Мирко Којић: Избори од суштинског значаја за опстанак РС

Дејан Јовичић
Мирко Којић: Избори од суштинског значаја за опстанак РС

Предстојећи општи избори у октобру од суштинског су значаја за опстанак Републике Српске и очување њеног територијалног интегритета и уставности.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" носилац кандидатске листе Савеза независних социјалдемократа за Народну скупштину РС у изборној јединици 1 Мирко Којић.

- Становницима је у овом тренутку најпотребнија финансијска сигурност и излазак из економске кризе - истакао је Којић.

* ГЛAС: Шта очекујете од предстојећих избора?

КОЈИЋ: Ови избори су од суштинског значаја за опстанак Републике Српске и очување њеног територијалног интегритета и уставности. Мислим да су грађани препознали напоре које је СНСД учинио да би сачувао права која смо стекли Дејтонским мировним споразумом и зато сам сигуран да ће јавност још једном подржати наше лидере који су имали довољно чврстине, храбрости и одлучности да одоле свим притисцима. Упркос настојању свјетских моћника, Српска ће и даље постојати као један од два равноправна ентитета у БиХ.

* ГЛAС: Колико гласова бирача очекујете? Очекујете ли да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима?

КОЈИЋ: Вјерујем да ћу добити снажну подршку свих чланова и симпатизера СНСД-а, како у изборној јединици 1, тако и у другим крајевима наше земље. Волио бих да ми повјерење укажу и грађани који нису политички опредијељени. Очекујем да се грађани у што већем броју одазову 3. октобра и искористе своје право гласа, иако мислим да ће излазност бирача бити на нивоу претходних избора. Људи још увијек сматрају да немају довољно утицаја на доношење одлука. Такав став морамо промијенити и показати да је РС изграђена на демократским начелима и да СНСД своју политику заснива на принципима одговорности, транспарентности и партиципативности.

* ГЛAС: Какве промјене послије избора становници РС могу да очекују?

КОЈИЋ: Њима је у овом тренутку најпотребнија финансијска сигурност и излазак из економске кризе, која је настала као продукт западних земаља. Зато ћемо да обезбиједимо социјалну стабилност свих категорија становништва, а посебан акценат ћемо ставити на пензионере, вишечлане и социјално угрожене породице и дјецу погинулих бораца. Наставићемо и тренд изградње инфраструктурних објеката и привлачења иностраних улагача и донатора ради изградње нових производних капацитета и запошљавања радника. Уз то је неопходна и квалитетна политика школовања и стипендирања коју ћемо спроводити истовремено са реформама у образовном систему. Најбитније од свега је да ће грађани добити стабилну, економски одрживу и европски оријентисану Републику Српску.

* ГЛAС: Зашто да грађани гласају баш за Вас?

КОЈИЋ: Као начелник општине Србац успио сам да привучем значајна улагања у ову малу и средње развијену општину. За првих годину и по свог мандата, док је власт на нивоу Републике држао СДС, у Србац је уложено свега 200 хиљада марака, а годишњи буџет није био већи од три милиона марака. За мање од четири године, уз подршку премијера РС и лидера СНСД-а Милорада Додика, у инфраструктурни и економски развој Српца инвестирано је око 40 милиона марака, а буџет општине сада је око 5,5 милиона марака. Србац је тако постао град јасних перспектива, занимљив и привлачан инвеститорима и међународним донаторима, јасно и одлучно оријентисан и отворен према Европи и свијету. То је искључива заслуга СНСД-а који је био иницијатор доношења Развојног програма РС, у оквиру кога је до сада пласирано више од 500 милиона марака за развој свих локалних заједница. Што је најважније, овај програм није смањио бруто друштвени производ упркос економској кризи. Наши кадрови имају довољно храбрости и одлучности да овакав тренд и даље наставе. Зато сам сигуран да ће РС под вођством СНСД-а у будућности показати да је још увијек економски јачи и стабилнији дио БиХ.

Противнички кандидати

* ГЛAС: Како бисте оцијенили противничке кандидате и њихове кампање?

КОЈИЋ: У основи њихове кампање је рушење Милорада Додика и СНСД-а и то је једини политички и економски програм око кога је опозиција уједињена, а то је пут који РС води у пропаст. Страшно је каквим се све средствима служе поједини кандидати. Мој став је исти као и на претходним изборима, а то је фер и поштена кампања у којој нећу медијски блатити политичке противнике. Зато позивам јавно и друге политичке опције да у својим наступима буду цивилизовани и достојанствени. Својим противкандидатима желим много среће на предстојећим изборима, али ипак мислим да ће народ пресудити у корист СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана