Ненад Стевандић: Није српски ако није људски

Закупљен простор
Ненад Стевандић: Није српски ако није људски

Велико задовољство и посебну част осјећамо сви зато што смо у доба блата, прљаве кампање и таргетирања остали неупрљани, чисти и представили најбоље људе и најбољи програм, оцијенио је др Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске и носилац одборничке листе за Бањалуку.

Наглашава да је Уједињена Српска доказала да је оно што људе уједињује увијек важније од онога што их дијели.

- Уосталом, оправдали смо назив Уједињена Српска. Од дједа сам научио да није српски ако није људски. Сматрам да смо ову кампању урадили и српски и људски - каже Стевандић.

Када анализирате протеклу кампању, да ли помислите да је требало да имате више кандидата за начелнике општина?

СТЕВАНДИЋ: Можда смо могли да имамо више кандидата за начелнике, али смо хтјели да сачувамо коалициони капацитет и односе, тако да смо их свели на пет. Мислили смо да ће то наићи на веће поштовање, али је кампања прерасла у политичко лудило у коме брат брата не познаје, а камоли странка странку. Људи као да не разумију најважнију ствар, а то је да 6. октобра није смак свијета и да ћемо послије тога живјети у истом граду, са истим комшијама, на истом послу, са истим пријатељима и кумовима. Не би требало да оно што смо радили прије 6. октобра оптерети наше животе након 6. октобра.

Тврдите да Уједињена Српска није радила ништа “прљаво” у кампањи?

СТЕВАНДИЋ: Уједињена Српска је показала супериорност не само у програму него и у људима. Наши људи, кога год да узмете, су показали беспријекорну чистоћу у излагању идеја, нуђењу најбољих могућих рјешења, а да будемо искрени, ријеч је о врло образованим људима. Само у Бањалуци је десетак доктора наука, професора, али исто тако угледних спортиста, домаћина, оних који представљају вишечлане породице, као и оних који су представници борачке популације. Направили смо сјајан мозаик свих социјалних, образовних и друштвених група, међусобно се повезали, договорили се да водимо чисту кампању. Моје задовољство је велико.

Да ли су неке друге странке, према Уједињеној Српској, водиле негативну кампању?

СТЕВАНДИЋ: Ако бих издвајао најнегативније ствари из кампање, онда бих то везао за два начелника. Један је из Лакташа, који нема никакву конкуренцију јер нема противкандидата, али је свеједно одлучио да упада људима у породице и да учини све да отпусти с посла људе који имају по троје дјеце само зато што нису његова политичка опција. Други негативан примјер је Братунац, гдје се начелник потрудио да отпусти трудницу јер јој муж припада другој политичкој опцији. Мислим да прљавије не може јер трудница је светиња и морала је бити изван било какве политичке кампање. И у другим мјестима гдје имамо кандидате за начелнике постоје притисци који не смију да постану правило. У свакој утакмици мора да постоји ред и било би добро да они који су вршили притиске добију црвени картон, да народ не само бира него и суди! Зато још једном позивам грађане да остану непоколебљиви, слободни људи и да гласају слободно, против оних који им пријете. Само слободни људи су гаранција будућности Републике Српске.

Да ли игдје имате коалициони споразум са опозицијом, односно са СНСД-ом?

СТЕВАНДИЋ: Ми нисмо нигдје склопили споразум са опозиционим партијама. Нисмо склопили споразум ни са другим партијама, осим са СНСД-ом. Потписали смо их 14. Сматрамо да смо се веома коректно понијели и заслужили много бољи третман. Оно што је јако важно, без обзира на то да ли ми негдје некога подржали, Уједињена Српска окупља бираче који су слободни људи. Ми својим људима не можемо да наредимо да за неког гласају ако негдје имамо потписан неки споразум, него то показује међусобно добре односе, поштовање и сарадњу партија. Бирачи не воле притиске ни из своје, ни из туђе партије. Не воле упутства јер су она увијек везана за интерне трансфере и групе. Јасно је да постоји борба и унутар самих листа и партија, а тек колико постоји међу партијама или међу влашћу и опозицијом. Како год, 7. октобра није први дан послије смака свијета, него први дан послије избора. Сигуран сам да ћемо 7. октобра бити у највећој прилици да људима отворено погледамо у очи, без обзира на то да ли припадају власти или опозицији, каква су им опредјељења и за кога су гласали. То је оно у чему смо већ побиједили.

Да ли сте спремни да и послије избора кажете оно што сте говорили у кампањи?

СТЕВАНДИЋ: Све оно што су кандидати Уједињене Српске говорили у протеклих мјесец дана, спремни смо да говоримо и након 6. октобра и да се боримо да то испунимо у свакој локалној заједници гдје нам народ укаже повјерење. Наше поруке нису једнократне предизборне пароле, него добро промишљена и формулисана рјешења наших заједничких проблема.

Да ли је изненађење то што се посланик СНС-а у Народној скупштини Србије Душан Марић као гост обратио на завршном скупу УС-а и пренио поздраве руководства Србије?

СТЕВАНДИЋ: Није изненађење. Душан Марић је предсједавајући Парламентарног форума Србија - Република Српска и члан је Српске напредне странке, дугогодишњи посланик. Ми смо прије четири године потписали споразум о сарадњи посланичких клубова и група УС-а и СНС-а. Јако дуго и добро сарађујемо, што је резултирало доношењем много сличних закона у Републици Српској као у Србији. Тако да, поред срдачних и добрих односа са премијером, предсједницом Скупштине и предсједником Србије, наше посланичке групе такође имају одличну сарадњу. Тако да је било потпуно логично да он пренесе поздраве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана