Каповић Соломун: Нудити рјешења, а не само критиковати

Срна
Каповић Соломун: Нудити рјешења, а не само критиковати

БАЊАЛУКА - Кандидат СНСД-а за одборника у Скупштини града Бањалука Маријана Каповић Соломун рекла је Срни да сви они који се баве науком, а нарочито високим образовањем, морају да се активније укључе у друштвене токове.

 „Не требамо само да критикујемо све што нам дође под руку, него да изађемо са рјешењима и конкретним приједлозима“, рекла је Соломунова, која је и професор на Шумарском факултету Универзитета у Бањалуци.

Она сматра да је редовно образовање и запошљавање на адекватним мјестима кључно за развој друштва, те да се таквим људима који су носиоци развоја мора дати прилика.
„Такође, многе струке су нажалост понижене због чињенице да имамо заиста негативне појаве у нашем друштву да диплома више не значи да се неко школовао и образовао. То су појаве које се морају искоријењивати, ако желимо да опстанемо“, рекла је она.

Соломунова каже, поред научног рада, има и задовољство да ради са студентима и преноси знање младим људима готово 20 година.

„Као жена у науци, имам потпуно равноправан приступ свему што имају и моје мушке колеге. Бавити се науком је истовремено и обавеза да као научни, али и академски радник допринесете развоју и унапређењу друштва“, истакла је Соломунова.

Као најнаграђиванији научник у својој области и носилац награде Капетан Миша Анастасијевић, она наводи да је каријеру изградила у потпуности мимо политике, али истовремено сматра да је дошло вријеме да и кроз политички, а не само научни ангажман, укаже на кључне проблеме у својој области и предложи рјешења која ће унаприједити постојеће стање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана