На изборима 2. октобра око 100 посматрача ОЕБС-а

Срна
На изборима 2. октобра око 100 посматрача ОЕБС-а

КОПЕНХАГЕН - Посматрачи Парламентарне скупштине Организације за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/, њих око 100, сљедеће седмице биће распоређени у БиХ за опште изборе 2. октобра.

Они ће радити блиско са колегама из Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права, Парламентарне скупштине Савјета Европе,
Европског парламента и Парламентарне скупштине НАТО-а, објављено је на сајту Међународног секретаријата Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Потпредсједник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Паскал Ализар биће специјални координатор и вођа краткорочне посматрачке мисије ОЕБС-а, након именовања предсједавајућег ОЕБС-а, пољског министра спољних послова Збигњева Рауа.

"Радујемо се блиској сарадњи са дугогодишњим партнерима и што ћемо дати наш допринос. Велика размјера ове мисије, близу 400 посматрача укупно, јасан је сигнал, показатељ великог интереса међународне заједнице за демократски развој и реформске процесе у БиХ", рекао је Ализар, који је и специјални представник за медитеранска питања.

Предсједник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Маргарета Седерфелт именовала је Ирену Хараламбидес, потпредсједника Парламентарне скупштине ОЕБС-а и специјалног представника за борбу против корупције, да предводи делегацију посматрача.

"Даћемо фер и непристрасан поглед на процес и надамо се да ћемо посматрати конкурентне изборе, у складу са међународним стандардима. Ови избори су важна прилика за БиХ да покаже јасну посвећеност демократским процесима", рекла је Хараламбидесова.

Мисија процјењује изборе у односу на демократске обавезе садржане у Копенхагенском документу ОЕБС-а из 1990. године. Посматраче ће информисати изборни администратори, експерти, кандидати, представници политичких партија, медија и цивилног друштва два дана прије дана избора.

Вође мисије објавиће постизборно саопштење о прелиминарним налазима и закључцима на конференција за новинаре у Сарајеву 3. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана