Лучић: Заштитити културно-историјско насљеђе Срба

Срна
Лучић: Заштитити културно-историјско насљеђе Срба

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Кандидат СДС-а за градоначелника Источног Сарајева Мирослав Лучић подржао је изградњу Археолошког парка у општини Источна Илиџа и све сличне пројекте у другим општинама који имају за циљ заштиту и очување културно-историјског насљеђа Срба на овим просторима.

Лучић је рекао да је подручје Источног Сарајева пребогато културно-историјским насљеђем, као што су црква из 10. вијека, остаци некропола, стећци и остаци старих грађевина, саопштено је из Градског одбора СДС-а Источно Сарајево.

- Много је тога што наш народ још не познаје, а у вези је са нашим културно-историјским насљеђем на подручју Источног Сарајева. На простору Теферича постојале су грађевине које је наш народ користио у прошлим вијековима, а за ово подручје карактеристично је насеље Которац, које се некада звало Катера. Ту су и Црквице, остаци моста преко ријеке Тилаве, остаци некропола, као и највећи стећак у БиХ, стећак кнеза Павла Радиновића - истакао је Лучић.

Лучић, који тренутно обавља функцију предсједника Скупштине града Источно Сарајево, подсјетио је да на Гласиначком пољу, али и на Палама, постоји велики број стећака, односно, некропола.

Он је нагласио да ће уколико буде изабран за градоначелника подржати сваки пројекат у општинама града Источно Сарајево који се односи на заштиту српског културно-историјског насљеђа.

- Морамо упознати и поштовати своју прошлост, да бисмо могли да градимо просперитетну будућност за нове генерације - поручио је Лучић.

Лучић је, у друштву начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића, посјетио неколико локалитета на којима се налазе остаци некадашњих грађевина, некрополе и стећци, који доказују постојање Срба на подручју данашњег Источног Сарајева вијековима уназад, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана