Небојша Шешлија, кандидат СНСД-а за начелника Источне Илиџе: Деценијама нас уништавају, морамо то зауставити

Ведрана Кулага Симић
Небојша Шешлија, кандидат СНСД-а за начелника Источне Илиџе: Деценијама нас уништавају, морамо то зауставити

Након готово три деценије једне политике, истих људи који, уљуљкани у властити комфор нису учинили готово ништа на привредном и инфраструктурном развоју Источне Илиџе, вријеме је за промјене.

Поручује то у интервјуу за “Глас Српске” кандидат СНСД-а за начелника Источне Илиџе Небојша Шешлија који тврди да од суграђана добија углавном огромну подршку.

- Људи очекују да ће ови локални избори донијети промјене. Свјесни су да општина стагнира и не могу остати слијепи на успјех сусједне општине Источно Ново Сарајево, која је посљедњих осам година доживјела рапидан развој - поручио је Шешлија.

ГЛАС: Какво је стање у општини Источна Илиџа?

ШЕШЛИЈА: Веома незавидно. Развојни пројекти не постоје, привреда је лоше развијена, а поред једног већег дистрибутивног трговинског центра и неколико тржних центара који запошљавају највише радника, осталих привредних грана готово да нема. Таква структура привреде није повољна и плод је неорганизованог и несистематског приступа и као таква не представља базу за потребну друштвену надградњу. Такође, када је инфраструктура у питању, не постоје трајна рјешења, све што се планира и ради је „од данас до сутра“ и тај приступ се мора промијенити. Проблема је заиста много, готово да не постоји област која је у надлежности општине, у којој ствари функционишу како би требало.

ГЛАС: Шта планирате да радите ако добијете подршку бирача? Који Вам је циљ?

ШЕШЛИЈА: У опозиционим клупама Скупштине општине сам провео 12 година, од тога скоро осам година био шеф клуба одборника СНСД-а. Клуб СНСД-а годинама указује на проблеме и иницијативама настоји да мијења апатију и незаинтересованост локалних власти у погледу (не)бриге о грађанима. Ја сам све наше вишегодишње идеје и иницијативе преточио у „Програм рада начелника општине од 2020. до 2024“ и протеклих мјесец га представљао грађанима по мјесним заједницама Источне Илиџе. Планова и пројеката је много. Циљ нам је да, након преузимања власти заједно са коалиционим партнерима радимо на изградњи општине у свим насељеним мјестима и јачању институционалних капацитета локалне заједнице. Локална власт мора бити подршка грађанима, слушати њихове потребе и проблеме и имати исти однос према свима, без обзира на политичка опредјељења.

ГЛАС: Да ли су обећања која дајете реална?

ШЕШЛИЈА: Трудим се износити пред грађане само реалне пројекте и постављати пред себе реалне циљеве. Неки од њих као што су изградња зграде Гимназије, зграде општине, јавне предшколске установе, биће немогуће остварити без подршке републичких институција, на коју рачунамо. Локалне власти Источне Илиџе нису се никада обраћале Влади Српске за било какве пројекте, да би послије могли причати о маћехинском односу, политиканство су ставили изнад интереса грађана. То је недопустиво.

ГЛАС: Чиме гарантујете да ћете испунити обећано?

ШЕШЛИЈА: Имамо јасан програм и визију развоја. Наш примарни циљ је стварање повољније пословне климе, а нове инвестиције осигураће нова радна мјеста и омогућити нам стабилан буџет. Рачунамо на успјешну сарадњу са Владом Српске, али и на међународне фондове. У плану нам је отварање канцеларије за припремање пројеката са којима ћемо аплицирати ка међународним фондовима, првенствено претприступним фодовима ЕУ, што је актуелна локална власт потпуно занемаривала.

ГЛАС: Имају ли Ваши политички ривали снагу да ураде све што је потребно за општину?

ШЕШЛИЈА: Да су имали снагу, вољу и идеје вјероватно би до сада то урадили. Имали су довољно времена. Иза њих су скоро три деценије. Мислим да је коначно вријеме да се пружи прилика другим људима да узму управљање општином у своје руке. Нови људи ће неминовно донијети нову енергију потребну за изградњу Источне Илиџе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана