Лидери политичких партија о изборима: Једни убијеђени у побједу, други најављују жалбе

ГС
Милорад Додик
Foto: Д. Поздеровић | Милорад Додик

БАЊАЛУКА – Лидери и чланови руководства политичких партија у Српској истакли су да очекују добре резултате, али и да је најважније да цијели изборни процес протекне у демократској атмосфери и да локалне заједнице, односно цијела Српска након избора иду путем стабилности.

Додик: Важан дан за Српску и њен демократски капацитет

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Лакташима да су локални избори важан дан за Републику Српску и њен демократски капацитет.

- Важно је да људи изађу на изборе, јер се тиме даје демократска снага Републици Српској. Предизборна кампања била је фер и коректна и вјерујем да ће и овај дан бити исти - рекао је новинарима Додик, након што је гласао у Дому културе у Лакташима.

Он је истакао да је за Републику Српску најбоља вијест да су избори одржани у пуном капацитету и у прописаној процедури.

- Желим свима успјех на изборима, јер то показјуе снагу Републике Српске и њен демократски потенцијал - додао је Додик.

Он је нагласио да нове локалне управе треба да афирмишу програме и планове које су планирали.

- Вјерујем да ће локалне управе у координацији са институцијама Републике Српске и међународним институцијама допринијети још снажнијем развоју - рекао је Додик.

Додик је додао да постоје локалне изборне комисије и Централна изборна комисија који ће одлучити да ли је негдје прекршено изборно правило.

Додик је напоменуо да се на локалним изборима увијек неко жали и да не зна конкретно о чему се ради у Добоју, али да сматра да неки злоупотребљавају ситуацију.

- Мислим да неки злоупотребљавају ову ситуацију, иако је јасно да је епидемиолошким правилима приписано да се може сједити на два метра размака. Међутим, јасно је да сва гласачка мјеста немају тај капацитет, а СНСД можда има најмање посматрача - рекао је Додик новинарима.

Он је оцијенио да су неки свјесни изборне позиције, па и у Добоју.

- У Добоју је јасно ко ће побиједити на изборима, а ко губи има право да се љути - закључио је Додик коментаришући то што су представници политичких субјеката Народни покрет Бањалука те зове, те ДНС-а, ПДП-а, СП-а и СДС-а организовали су у Добоју протестну шетњу до зграде у којој су смјештене правосудне институције, незадовољни што је њиховим посматрачима, како су истакли, ускраћено да присуствују на бирачким мјестима, те траже смјену Градске изборне комисије и да се избори понове.

Протестну шетњу организовао је Народни покрет Бањалука те зове.

Руководство СНСД-а: Биће изабрани најбољи

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да је, када је ријеч о Бањалуци убијеђен да ће грађани подржати Игора Радојичића, који је претходне четири године одлучно, са јасном визијом водио овај град.

Он је оцијенио да је предизборна кампања прошла у реду, без обзира на сложену епидемиолошку ситуацију.

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић изразио је задовољство што је примјетно да су грађани у БиХ, и у врло тешкој епидемиолошкој ситуацији, од раних јутарњих часова излазили на изборе, што је велики демократски корак напријед.

- Као и ранијих, надам се да ће и ове године бити изабрани најбољи - нагласио је Радмановић, који је данас гласао у Бањалуци.

Гласачко право искористио је и шеф Главног изборног штаба СНСД-а Срђан Рајчевић, који је истакао значај да Република Српска данас искаже демократски потенцијал и капацитет.

- Од ових избора очекујем да идемо путем стабилности и изласка из ове здравствене кризе и од наших грађана очекујем да бирају људе који ће радити у том правцу - рекао је Рајчевић.

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић увјерен је да ће на данашњим локалним изборима бити постигнут рекордан резултат за СНСД у Требињу.
- Вјерујемо да је оцјена најбоља, да ће ово бити рекордан резултат за СНСД у Требињу и убијеђен сам да овај тим у нашем граду наставља даље. Морамо га ојачати новим кадровима, да направимо још љепше и снажније Требиње, а самим тим и Републику Српску -рекао је Петровић новинарима на бирачком мјесту гдје је обавио грађанску дужност.

Стевандић: Српска показује демократски капацитет

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да су данашњи локални избори празник у Бањалуци, гдје грађани бирају одборнике и градоначелника чиме показују грађанску обавезу и демократски капацитет, те пристојност.

- Овим на најбољи могући начин потврђујемо да смо земља у којој влада ред и у којој се људи бирају на изборима - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци, који је гласао у насељу Старчевица.

Стевандић је поручио грађанима да и послије избора треба да наставе да поштују епидемиолошке мјере у вези са висуром корона.

Ђокић: Очекујем нову енергију код људи

Предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић рекао је новинарима да су избори припремљени и организовани у најтежим условима до сада, те да се нада да ће бити повод да се покрене нова енергија код људи како би се на сасвим другачији начин посветили локалном развоју у Републици Српској и осталим дијеловима БиХ.

Ђокић очекује да ће грађани Републике Српске и сви бирачи схватити колико је важно да у наредним годинама сви заједно дају допринос економском расту и развоју који је темељ сваког другог раста и развоја.

Он је истакао да ове изборе карактеришу бројне неправилности које се чине у појединим општинама, те навео примјер Добоја, Зворника и Бањалуке, гдје се, каже, озбиљно крше изборна правила.

- Ми смо упозорили и упутили приговоре Централној изборној комисији, тражећи да се те неправилности отклоне из изборног процеса како не би био угрожен - истакао је Ђокић, који је гласао данас у Брчком, на бирачком мјесту у Четвртој основној школи.

Ђокић је рекао да очекује да ће СП у Брчко дистрикту остварити највећи процентуални раст у односу на све прошле изборе, да се бори за четири посланичка мјеста у Скупштини дистрикта, те вјерује да је реално да се то и оствари.

Селак: Очекујем да ће се Бањалука развијати и након избора

Предсједник Социјалистичке партије Српске (СПС) Горан Селак изразио је очекивање да ће Бањалука и након ових локалних избора бити град који се развија и јача.

Селак је рекао да је посебно важно да се на данашњи изборни дан поштују превентивне епидемиолошке мјере, те да грађани буду одговорни и да чувају своје комшије и суграђане.

Он је навео да очекује да ће избори протећи у коректној атмосфери у свим локалним заједницама у Републици Српској.

Шаровић: Градити Српску и сваки град за све грађане

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да очекује да ће сваки бирач схвати поруку да ова странка жели да Републику Српску и сваки њен град изграђује за све грађанае.

Он је изразио је задовољство атмосфером која данас влада на биралиштима.

- Чини ми се да је, упркос епидемији вируса корона, присутна велика енергија и да су грађани схватили колико је њихов глас важан. Очекујем да ће сваки бирач схвати поруку да Републику Српску и сваки њен град изграђујемо за све нас, а не за једну политичку опцију и једну странку - рекао је Шаровић новинарима, након што је гласао у Источном Новом Сарајеву.

Он тврди да изборни процес у Добоју није регуларан и да га треба поништити.

Шаровић је мишљења да треба организовати посебне изборе за Добој уз потпуни мониторинг.

- Ми из СДС-а упутили смо више приговора, примједби и жалби на изборни процес - рекао је Шаровић.

Нешић: Тражићемо поништење избора у Добоју

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић сматра да су избори велики дан демократије.

Рекао је да се ДНС повукао из изборног процеса у Добоју и тражиће да избори у овом граду буду поништени.
- Ми нисмо учесници тог процеса, јер је нашим посматрачима забрањено да присуствују бирачким мјестима у овом граду - рекао је Нешић новинарима у Источном Сарајеву, након што је гласао у Мјесној заједници Тилава.
Он очекује да ће и у свим другим случајевима кршења Изборног закона надлежни органи дјеловати ефикасно.
- На Палама су данас ухапшени неки наши активисти, а ми у странци немамо објашњење зашто се то чини - рекао је Нешић.

Бореновић: Очекујем одличан изборни резултат ПДП-а

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић очекује да ће кандидати ове странке на данашњим локалним изборима добити повјерење грађана и остварити одличан изборни резултат странке.

Бореновић је истакао да је важно да на овим изборима буде исказана стварна воља грађана, а не бројача.

Он се нада и да ће Централна изборна комисија, као кључно изборно тијело, жестоко санкционисати оне који крше Изборни закон.

- Нажалост, понавља се оно што је било јасно свима да ће у неким срединама доћи до нарушавања Изборног закона када је ријеч о праву свих који су пријављени да надгледају изборни процес. То се, колико видимо већ десило у Добоју и неким другим срединама - рекао је Бореновић рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци, гдје је гласао у насељу Кочићев вијенац.

Чавић: Изборе требало одржати на вријеме

Предсједник НДП-а Драган Чавић изразио је наду да ће ова партија након избора имати представнике у Градској управи Бањалуке.

- Само по себи је проблем то што се све ово дешава у тренутку када је епидемија вируса корона у широком захвату и надам се да неће произвести посљедице по здравље људи. Да смо одржали изборе када је то предвиђено Изборним законом у првој недјељи октобра, не бисмо имали ни три одсто проблема са епидемијом јер је она тада била у много мањем обиму - рекао је Чавић новинарима пред Економском школом, гдје је гласао.

Он је навео да је НДП уложио максималан труд, те да је казна од 87.000 КМ коју је Централна изборна комисија БиХ раније изрекла овој странци отежала њен наступ на изборима.

Талић: Важно што прије конституисати власт

Предсједник Полиграфа Зоран Талић рекао је да је веома важно да се послије локалних избора што прије конституише власт у Бањалуци и да се усвоји буџет, како би били настављени започети развојни пројекти на подручју града.

Према његовим ријечима, најважније да грађани на данашњим локалним изборима изаберу представнике који су битни да у нередне четири године у Скупштини града и Градској управи Бањалука говоре о њиховим проблемима и потребама.

-Неопходно је да се у што краћем року конституише власт у Бањалуци, поготово што постоје рокови који се тичу активности за идућу годину, а то је усвајање буџета како не би били у ситуацији да нам дуго траје привремено финансирање већ да наставимо са развојним пројектима - рекао је новинарима у Бањалуци Талић, који је гласао у насељу Старчевица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана