Каснило отварање појединих бирачких мјеста, у Бањалуци тензије са посматрачима, прекинуто гласање у Сухачи

Срна
Foto: Анадолија

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ саопштила је да су јутрос у БиХ скоро сва биралишта отворена на вријеме, док се на неколико бирачких мјеста каснило са отварањем због техничких проблема и она ће продужити свој рад за период кашњења.

У БиХ је формирано укупно 5.759 бирачких мјеста, укључујући 388 мобилних тимова, и то су редовни мобилни тимови.

О посебним, ковид 19 мобилним тимовима ЦИК ће, како се наводи, имати информацију након избора.

Из ЦИК-а подсјећају да је по једно бирачко мјесто формирано у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

Избори се одржавају у условима епидемије "ковида 19", а поштивање прописаних епидемиолошких мјера, како се наводи, не смије бити сметња за законито одвијање изборног процеса.

Одзив бирача до 11 часова, ЦИК ће саопштити конференцији за новинаре у 12 часова.

Биралишта која су отворена на вријеме, биће затворена у 19.00 часова.

Предсједник Градске изборне комисије Бањалука Нада Батинар изјавила је Срни да је каснило отварање три бирачка мјеста, као и да постоје одређене тензије са посматрачима.

- Надам се да то неће значајно угрозити изборни процес - рекла је Батинар и појаснила да су бирачка мјеста распоређена у учионицама са мањим и већим капацитетима, а морају бити испоштоване епидемиолошке мјере када је ријеч о броју присутних.

Она је подсјетила да у овом граду право гласа има 192.193 бирача, који ће бирачко право моћи да оствари на 266 редовних бирачких мјеста, те три бирачка мјеста на којем гласају бирачи у одсуству и непотврђеним гласачким листићем.

- Имамо десет посебних мобилних тимова за 335 лица позитивних на вирус корона. Обрађују се подаци за још 23 лица која су пријављена до деевт часова - рекла је Батинар.

У Бањалуци су формирана и 24 редовна мобилна тима.

Прекинут изборни процес у Сухачи

У Новом Граду прекинут је изборни процес на бирачком мјесту Сухача због проблема у бирачком одбору, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије  Љубан Кнежевић.

Кнежевић каже да су чланови ОИК-а јутрос након отварања посјетили ово бирачко мјесто и пратили изборни процес до девет часова.

Према његовим ријечима, одлучено је да изборни процес буде прекинут, а ОИК ће обавити консултације са Централном изборном комисијом БиХ.

Појаснио је да је на овом бирачком мјесту било проблема од јутрос и потврдио да се изборни материјал са тог биралишта налази у ОИК-у Нови Град.

- Бирачки процес је почео, али је прекинут због непримјереног понашања предсједника бирачког одбора. Чланови ОИК-а су били на бирачком мјесту Сухача и установили да не постоје услови да се настави изборни процес - рекао је он.

Према његовим ријечима, изборни материјал је ради безбједности допремљен у сједиште ОИК-а, а чланови бирачког одбора на бирачком мјесту Сухача су дали изјаве.

- Након што утврдимо шта се дешавало и након консулатција са ЦИК-ом донијећемо одлуку да ли ће изборни процес на овом бирачком мјесту бити настављен - рекао је он.

На редовном бирачком списку за бирачко мјесто Сухача је 570 бирача.

Кнежевић је рекао да се на осталим бирачким мјестима, 51 редовном и једном мјесту за гласање у одсуству бирачки процес одвија без проблема.

На редовном бирачком списку у основној изборној јединици Нови Град је 26.558 бирача а за гласање изван БиХ пријављено је 565 лица.

Изборни процес прати 459 посматрача политичких субјеката.

У Добоју кашњења до 15 минута

У Добоју су отворена сва бирачка мјеста за гласање на локалним изборима на којима грађани бирају између 85 политичких субјеката, речено је у Градској изборној комисији (ГИК).

Предсједник ГИК-а Ненад Палексић рекао је новинарима да су бирачка мјеста отворена у седам часова, али да је у мањем броју било до 15 минута кашњења.

Он је навео да је пријављен проблем у неколико бирачких мјеста са посматрачима појединих политичких субјеката који су у великом броју дошли до бирачких мјеста и онемогућили члановима бирачких одбора да почну нормално да раде.

- Неколико њих је ушло на силу, не пратећи ред и инструкције, па је морала интервенисати и полиција - рекао је Палексић и навео да је ријеч о бирачким одборима Текућица, Суво Поље и Бољанић.

Према његовим ријечима, Народни покрет за Бањалуку повукао је своје чланове из бирачких одбора.

Он каже да је ред успостављен од седам часова.

Палексић је напоменуо да је свим посматрачима дозвољено присуство, али да се мора поштовати ред и препоручене епидемиолошке мјере.

Право гласа има 62.475 гласача, и то 60.681 редован, 1.303 путем поште, 160 посредством мобилног тима и 131 на непотврђеним листићима, који ће моћи да гласају на 106 редовних бирачких мјеста, а формирана су два мобилна тима, те по један ковид тим и једно бирачко мјесто за гласање на непотврђеним гласачким листићима.

Палексић је прецизирао да је за гласање у ковид тим пријављен 41 гласач.

У Челинцу кашњење због нестанка струје

На подручју општине Челинац једно редовно бирачко мјесто у Шахиновићима отворено је са закашњењем, док је осталих 26 отворено на вријеме, у седам часова, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Челинац Божидар Савичић.

Он је истакао да је до кашњена у отварању бирачког мјеста дошло због нестанка електричне енергије.

Према његовим ријечима, на 27 редовних бирачких мјеста право гласа има 15.135 грађана, 558 бирача су пријављена за гласање путем поште, а ангажована су и три редовна мобилна тима и један посебни мобилни тим за особе које су позитивне на вирус корона, лица којима је одређена изолација или су хоспитализована.

Каснио гласачки материјал у Хан Пијеску

У општини Хан Пијесак сва бирачка мјеста отворена су на вријеме, осим једног у Малом пољу, гдје је каснио гласачки материјал, рекла је Срни предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Славица Голишевић.

Она је навела да је на локалним изборима на Хан Пијеску укупно бирачко тијело 3.269 гласача, који гласају на девет редовних бирачких мјеста.

Према њеним ријечима, два редовна мобилна тима задужена су за гласање старих и болесних лица и један мобилни тим за гласање 30 бирача позитивних на вирус корона.

Голишевићева је додала да су за гласање поштом пријављена 72 бирача која гласају на непотврђеним гласачким листићима.

У општини Хан Пијесак за локалне изборе пријављено је 18 политичких субјекта.

Предсједник ОИК у Братунцу Ивана Милановић рекла је Срни да су сва биралишта у овој општини отворена на вријеме, с тим да су на неким бирачким мјестима дошли замјеници, умјесто чланова бирачких одбора.

Милановићева је истакла да су на неким биралиштима формирани редови и стварају се гужве због епидемиолошких мјера, што отежава изборни процес.

У овој општини за данашње изборе регистровано је 18.006 бирача од којих ће 3.385 гласати путем поште, 10.131 на редовним бирачким мјестима, а остали на друге предвиђене начине.

Избори се одржавају на 34 редовна бирачка мјеста, једном биралишту за гласање у одсуству, а формирана су и три мобилна тима за омогућавање гласања непокретним и болесним лицима, од којих су два ковид мобилна тима.

У Братунцу проблем са поштивањем епидемиолошких мјера

Предсједник Општинске изборне комисије у Братунцу Ивана Милановић рекла је Срни да су сва биралишта у овој општини отворена на вријеме, с тим да су на неким бирачким мјестима дошли замјеници, умјесто чланова бирачких одбора.

Милановићева је истакла да су на неким биралиштима формирани редови и стварају се гужве због епидемиолошких мјера, што отежава изборни процес.
У овој општини за данашње изборе регистровано је 18.006 бирача од којих ће 3.385 гласати путем поште, 10.131 на редовним бирачким мјестима, а остали на друге предвиђене начине.

За изборе је кандидовано 30 политичких субјеката за Скупштину општине и три кандидата за начелника општине.
Избори се одржавају на 34 редовна бирачка мјеста, једном биралишту за гласање у одсуству, а формирана су и три мобилна тима за омогућавање гласања непокретним и болесним лицима, од којих су два ковид мобилна тима.

Отварање бирачког мјеста у Броду каснило због бројања изборног материјала

На подручју општине Брод на једном бирачаком мјесту евидентирано је кашњење отварања због новог бројања изборног материјала, потврдила је за Срну предсједник Општинске изборне Комисије  Стана Даниловић.

- То је бирачко мјесто Рит и на том мјесту гласање ће бити продужено за 13 минута, колико се каснило са отварањем. Други проблеми нису пријављени и евидентирани - рекла је Даниловићева.

Даниловићева је истакла да бирачко право грађани могу да остваре на 25 редовних бирачких мјеста и једном за гласање на непотврђеним листићима и у одсуству.

Право гласа на изборима има 18.685, од којих 15.257 редовним путем, у одсуству 13, лично 1.450, путем поште 1.850 и путем мобилних тимова 115.

У Брчком отварање неких биралишта каснило до 30 минута

Предсједник Изборне комисије Брчко дистрикта Андреа Мркоњић рекла је да на подручју дистрикта постоје 142 редовна бирачка мјеста, да је на неколико њих отварање каснило пола часа, док су остала отворена на вријеме.

Мркоњићева је рекла новинарима да ће рад бирачких мјеста, чије је отварање каснило, бити продужен за онолико времена колико је каснило отварање.

Она је истакла да је ангажовано пет редовних и седам мобилних ковид тимова.

Мркоњићева је напоменула да су одређена бирачка мјеста премјештена на друге локације, као што је случај са бирачким мјестима у Дому културе, те да су грађани имали прилику да се информишу о томе.

- Када је ријеч о бирачима који су ковид позитивни и хоспитализовани и они који су у изолацији, те категорије бирача имале су могућност да 72 часа прије одржавања избора поднесу захтјев Изборној комисији да остваре бирачко право и гласају путем ковид мобилних тимова - појаснила је Мркоњићева.

Она је навела да су они бирачи којима је након истека тог рока дијагностификован ковид 19, као и они који су хоспитализовани или су стављени у изолацију, имали могућност да поднесу захтјев за гласање путем мобилног ковид тима до данас до 9.00 часова.

- На надлежној установи је хоће ли допустити посебним ковид тимовима да уђу у болницу јер норма каже тим бирачима биће омогућено право гласа уколико установа допусти да посебан ковид мобилни тим уђе у надлежну установу - појаснила је Мркоњићева.

Мркоњићева је навела да је Изборна комисија дистрикта од Кризног штаба добила податак да неће бити омогућено мобилним тимовима да уђу у просторије геријатријских установа ради заштите живота и људи од епидемиолошке угрожености.

Предсједник Комисије за бирачко мјесто "Центар четири" Јелица Живак рекла је да то бирачко мјесто отворено без проблема и на вријеме у седам часова.

Живакова је напоменула да се гласање врши уз поштовање свих епидемиолошким мјера заштите.

Она је додала да на том бирачком мјесту право гласа имају 933 бирача.

Право гласа на редовним бирачким мјестима у дистрикту има 86.845 грађана, а путем поште 5.180.

На подручју дистрикта за учешће на локалним изборима пријављено је 49 политичких субјеката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана