Књига "Воља народа" представљена у Бечу

ГС
Foto: РТРС

БЕЧ- У Бечу је вечерас одржана промоција књиге "Воља народа" на којој су учествовали приређивач књиге Милан Љепојевић и рецензент Франц Сошња.

Књига "Воља народа" представља зборник многобројних говора, бесједа и јавних обраћања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, те свједочи о његовим активностима од септембра 2020. године до априла 2021. године.

Овом приликом, приређивач књиге Милан Љепојевић је рекао да је ова књига свједочанство о једном времену, али и о континуитету политике усмјерене на одбрану, очување и развој Републике Српске.

Како је поручено на промоцији, књига представља анализу друштвено-политичких кретања и односа у Републици Српској, БиХ, региону, Европи и свијету, а основна порука је позив на јединство у заштити интереса Републике Српске уз уважавање Дејтонског мировног споразума и принципа међународног права.

- Ријеч је о петој књизи Милорада Додика. У овој књизи су сабрани његови многобројни говори, обраћања у Народној скупштини и грађанима у локалним заједницама широм Српске, али и обраћање у Савјету безбједности УН које је показало да се глас Републике Српске чује и поштује у међународним оквирима. Порука књиге је да је неопходно да се досљедно заступају интереси Републике Српске и њених институција у оквиру БиХ, али и на међународном нивоу, да се изазови рјешавају мирним путем, кроз дијалог и међусобно убажавање, те да се поштује међународно право и Општи оквирни споразум за мир у БиХ - Дејтонски споразум - рекао је Љепојевић.

Рецензент Франц Сошња је рекао да се у књизи "Воља народа" могу препознати кључни ставови којима се заступају интереси Републике Српске у оквиру БиХ, али и на међународном плану.

- Значајан сегмент представља јачање идеје националног јединства, које није усмјерено против других народа, али је важно како би се Република Српска могла одупријети бројним међународним притисцима који се дешавају - рекао је Сошња.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић је изразио задовољство што је промоција, након представљања у Републици Српској и Србији, организована у главном граду Аустрије.

- Намјера нам је била да промоцију књиге организујемо током прошле године, непосредно након представљања у Бањалуци. Нажалост, због ограничења проузрокованих пандемијом вируса корона и мјера које су биле на снази у Аустрији у том периоду, били смо принуђени да одгодимо промоцију у Бечу. У сваком случају, задовољство је да смо успјели да се окупимо вечерас како бисмо представили ову књигу која својим порукама даје допринос јачању идеје заједништва што је веома важно и за многобројну српску заједницу у Аустрији - рекао је Филиповић.

Промоцији, организованој уз подршку Представништва Републике Српске у Аустрији, присуствовали су бројни угледни представници српске заједнице у Бечу међу којима су били амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић, амбасадор БиХ при ОЕБС-у Синиша Бенцун и предсједник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић, а овом приликом је представљено и збирно издање које чини комплет од пет књига српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, које су објављене током претходних година.

(РТРС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана