Мирко Стојчиновић: Послије избора СДС ће се потпуно распасти

Слободан Пухало
Мирко Стојчиновић: Послије избора СДС ће се потпуно распасти

Савез за демократску Српску одлучно се бори за очување Републике Српске у њеним дејтонским оквирима, одлучно против страха и насиља, одлучно против политичких а за увођење радних способности, одлучно за давање већих права борачкој популацији.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" кандидат СзДС-а за Народну скупштину РС у изборној јединици 3 Мирко Стојчиновић.

- Послије избора ће, прије свега, доћи до прегруписавања политичких снага, потпуног распада СДС-а и уласка у власт нових партија са новим, савременијим и животворнијим идејама и програмима - истакао је Стојчиновић.

* ГЛAС: Шта ће октобарски избори донијети ново Републици Српској и њеним становницима?

СТОЈЧИНОВИЋ: У сваком случају, мора доћи до великих промјена у неколико основних животних сфера. Прије свега, доћи ће до прегруписавања политичких снага, слабљења СНСД-а, потпуног распада СДС-а и уласка у власт нових партија са новим, савременијим и животворнијим идејама и програмима, међу којим свакако очекујем велику експанзију и раст СзДС-а са Драганом Калинићем на челу. Распоред буџетских средстава мора се вршити по стварним потребама економског развоја РС, а не према односу политичких снага. Затим, треба давати приоритет при запошљавању ствараоцима РС, свим борцима, ратним војним инвалидима, породицама погинулих бораца, а зауставити запошљавање према политичкој подобности.

* ГЛAС: Колико гласова бирача очекујете? Очекујете ли да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима?

СТОЈЧИНОВИЋ: У изборној јединици три очекујем најмање десет хиљада гласова. С обзиром на велики број нових странака, које у политику уводе нове људе, може се очекивати много нових гласача, али истовремено многи "уљуљани" гласачи водећих партија не занимају се за судбину својих партија, тако да неће изаћи на изборе. Моја процјена је да ће излазност на изборима бити од 50 до 60 одсто.

* ГЛAС: Какви су Ваши противници и њихове кампање?

СТОЈЧИНОВИЋ: О противничким кандидатима не може се рећи ништа ново. То су исти и углавном истрошени ликови који годинама сједе у посланичким клупама, а никад нису проговорили нити ће проговорити у сљедеће четири године. У својим срединама, мјестима испред којих су бирани на функције, нису посадили ниједно дрво, нити допринијели развоју своје средине. Кампање које воде противничке странке су веома "богате". У изобиљу се троше паре пореских обавезника, на разноразне манифестације.

* ГЛAС: Зашто да грађани гласају за Вас и СзДС?

СТОЈЧИНОВИЋ: За мене зато што могу бити сигурни да их нећу слагати, изневјерити и издати. СзДС се одлучно бори за очување РС у њеним дејтонским оквирима, одлучно против страха и насиља, одлучно против политичких а за увођење радних способности, одлучно за давање већих права борачкој популацији.

* ГЛAС: Шта можете да понудите бирачима?

СТОЈЧИНОВИЋ: Наш главни политички циљ је очување Републике Српске у оквирима Дејтонског мировног споразума. Борићемо се за пуну демократску контролу свих носилаца функција власти и транспарентност у њиховом раду, сузбијање свих облика аутократског владања и злоупотребе службеног положаја. Бићемо љути противници непотизма. Предложићемо доношење националне стратегије и акционог плана за борбу против корупције и обезбиједити формирање Aгенције за борбу против корупције. Потребно је извршити децентрализацију и пренос многих овлашћења и надлежности са централних органа власти на локалне заједнице.

Испуњење обећања

* ГЛAС: Хоћете ли моћи да испуните све то што сте обећали?

СТОЈЧИНОВИЋ: Наш је први циљ да уђемо у власт, а то је и први доказ да нам грађани вјерују. Одлучно ћемо се борити за основне циљеве из наше изборне платформе које смо већ раније споменули, али да одмах истакнемо, ми смо против свих лажних обећања. Грађани РС морају коначно да схвате да их не чекају мед и млијеко као што то причају неки противнички кандидати. Чека их једна реална стварност која ће бити веома тешка, али ако им вратимо вјеру и наду, онда ћемо сигурно успјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана