Младен Иванић: ПДП очекује најбољи резултат од оснивања

Вања Штрбац
Младен Иванић: ПДП очекује најбољи резултат од оснивања

Опозиција каже да се ствари морају радити потпуно другачије, да се са много више одговорности треба приступити трошењу јавних средстава и да се умјесто у непотребне, ирационалне и скупе пројекте у времену кризе, сав расположиви новац мора усмјерити ка запошљавању и стимулисању нових радних мјеста.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" кандидат коалиције "Заједно за Српску" за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

* ГЛAС: Какав исход избора очекујете?

ИВAНИЋ: ПДП очекује да ће имати најбољи резултат од свог оснивања. То значи да сигурно у Народној скупштини РС нећемо имати мање од 11 народних посланика. Очекујем да побиједим, а вјерујемо и да ће коалиција "Заједно за Српску" и њен кандидат за предсједника РС Огњен Тадић такође побиједити. ПДП неће имати мање од 14 одсто гласова.

* ГЛAС: Шта ће донијети ови избори грађанима РС?

ИВAНИЋ: Ови избори доносе нове људе, јер досадашња опција није ништа понудила. Нема аутопутева, нема термоцентрала, нема аеродрома нити нових радних мјеста. Нема ничега што је обећано. Опозиција каже да се ствари морају радити потпуно другачије, да се са много више одговорности треба приступити трошењу јавних средстава и да се умјесто у непотребне, ирационалне и скупе пројекте у времену кризе сав расположиви новац мора усмјерити ка запошљавању и стимулисању нових радних мјеста.

* ГЛAС: Како бисте оцијенили противничке кандидате?

ИВAНИЋ: Што се тиче Небојше Радмановића, мислим да је он особа која је четири године провела не радећи ништа и да је омогућио да Харис Силајџић ради шта хоће, да се према БиХ понаша као да је то његова "прћија". Дозволио му је и да говори пред УН шта хоће, да пред међународним институцијама наступа како хоће, не обазирући се ни на кога. Мислим да је то посљедица неактивности српског члана Предсједништва.

* ГЛAС: Зашто да грађани гласају за Вас и ПДП?

ИВAНИЋ: Први разлог је тај што имам дипломатско искуство, које ниједан од актуелних српских политичара нема. Други, зато што могу потпуно комотно и нормално да говорим и стране језике, а трећи разлог је што сам већ неколико година у преговорима са кључним бошњачким и хрватским политичарима и што је ауторитет који носим на међународној сцени неупоредиво већи од онога који има актуелни члан Предсједништва. A за ПДП грађани треба да гласају јер смо се показали као партија којој није стало до власти. Када смо видјели да не можемо реализовати свој програм, ми смо напустили власт. Једина смо партија која је два пута добровољно напуштала власт.

* ГЛAС: На шта ћете се базирати ако Вам грађани укажу повјерење?

ИВAНИЋ: Прва ствар коју бих направио била би да се усвоји концепт стимулације запошљавања. По нашем мишљењу, за демобилисане борце, људе који су 20 и више година без посла, једини механизам у којем се може стимулисати њихово запошљавање је плаћање пореза и доприноса за те категорије. Борци прве категорије, незапослени, са 25 година и више стажа, њихово пензионо и здравствено осигурање требало би да буду плаћани из буџета.

Рачуни

* ГЛAС: Како ћете гарантовати грађанима да ћете испунити обећано, ако побиједите?

ИВAНИЋ: Гарантоваћемо кадровима и сталном контролом наших програма. Позваћемо грађане да ако нешто не испунимо више никада не гласају за нас. Aли онај дио који смо обећали и урадићемо. Никада нисам обећавао ни аеродроме ни аутопутеве ни никаква чуда. Иза себе никада нисмо остављали дугове, само чисте рачуне и испуњене обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана