НДП: Бањалука - град културе и креативности

Срна
НДП: Бањалука - град културе и креативности

БАЊАЛУКА - План за развој Бањалуке НДП-а назван “10 пута 10”, који укључује по 10 конкретних мјера у 10 различитих категорија, посвећен је развоју Бањалуке као града културе и креативности, саопштено је из ове странке.

У саопштењу се наводи да ова програмска активност подразумијева изградњу репрезентативне концертно-конгресне дворане према рјешењу одабраном на међународном конкурсу, отварање градског музеја у каменој кући на Кастелу, као и претварање зграде Комуналне полиције у Улици краља Алфонса Тринаестог у омладински културни центар за развој културних и креативних индустрија.

У НДП-у истичу да је неопходно заштитити дајак чамац као културно благо, а вожње учинити сталном туристичком понудом, те изградити најмање пет нових пристаништа за дајаке у наредне четири године.

Планом је предвиђен и наставак пројекта реконструкције Тврђаве Кастел и њена промоција као мјеста културно-умјетничких дешавања у граду на Врбасу.

У НДП-у сматрају да је потребно прилагодити обале Врбаса на неколико локација у градској зони за одржавање спортских и догађаја у области културе.

“Неопходно је и редовно одржавање сајмова предузетништва, иновативности и креативности у сарадњи са професионалним удружењима, мрежама предузетништва и регионалним партнерима”, наводи се у саопштењу.

Из НДП-а наглашавају да је планом предвиђено и оживљавање Мале чаршије као градске културне и креативне зоне, у којој би се налазиле умјетничке галерије, занатске радионице и угоститељски објекти, те истичу да је потребно подржати и убрзати реконструкцију и проширење Музеја савремене умјетности Републике Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана