Никола Шобот: Бањалука је престоница, а не позорница

Маријана Миљић Бјеловук
Никола Шобот: Бањалука је престоница, а не позорница

Нити једна кампања након ових избора не смије се бавити инфраструктуром, као што су снабдијевање водом, отпадне воде и путеви. Тај проблем морамо једном засвагда ријешити, поручио је у интервјуу “Гласу Српске” кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Никола Шобот.

Нагласио је и да је за њега Бањалука престоница, а не позорница, али и поручио да за сараднике тражи стручњаке, а не статисте.

Шобот је открио и које потезе које је повукао садашњи градоначелник Драшко Станивуковић Бањалуке подржава.

- Поздрављам и козметичке промјене којих је било, али оне су далеко од онога што се описује као велика дјела. Лијепо је имати фонтане и лијепо је да су оне веће и бљештавије, али много је важније да људи имају воду у чесмама, да се град шири на начин да се не гуши у саобраћајним гужвама - навео је Шобот.

ГЛАС: Свега три дана остало је до локалних избора у БиХ. С обзиром на то да сте кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке, која сте рјешења нагомиланих проблема грађана понудили у протеклих мјесец дана?

ШОБОТ: Наш кључни приоритет је да створимо услове у којима млади остају овдје и граде своју будућност, а наши старији суграђани живе достојанствено. Кроз програм стамбеног збрињавања по бечком моделу радимо на томе да младима обезбиједимо стамбену сигурност, али и шансу за квалитетна радна мјеста кроз унапређење привредног амбијента. Брига о најстаријима је такође наш приоритет. Планирамо субвенције за лијекове које не покрива Фонд здравственог осигурања, као и једнократна новчана помоћ у висини просјечне пензије током новогодишњих празника. Инфраструктура, као што су снабдијевање водом, отпадне воде и путеви, такође мора бити ријешена. Наш план за Бањалуку укључује и модернизацију саобраћајне мреже, изградњу вртића и школа те стратешко јачање Бањалуке као пословног и културног центра Републике Српске.

ГЛАС: Вјерујете ли да ћете побиједити на изборима? Ако побиједите, који ће бити први пројекти које ћете реализовати у највећем граду Српске?

ШОБОТ: Сигуран сам у побједу јер вјерујем у подршку људи који су видјели нашу озбиљност и планове. Бањалука и ја се познајемо, не постоји човјек у Бањалуци који није имао посла са мном, да ли директно или кроз неког блиског себи. И Бањалука зна да све оно што ја наумим и остварим. Први пројекти које ћемо реализовати односе се на рјешавање проблема који највише погађају свакодневни живот грађана - канализација, снабдијевање водом, саобраћај и модернизација комуналне инфраструктуре. Такође, почињемо са изградњом нових вртића и школа како бисмо смањили листе чекања за упис дјеце, јер сматрам да је образовање стуб наше заједнице.

ГЛАС: Да ли се Ваш изборни програм и колико уопште разликује од онога што нуде противкандидати?

ШОБОТ: Наш програм се значајно разликује јер се заснива на конкретним и реалним рјешењима, а не на празним обећањима. И да вам кажем, наш програм се заснива на простој разлици у визији - за нас је Бањалука град престоница, а не позорница! Ми смо у нашем програму обухватили детаљне пројекте који су већ у фази припреме и који су утемељени у реалном буџету. Наша предност је и у томе што се ослањамо на доказано искусне људе у свим областима, од инфраструктуре до образовања и имамо конкретан план како сваки пројекат спровести у дјело. Као градоначелник ја ћу успјети јер не тражим статисте да одглуме, него стручњаке који раде.

ГЛАС: Шта сте понудили грађанима Бањалуке што ваши противкандидати нису?

ШОБОТ: Оно што нудимо као ново јесте стабилност и јасна визија како даље. Наша екипа долази са доказаним резултатима у областима у којима дјелујемо, а не само са идејама и реториком. Посебно се истичемо о питању стамбеног збрињавања младих по бечком моделу, као и увођења система субвенција за пензионере, чиме желимо подићи стандард и квалитет живота у сваком дијелу Бањалуке. Имамо и снажну стратегију за привлачење инвестиција и отварање нових радних мјеста, што сматрам да ниједан од противкандидата није понудио у истој мјери.

ГЛАС: Да ли постоји нешто што је тренутни градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић урадио, а да то поздрављате и планирате да наставите у идуће четири године ако побиједите?

ШОБОТ: Поздрављам иницијативу о бесплатним уџбеницима, јер је то директна помоћ породицама са дјецом, а образовање је основ за изградњу здраве и успјешне заједнице. Такође, поздрављам и козметичке промјене којих је било, али оне су далеко од онога што се описује као велика дјела. Лијепо је имати фонтане и лијепо је да су оне веће и бљештавије, али много је важније да људи имају воду у чесмама, да се град шири на начин да се не гуши у саобраћајним гужвама те да се искористи положај Бањалуке за привлачење инвестиција и развој модерних индустрија. Бањалука је српски главни град и заслужује стратешки приступ, озбиљне пројекте и велике инвестиције који ће омогућити дугорочан напредак, а не само привремена рјешења и површне промјене.

ГЛАС: Сматрате ли да ћете моћи једнако бити предани послу градоначелника и начелника кардиохирургије у УКЦ-у, ако однесете побједу на предстојећим локалним изборима? Да ли би и који посао могао да трпи?

ШОБОТ: Већ сам више пута нагласио да је моја професија љекара нешто што је саставни дио мене и то не бих никада запоставио. Градоначелнички мандат тражи пуну посвећеност и приоритет и срећан сам јер сам на позицији начелника кардиохирургије оформио тим најбољих сарадника који су, као и ја, предани свом послу и знају како да воде одјељење и кад ја нисам присутан. Тако ће Бањалука добити градоначелника који је у сваком тренутку посвећен послу, док ће УКЦ наставити са пружањем врхунских услуга. А ако ме питате оно што нечији ботови желе да пласирају - наводну бригу и савјет да је боље да сам остао само љекар за њих је одговор прост. Господо, у најуспјешнијим друштвима политиком се баве доказани и успјешни људи. Само овдје се покушава продати прича да би Бањалуку требало да воде они који никада ништа у животу нису радили. Грађани су прозрели ту причу.

“Ћурле” и “Трећине”

ГЛАС: Ваша изјава да од понедјељка у граду Бањалука неће бити мјеста за “Ћурле” и “Трећине” изазвала је велику пажњу јавности. Да ли и даље остајете при томе?

ШОБОТ: Остајем при свему што сам рекао. Мислим да сам био савршено јасан. За такве појаве међу нама нема мјеста. Стојим иза сваке изговорене ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана