Коначно дефинисати ентитетске линије

Глас Српске
Коначно дефинисати ентитетске линије

ДЕРВЕНТA - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да се одмах послије избора и формирања нове власти мора прићи коначном дефинисању ентитетских линија.

- Неопходно је одмах и видјети како Републици Српској вратити око десет километара квадратних територије у Посавини, у дијелу Орашја, која је дата Федерацији БиХ као гест добре воље Републике Српске како би људи у овом дијелу Федерације лакше успоставили комуникацију са осталим територијама ФБиХ - рекао је Ђокић у сриједу увече на јавној трибини СП-а и Партије удружених пензионера у Дервенти, јавила је Срна.

Према његовим ријечима, та територија, према Дејтонском споразуму, припада РС и мора се видјети како да РС надокнади дио изгубљене територије.

Ђокић је нагласио да је Социјалистичка партија против стварања нових ентитета у БиХ који иду на штету Републике Српске.

- Уколико би се Хрвати и Бошњаци договорили да створе нове ентитете у Федерацији, ми бисмо то подржали. Међутим, социјалисти су против формирања било каквих ентитета ако би био одузет и милиметар територије Републике Српске и то не би допринијело стабилности БиХ - поручио је Ђокић.

Он је нагласио да је регион Посавине посљедњих 20 година гледан као издвојена територија РС, па се у тај дио Српске мало улагало, иако има добре потенцијале за улагања, посебно у пољопривреду и путну инфраструктуру.

- Задатак будућих посланика из Посавине биће да се снажније залажу за афирмацију Посавине као важног региона Републике Српске. Осим пољопривредне производње, важан ресурс је и ријечни саобраћај и воде које такође треба користити. Вода је одлична шанса за изградњу мини-централа - истакао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана