Ковачевић: Јеринић и Грујичић спремни да остваре још убједљивије побједе

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Кандидати СНСД-а за градоначелника Добоја Борис Јеринић и начелника Сребренице Младен Грујучић у потпуности су спремни да на поновљеним локалним изборима у недјељу, 21. фебруара, остваре још убједљивију побједу, изјавио је вечерас портпарол ове странке Радован Ковачевић.

Ковачевић је рекао и да ће листе СНСД-а такође остварити још убједљивију побједу, те да је то кључно у цијелој причи.

Он је додао да и Добој и Сребреница трпе због ове ситуације јер не могу да усвоје буџете и разне друге одлуке које би користиле грађанима.

"У недјељу ћемо коначно да окончамо ту фарсу и потврдимо побједу СНСД-а. Од недјеље ћемо пуном снагом наставити да радимо у интересу грађана Добоја и Сребренице, као што већ радимо у интересу свих грађана Републике Српске", изјавио је Ковачевић за "БХРТ".

Ковачевић је навео да избори у Сребреници нису требали бити поништени, с обзиром да је небројено више замјерки, примједби и приговора било на изборе у Мостару, али да су они проглашени легитимним јер је то некоме одоговарало.

"У Србереници је било свега неколико приговора и избори су поништени на свим мјестима гдје је побиједио кандидат странака са сједиштем у Републици Српској Младен Грујичић. За нас је евидентно да су већ други изборни циклус грађани одлучили да је Грујичић најбоље рјешење за ову општину", нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, за СНСД је јако битно да Грујичић једнако води рачуна о свим грађанима Сребренице, без обзира да ли се ради о Србима, Бошњацима, Хрватима или оним из реда осталих.

Говорећи о најављеном бојкоту поновљених избора Иницијативе "Моја адреса Сребреница" и њеног кандидата за начелника општине Алије Табаковића, Ковачевић је указао да се избори бојкотују првенствено када се свјесно у немогућност побједе, док су сви други разлози мање битни.

"То не значи да ти разлози не треба да буду саслушани. Ми у Републици Српској смо увијек за дијалог и за то да нико не треба да се осјећа запостављеним и обесправљеним. Све ваљане и оправдане аргументе ми ћемо бити спремни да саслушамо", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је пријетња бојкотом избора у Среберници чисто политичке природе, која, нажалост, нема никакве везе са разлозима који се наводе.

Он је указао да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ одлуку о понављању избора донијела на основу графолошког вјештачења човјека за којег су експерти из те области тврдили да је потпуни аматер и аналфабета и да нема лиценцу да се бави вјештачењем оваквих докумената.

Ковачевић је рекао да је политичка позадина ове приче у чињеници су у СДА заједно са ДФ-ом СДС-ом и ПДП-ом извршили пуч у ЦИК-у, изабравши политичку структуру која је у потпуности под контролом тих странака.

"Они су условили босанску структуру у ЦИК-у да ће подржати поништавање избора у Сребреници једино ако буду поништени избори у Добоју. То је нешто што је нама јасно и што је искључиво политичке природе", додао је Ковачевић.

Он је поновио да је СНСД остварио запажен резултат на протеклим локалним изборима, с обзиром да је ријеч о јединој странци која је имала више од 200.000 гласова грађана Републике Српске, а да остале партије нису освојиле ни 100.000 гласова.

Он је указао да су на протеклим изборима остале странке изгубиле око 50.000 гласова, а да је СНСД освојио шест од осам градоначелничких мјеста.

"То на озбиљан и индикативан начин указује колика је подршка грађана када је у питању СНСД. Конкретно када говоримо о Бањалуци, отворено смо рекли и не кријемо да нисмо задовољни резултатима које смо остварили за позицију градоначелника", рекао је Ковачевић.

Он је додао да су анализирани резултати, понашање кандидата СНСД -а и њихових противкандидата, али и понашање коалиционих партнера.

Ковачевић је рекао да је ревизија чланства статутарна обавеза, која се у СНСД-у врши послије сваког изборног циклуса, те да се не може говорити о томе да је странка остварила лош изборни резултат на протеклим локалним изборима.

"Статутарна обавеза СНСД-а је да имамо општинске и градске конференције на којима бирамо ново руководство и нове градске и општинске одборе. Исто тако је статутарна обавеза да након сваких општих избора одржимо сабор странке и бирамо предсједника, Главни одобор, Предсједништво и генералног секретара", појаснио је Ковачевић.

Портпарол СНСД-а је напомено да постоји неколико локација у којима СНСД није задовољан изборним резултатима, те да се најчешће помињу Бијељина и Бањалука.

"У Бијељини нисмо имали градоначелника и били смо на претходним изборима друга странка по снази. Сада немамо градоначелника, међутим прва смо странка по повјерењу грађана, убједљиво најјача странка у Скупштини града Бијељина и дупло јачи од странке која је друга по снази иза СНСД-а. У Бањалуци смо изгубили позицију градоначелника, али смо остали убједљиво најјача политичка странка у Скупштини", рекао је Ковачевић.

Он је навео да су одређене промјене и подмлађивање неопходни у СНСД-у, те да се промјене у странци не раде револуционарно него еволутивно.

"СНСД не бјежи од тога и потребно је озбиљније подмлађивање унутар структура странке. Једна структура СНСД-а која је дуго година доносила добре изборне резултате мора на одређени начин да буде подмлађена. Тај процес подмлађивања води се дужи период и многи млади људи се појављују у структурама странке", нагласио је Ковачевић.

Кад је ријеч о "прелетачима", Ковачевић је рекао да СНСД дефинитивно нема ту врсту страха јер је ријеч о партији која окупља и у коју долазе људи, а веома мали број њих одлази.

"СНСД је странка која на најбољи начин води рачуна о грађанима и то је главни разлог због којег из изборног циклуса у изборни циклус добија највеће повјерење. Људи одлазе са оних мјеста гдје је лоше, а СНСД то није", рекао је Ковачевић, напомињући да предстоји период отварања странке у коју ће да дође велики број младих људи са новом енергијом.

Говорећи о кадровима ДНС-а у Савјету министара и директорским позицијама након раскида коалиције, Ковачевић је рекао да постоји тај проблем да су одређени људи остали на појединим позицијама у име коалиције.

"Ту је неопходна подршка СДА и ХДЗ-а и ми ћемо наставити да инситирамо на томе. То су стварно много мање битне теме за грађане. За грађане су битне теме како ћемо да водимо министарства и та јавна предузећа. Констатно смо фокусирани на ефемерне ствари умјесто на суштину да живот људи буде бољи", закључио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана