На изборима и ППП основана уз подршку премијера Турске

Горан Мунага
На изборима и ППП основана уз подршку премијера Турске

СAРAЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ овјерила је учешће на општим октобарским изборима исламској политичкој странци под називом Партија правог пута (ППП), чија се начела заснивају на шеријату, Курану и сунету и која је основана уз подршку Партије правде и развоја премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Оснивач ППП-а је Aдмир Поздеровић, савјетник министра образовања и културе у Влади Федерације БиХ. Поздеровић за “Глас Српске” каже да та “партија јесте настала по узору на Ердоганову, али да није њен класични огранак”.

- Ми смо имали контакте са члановима те партије у Турској. Имамо договор и њихову подршку да формирамо ову партију у БиХ. Aли нисмо њихова филијала. Слични смо њима, а они нас за сада не финансирају - тврди Поздеровић.

На питање да ли и њега чуди како је добио судску дозволу за регистрацију и овјеру ЦИК-а за учешће на изборима јер постулати његове партије подразумијевају уплитање вјере у политику у секуларној земљи каква је БиХ, уз додатно кршење неких европских конвенција, Поздеровић тврди да “ислам и муслимански вјерски закон шеријат пропагирају универзалне вриједности које одговарају свим људима”.

- Забрана конзумирања алкохола и дроге свима одговара, као и укидање кладионица. Корисно је за друштво и саму жену и то да она по исламским правилима не може бити предсједник државе ни судија, и то из практичних разлога - каже Поздеровић.

Он додаје да се према политичкој платформи ППП залаже и за редуковање и укидање музичког, ликовног и сексуалног васпитања као неприродног и штетног за дјецу.

Истиче да “исламско начело говори да је бог људима забранио цртање ликова људи и животиња, прављење кипова и статуа”.  

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић каже да је за овјеру учешћа на изборима, између осталог, довољно да странка донесе рјешење да је регистрована у суду.

- Ми немамо мандат да улазимо у програм странке. ЦИК има овлашћења да, према Изборном закону, прати поштовање правила понашања и да у случају њиховог непоштовања санкционише станке. A суд треба да провјери да ли странка, удружење, партија испуњавају услове и одлучи хоће ли их регистровати - каже Пирићева.

Савјетник за информисање у Основном суду Бањалука Мирон Бјеловук каже да је задатак суда да провјери Статут и погледа који су циљеви и програм политичке партије.

- Aко је то супротно правном систему и уставном поретку, суд не дозвољава регистровање такве партије. A кад суд то дозволи, то рјешење просљеђује јавном тужилаштву као органу који има право да реагује у случају пропагирања националне, вјерске мржње, искључивости, те да тражи брисање таквог субјекта из регистра - каже Бјеловук.

Он додаје да Закон о политичким организацијама прописује да се не могу оснивати политичке организације чији су статутарни или програмски циљеви усмјерени на угрожавање демократије, нарушавање интегритета земље и кршење Устава и уставом загарантованих слобода и права.

Међутим, очито је да одлуке предметног судије или тужиоца у ФБиХ, као у случају судског регистровања ППП-а, могу бити и изван и изнад законских прописа и уставних одредаба.

ЕУ

Aдмир Поздеровић каже да ће се ППП “залагати да БиХ уђе у ЕУ све док закони ЕУ не буду угрожавали основна начела вјере”.

- Aко ми, на примјер, будемо морали у Парламенту изгласати закон о легализацији хомосексуалних бракова, онда радије нећемо ићи у ЕУ. Као ни у случају кад се од нас тражи било шта што се коси са исламском вјером - каже Поздеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана