Нешић: Отвара се простор да изборе одлучују бројачи, а не бирачи

Срна
Нешић: Отвара се простор да изборе одлучују бројачи, а не бирачи

БАЊАЛУКА - Предсједник ДНС-а Ненад Нешић затражио је данас од Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ да се одреди према покушајима одређених општинских и градских изборних комисија да на бирачким мјестима дозволе присуство одабраних акредитованих посматрача политичких странака, наводећи да се тиме се отвара простор да изборе одлучују бројачи, а не бирачи.

 “ДНС-у не треба украден глас, али нећемо дозволити ни да наши гласови буду покрадени. Под изговором вируса корона поједине општинске и градске изборне комисије дају инструкције бирачким одборима да на дан избора, због ограниченог простора на бирачким мјестима, дозволе присуство највише два акредитована посматрача и сами одреде која су то два посматрача, што је у супротности са Изборним законом БиХ”, рекао је Нешић.

Он је истакао да се на овај начин угрожава легитимитет избора, а и легалитет, “с обзиром на општепознати принцип фиктивне регистрације политичких субјеката и кандидата управо ради добијања мјеста у бирачким одборима због чега се често дешава ситуација да једна политичка партија у потпуности контролише цијели бирачки одбор”, саопштено је из ДНС-а.

“Уколико овакве намјере буду реализоване, упозоравамо вас да можемо доћи у ситуацију да се на великом броју бирачких мјеста десе злоупотребе без могућности да се спријече присуством акредитованих посматрача, чиме се у питање доводи изборна воља грађана, а избори своде на партијске бројаче гласова”, навео је Нешић.

Он је од ЦИК-а затражио да ово питање размотри крајње озбиљно и понуди писано тумачење ко и под којим условима може да спријечи присуство посматрача на бирачким мјестима.

Нешић је додао да ДНС и он лично подржавају све епидемиолошке мјере, те да је заштита људских живота и здравља најважнија, али да “не смије бити злоупотреба тешке епидемиолошке ситуације ради кршења Изборног закона и изборних крађа”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана