српску" понудити то јединство које има СНСД на водећим позицијама у Сарајеву?

ШПИРИЋ: Не може. Нисмо ми идеална власт и свака власт направи грешке у свом четворогодишњем мандату. И ми смо правили грешке, а прва и основна наша грешка је што смо вјеровали да им је заиста на првом мјесту РС. Сада када видимо њихово понашање, видимо да је то "коалиција ни за шта". То је коалиција неколико партија у којој једни подржавају једног за предсједника РС, а не подржавају другог за члана Предсједништва БиХ. Шта ће нам послије избора људи који неће међусобно разговарати и чије владе трају колико траје просјечна трудноћа, да ми труднице не замјере? Треба нам влада на четири године, а не на годину, РС треба политичка и институционална стабилност да бисмо ишли даље. Они нису никаква гаранција, јер морају да враћају дугове Сарајеву и међународној заједници, а ако морате враћати било какав дуг онда сте несамостални и не можете доносити одлуке које бирачи очекују. То је оно што је бираче снажно гурнуло на митинге СНСД-а. Та коалиција нема ни програм. Да их сада питате ко је њихов будући премијер они не смију да помену јер би се одмах разишли. Плаше се да ће послије пада на овим изборима бити заборављени. Служе за забаву и нису нам конкуренција.

* ГЛАС: Очекује ли представнике РС тешка политичка борба?

ШПИРИЋ: Мислим да ће бити изложени снажном притиску међународне заједнице да се под мотом изградње функционалне БиХ преузме дио надлежности РС да се она још мало издува и дође на подношљиву мјеру како би се могли са њом играти као са играчком. Зато РС пријети опасност и зато нам у Сарајеву треба компактна екипа, екипа која се разумије. Мислим да смо ми у посљедње четири године показали да је могуће водити политику у Сарајеву без преноса надлежности. Имали смо среће да је у Предсједништву БиХ био Небојша Радмановић, човјек са којим се могло озбиљно разговарати, а када се заузме став није било попуштања. Противкандидат му је Младен Иванић, али мислим да су његове карактеристике и начин на који покушава да се представи као противкандидат Радмановићу смијешне и опасне за РС. Ми смо тим са Додиком на челу и то је највећа гаранција борбе за стабилност РС и борбе у заједничким институцијама за будући статус РС.

* ГЛАС: Какву политику ћете заступати у Сарајеву?

ШПИРИЋ: СНСД нема потребу да мијења своју политичку поставку нити платформу у Сарајеву. Разговараћемо о свему, сасвим отворено, али разговарати не значи и пристати. Ако они буду замишљали БиХ без ентитета или са што слабијим ентитетима, БиХ ће стајати у мјесту. Ако је тако, ни нама се не жури, иако бисмо радо да што прије постанемо чланица ЕУ.

Разумијевање

* ГЛАС: Како ћете гарантовати да ћете испунити обећано?

ШПИРИЋ: Највећа гаранција је начин на који смо до сада радили и присуство грађана на нашим трибинама највише говори о степену њиховог повјерења. Имам осјећај да смо се разумјели са грађанима, а када се грађани и политичари разумију, то се зове побједа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана