НДП: Бањалука да буде град предузетништва и развијене привреде

Срна
НДП: Бањалука да буде град предузетништва и развијене привреде

БАЊАЛУКА - План Народног демократског покрета (НДП) за развој Бањалуке назван “10 пута 10”, који укључује по 10 конкретних мјера у 10 различитих категорија, посвећен је развоју Бањалуке као града предузетништва и развијене привреде, саопштено је из НДП-а.

Приоритетна прогамска активност овог плана усмјерена је на развој привреде и предузетништва, а подразумијева да се настави са ширењем и формирањем нових пословних зона отварањем прве слободне економске зоне на подручју града, да се убрза изградња и развој технолошког парка који ће повезати привреду, научне институте и факултете, као и да се обезбиједе субвенције за самозапошљавање и покретање првог бизниса.

Из НДП-а наводе да мјере подразумијевају и да се уради и спроведе програм развоја социјалног предузетништва, те системску подршку развоју креативних индустрија.

“Неопходно је активирати све празне пословне просторе у градском власништву кроз програм развоја социјалног предузетништва и креативних индустрија, системски подржати оживљавање старих заната и израду аутентичних градских сувенира, те стимулисати развој женског предузетништва како би се жене економски и социјално оснажиле и довеле у равноправан положај”, наводе у НДП-у.

План НДП-а подразумијева и да се осигурају незапосленима из групе 40 плус доквалификације и преквалификације кроз пројекат оспособљавања за дефицитарна занимања, попут ЦНЦ оператера и 2Д/3Д моделара.

У овој странци наглашавају да је важно и растеретити привредне активности у периоду након пандемије вируса корона на начин да се настави пракса субвенционисања комуналних накнада, нарочито оним пословним субјектима који су били изразито погођени утицајем пандемије.

НДП ће на предстојећим локалним изборима наступити са слоганом “Доста је приче, идемо радити”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана