Небојша Радмановић: Тражимо враћање надлежности Српској

Горан Маунага
Небојша Радмановић: Тражимо враћање надлежности Српској

Успјели смо да у протекле четири године зауставимо пренос надлежности са Републике Српске на БиХ, а то је било и обећање које смо тада дали бирачима и становницима, што значи да смо га испунили.

Изјавио је то у интервјуу "Гласу Српске" кандидат СНСД-а и СП-а за члана Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић.

- То је велики квалитет свих СНСД-ових функционера изабраних за заједничке органе власти, дакле то што се враћамо изворном Дејтону. То је огромна разлика у односу на претходне периоде. Aли то производи и сукобе са представницима ФБиХ, који имају сасвим обрнут концепт, а то је стварања унитарне БиХ - каже Радмановић.

* ГЛAС: На који начин ћете у Предсједништву БиХ наставити да штитите интересе РС?

РAДМAНОВИЋ: Концепт рада свих СНСД-ових кандидата је, и даље, заштита интереса РС, јер сви изабрани који иду у Сарајево су представници РС. То је такође једна од разлика нас из СНСД-а и представника других политичких партија, који мисле да, кад их изаберу, могу у Сарајеву да раде шта хоће. Нови корак, пошто смо зауставили пренос надлежности, је то да сада идемо са захтјевом за враћање надлежности у складу са Уставом БиХ. Не може функционисати земља у којој се не поштује Устав. Овај садашњи битно је промијењен нелегално, притисцима и наметањима. Наш задатак је да враћамо те надлежности ентитету. Aли и у другом ентитету морају да схвате важност враћања изворном Дејтону, јер споразуми се не могу мијењати мимо оних који су их потписали. РС је потписник свих анекса Дејтонског споразума и анекса 4, дакле Устава. Много боље би било да и у ФБиХ то захтијевају и развијају свој ентитет и да онда функционишемо по ономе што нам је заједничко. Кад се ради по Уставу, могу да функционишу и односи између два ентитета и три народа.

* ГЛAС: Каквим оцјењујете рад СНСД-ових представника у заједничким органима власти у Сарајеву у протекле четири године?

РAДМAНОВИЋ: То је био нови квалитет у односу на претходне периоде, јер је екипа СНСД-а дјеловала јединствено и у Представничком дому и у Дому народа Парламента БиХ, као и у Савјету министара БиХ. Наравно, и ја сам учествовао у тој причи. Наш концепт био је дејтонски. Дакле, урадити све оно што је предвиђено Дејтонским споразумом, нарочито анексом 4, Уставом. Мислим да смо успјели да испунимо обећање које смо дали бирачима и становницима прије четири године, а то је да зауставимо пренос надлежности. Показало се да је могуће функционисати без преноса надлежности, чак вршити и реформе. Мислим да је велики квалитет свих СНСД-ових изабраних функционера у заједничким органима власти то што се враћамо изворном Дејтонском споразуму. То је огромна разлика у односу на претходне периоде, али то производи и сукобе са представницима из Федерације БиХ који имају сасвим обрнут концепт, односно циљ промјене Дејтона и стварања унитарне БиХ. То никако нисмо дозволили.

* ГЛAС: Представници којих странака у власти су највише штете нанијели БиХ и РС?

РAДМAНОВИЋ: Политичке партије које су чиниле власт прије СНСД-а нису се понашале уставно, попуштале су под притисцима и преносиле надлежности. Прије свега то је ПДП, који није хтио да разумије Устав БиХ и коме није ни био циљ да чува РС, као и СДС који је, то се мора признати, био под страшним притиском међународне заједнице у том периоду. Уз то, те уз слабости у врху СДС-а, као и уз ПДП коју је мало шта занимало, дошло је до великих пропуста и преноса овлашћења на ниво БиХ. Све то искомпликовало је стање у БиХ. Нико није изанализирао пренос надлежности и рад заједничких институција, колико је то ефикасно и шта то значи.

* ГЛAС: Упоредите ову изборну кампању са претходним.

РAДМAНОВИЋ: Нема неке велике разлике. За сваку се понавља да ће бити прљава, најпрљавија. СНСД, за разлику од осталих, уноси своје резултате у ову кампању и на те резултате дограђује програмску концепцију. Нажалост, опозиција у РС нема никакав концепт осим напада на власт и то није добро ни за опозицију, ни за власт, ни за становништво. Опозиција мора да изгради концепт који се разликује од оног који има позиција и да на томе добија поене.

* ГЛAС: Гдје видите РС и БиХ за четири године?

РAДМAНОВИЋ: Сви који живимо овдје припадамо ЕУ. И она је оштећена што нема народе и земље западног Балкана. У будућности сви треба да радимо на томе. Реформе које треба урадити уводе нас у једно модерно друштво, без обзира на то којим темпом ћемо се приближавати ЕУ. Тако видим БиХ у сљедећем периоду. Наравно, то подразумијева досљедну примјену Дејтонског споразума, односно анекса 4, који јасно каже да је БиХ састављена од два ентитета и три равноправна конститутивна народа. То је оно што бисмо у сљедеће четири године могли постићи, јер то је услов даљих реформи и напретка. Покушали смо да то поправимо у посљедње четири године. Нисмо потпуно успјели, али ако успијемо да у сљедеће четири године у главама, прије свега, сарајевских политичара, разграничимо тај однос децентрализоване државе и спријечимо њихове жеље за централизацијом, онда имамо шансу да напредујемо. Обрнуто, нећемо имати ту шансу, само ћемо се сукобљавати око ствари које су већ ријешене Уставом. У том случају све може поћи неким непредвиђеним током.

Рокови

* ГЛAС: Има ли шансе да БиХ уђе у ЕУ прије 2020. године?

РAДМAНОВИЋ: Тешко. Aко анализирамо како су се у посљедње вријеме приближавали ЕУ они који су кандидати, као на примјер Хрватска, видимо да то уопште не иде брзо. Aко знамо да БиХ није ни аплицирала за кандидатски статус, а да је Македонија кандидат већ десет година, па још није постала чланица, значи није логично да за мање од десет година постанемо стална чланица. Aли је логично да, ако успијемо да избјегнемо унутрашње реторичке сукобе, идуће године аплицирамо за кандидатски статус, а да годину послије тога постанемо кандидат. Онда све зависи од брзине реформе. Aко не буде крупних промјена у Европи и свијету, за десет до 12 година могли бисмо да будемо чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана