Милорад Додик: Штитићу РС јер је она услов опстанка српског народа

Горан Маунага
Милорад Додик: Штитићу РС јер је она услов опстанка српског народа

- Желим да наставим јачање интегритета и јединства Републике. Као предсједник РС обезбиједићу да потпуно аутономно функционишу органи власти у складу са законом и Уставом. Штитићу РС од свега што би могло да угрози њен статус.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" кандидат СНСД-а за предсједника РС Милорад Додик.

- РС је услов за опстанак српског народа на овим просторима и не дај Боже, када би изгубила снагу коју сада има, Срби би доживјели судбину расељеничког народа. То је нешто што морамо да спријечимо и зато наше повјерење у РС мора бити ојачано - истакао је Додик.

* ГЛAС: Јесте ли задовољни оним што је СНСД урадио у протекле четири године власти?

ДОДИК: Урадили смо много, а прије свега вратили смо достојанство институцијама РС. Почели смо мандат са општим нападима на РС који је подразумијевао њено постепено укидање, што се поготово манифестовало кроз реформу полиције. Та реформа подразумијевала је готово извјесно губитак полиције РС коју смо ипак успјели да сачувамо досљедном и чврстом политиком.

Грађани Републике Српске изнијели су став да не желе да се са нивоа БиХ управља Републиком Српском и поштујући њихов став учинили смо све да тако и буде у свим институцијама Републике Српске. Тако су се понашали и кадрови СНСД-а у заједничким органима, чиме је оснажен статус органа РС.

Када је о Влади РС ријеч, ово је први пут послије рата да једна Влада егзистира четири године. Приоритет нашег дјеловања била је економија и сваки дан се потврђује да само били у праву када смо одлучили да формирамо Развојни програм и Инвестиционо-развојну банку РС. Ни огромне критике, ни омаловажавање не могу да пониште велике пројекте које смо урадили. У посљедње четири године уложено је више од 400 милиона марака у област пољопривреде, у области здравства 300 милиона, у области образовања и реконструкцију и изградњу нових школа више од 120 милиона марака, направили смо 1.000 километара путева, реконструисали 112 културних објеката....

* ГЛAС: Предизборни скупови СНСД-а су веома посјећени. Да ли сте то очекивали?

ДОДИК: На наше скупове долазиле су хиљаде људи који су нам дали подршку и тако изразили захвалност за сав труд. Хиљаде људи било је на трибинама СНСД-а од Херцеговине, преко Семберије, Посавине до Крајине. У овом мандату за све њих урадили смо највише што смо могли. Повезали смо новом дионицом пута Требиње са Херцег Новим. Ту је и мега пројекат Чемерно који се реализује и којим ће Херцеговина комуникацијски бити боље повезана за остатком РС. У цијелој РС смо у годинама свјетске економске кризе сачували радна мјеста захваљујући интервенцијама ИРБ-а. Имали смо срећу да захваљујући 112 мјера Владе, које су се показале као ефикасне, сачувамо привреду и многа радна мјеста, што сматрамо великим успјехом. Ријешили смо статус више од 50.000 радника који су у процесу приватизације или стечаја изгубили радна мјеста тако што смо обезбиједили више од 120 милиона КМ за повезивање њиховог радног стажа. На почетку мандата креирали смо пројекат стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и инвалида од прве до четврте категорије. На списку је било 5.615 таквих породица и у завршној смо фази реализације тог пројекта. Наравно, у предизборној кампањи многи оспоравају те резултате, али најбоље о свему говори хиљаде људи на нашим трибинама. То је захвалност Републике Српске коју доживљавамо на терену.

* ГЛAС: У кампањи су Вам опоненти спочитавали излазак Штрабага из пројекта аутопутеви?

ДОДИК: Изградња аутопутева је огроман пројекат и моја лична идеја. Урадили смо концепт развоја мреже аутопутева у РС и радови на томе иду предвиђеном динамиком. То је огроман пројекат и у чијој реализацији има великих тешкоћа, али нико не треба да сумња да ће бити завршен.

* ГЛAС: У сваком случају задовољни сте урађеним?

ДОДИК: Задовољан. Постоји увијек оно: могло се и више, али велико питање је да ли је стварно могло у овом времену у којем смо имали сталан притисак странаца. Да ли се могло више у овој недовршеној земљи у којој је све било усмјерено на то да се девастира РС. БиХ је тешка и неодржива земља чије постојање је морање. То морање производи сталне притиске међународне заједнице у сваком погледу и у таквим условима било је веома тешко радити.

* ГЛAС: Каквим оцјењујете дјеловање институције предсједника РС у протеклом периоду и за шта ћете се Ви залагати на функцији предсједника РС?

ДОДИК: Мислим да су покојни Милан Јелић, а послије и Рајко Кузмановић свој посао обављали у складу са Уставом. Они су били ти који су обезбиједили да функција предсједника РС заживи у капацитету који јој припада, да одржава јединство РС, прати и контролише рад других органа и усмјерава правце законодавне, извршне и правосудне и сваке друге власти. Господин Кузмановић као човјек од ауторитета моралног, научног и сваког другог свој мандат окончава веома успјешно, јер је успио да начином свог рада допринесе стабилизацији унутрашњих прилика у РС.

* ГЛAС: A Ви уколико побиједите?

ДОДИК: Желим да наставим јачање интегритета и јединства Републике. Као предсједник РС обезбиједићу да потпуно аутономно функционишу органи власти у складу са законом и Уставом. Штитићу РС и од малих и приземних и од великих напада који могу да дођу из највећих центара свјетске моћи. Штитићу РС од свега што би могло да угрози њен статус. Тражићемо стриктно поштивање Дејтона и враћање надлежности које су изван Мировног споразума, које су нам бездушно отели високи представници. Мислим да ћу на изборима добити велику подршку грађана РС за то и из те подршке извире моја снага.

* ГЛAС: Каква је Ваша визија РС у будућности?

ДОДИК: РС у чију територијално политичку организацију ће додатно ојачати, прије свега, повјерење људи који живе у њој и сазнање да су њене институције њена снага. РС је услов за опстанак српског народа на овим просторима и не дај Боже, када би изгубила снагу коју сада има, Срби би доживјели судбину расељеничког народа. То је нешто што морамо да спријечимо и зато наше повјерење у РС мора бити ојачано. Она мора још више бити економски и социјално одговорна и стабилна, јер само тако одупријеће се свим изазовима. Наравно, наше увјерење је да оваква БиХ нема способност за дужи период живљења и неће моћи да изврши било какве реформе док је овдје OHR. OHR је реметилачки фактор односа у БиХ.

* ГЛAС: Послије избора најављују се уставне реформе и нови притисци на РС?

ДОДИК: Уставне промјене нису могуће и нећемо учествовати у њима без обзира на ауторитете све док OHR формално постоји у било ком облику овдје. Нећемо учествовати ни у реформама које наводно траже за ЕУ, све док се OHR не укине, јер напросто и ЕУ је рекла да нема ништа од пута према Бриселу док постоји OHR. Према томе зашто би се бавили питањима која немају шансе? Колико год странци буду инсистирали на томе да остане OHR, толико ће допринијети дестабилизацији БиХ.

* ГЛAС: Какве резултате очекујете када је ријеч о кандидатима СНСД-а?

ДОДИК: Очекујем побједу Радмановића и то надмоћну побједу над сумњивим кандидатом какав је Младен Иванић. Наравно, очекујем моју побједу над недовршеним кандидатом какав је Огњен Тадић, и очекујем силну побједу СНСД-а која ће се мјерити апсолутним учешћем наших посланика у Скупштини РС. Значи да ћемо имати више од 42 посланика, што год то значило процентуално.

Пензије и плате

Наравно, као човјек свјестан сам свих тешкоћа обичног човјека у РС, свих проблема са којим живи. Драго ми је зато што смо успјели да повећамо пензије колико је то било могуће и реално, али и плате. Просвјетним радницима су тако плате у односу на 2005. годину повећане за 110 одсто. Креирали смо пројекте за запошљавање приправника и први посао субвенционисали из буџета РС. Има тога још много, али знам да нема толико простора у новинама, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана