Кандидати за начелнике и градоначелнике: Приоритет грађани, вођење локалне заједнице озбиљан посао

ГС
Кандидати за начелнике и градоначелнике: Приоритет грађани, вођење локалне заједнице озбиљан посао

БАЊАЛУКА – На биралишта су данас изашли и кандидати за градоначелнике и начелнике општина који су истакли да је најважније да цијели процес до проглашења побједника протекне како треба и да свима приоритет морају да буду грађани и напредак локалних заједница.

Бањалука

Кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић изјавио је Срни да су избори важан посао, те да треба изабрати озбиљно вођство града и у епидемији вируса корона која још траје, али и за времена послије тога.

- Вођење Бањалуке је озбиљан посао и захтијева озбиљан избор градске власти - истакао је Радојичић.

Он је додао да је гласао у кућној изолацији и да му је дошао мобилни том за ковид.

- Први пут сам гласао у кући, а први пут је гласала цијела моја породица, јер су обоје дјеце пунољетни - рекао је Радојичић.

Кандидат ПДП-а за градоначелника Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да су "промјене ту", а да је битна и кључна јизлазност на изборима".

Он очекује побједу у Бањалуци, иако су, како каже уочене неправилност када је ријеч о процесу гласања.

Станивуковић је навео да се уочене неправилности углавном односе на то да на одређеним бирачким мјестима није било дозвољено учешће опозиционих посматрача, те мањак гласачких листића за градоначелника, и друге.

- Све неправилности смо навели у записницима, те очекујемо поновно бројање гласова на тим мјестима, уколико буде потребно - рекао је Станивуковић.

Приједор

Кандидат СНСД-а за градоначелника Приједора Далибор Павловић изразио увјерење да ће велики број Приједорчана њему дати подршку и да ће вечерас славити убједљиву побједу.

- Грађани ће одлучити сами о својој судбини и не допустити никоме да одлучује умјесто њих - рекао је Павловић новинарима у Приједору након што је гласао.

Кандидат ДНС-а за градоначелника Приједора Драгутин Родић изјавио је да овом граду може понудити да се врати политичка стабилност из које ће проистећи све друге политике које су од користи грађанима.

- Ту, прије свега, мислим да се вратимо пројектима који нису завршени, као и економији и запошљавању, да Приједор поново постане оно што је увијек и био - повољно привредно окружење да га препознају страни и домаћи инвеститори, а из те базичне политике произаћи ће и све друге политике које су у надлежности локалне заједнице - поручио је Родић.

Он каже да је увјерен да ће се већ сутра, када се буду знали резултати избора, окренути послу, окупити све добронамјерне људе и оне који мисле Приједору добро и кренути напријед.

Родић је нагласио да ће одлуке које грађани донесу на локалним изборима имати дугорочне посљедице које ће опредијелити живот Приједора у наредне четири године.

Кандидат СДС-а за градоначелника Приједора Маја Драгојевић-Стојић најавила је данас да ће одмах по затварању бирачких мјеста одржати конференцију за новинаре на Тргу мајора Зорана Карлице, а да она неће бити у просторијама странке, нити у страначком штабу.

- Предизборна кампања била је тешка, као и сав овај период, посебно за мене. Било је разних дешавања на нивоу моје странке. О томе ћу говорити када прође изборна ћутња - рекла је Стојићева новинарима у Приједору након што је гласала.

Стојићева је поручила бирачима који ће је подржати да остаје вјерна својој опцији и убјеђењима, да њен образ нема цијену, да се никада неће повући и разочарати грађане, те да све друге приче не долазе у обзир.

- Желим да поздравим своје противкандидате, да им пожелим срећу на данашњим изборима, нека побиједи најбољи и она ко је по вољи народа. Ко год да побиједи, да се бори за све наше грађане, да се бори за Приједор, за будућност и љепши живот свих нас. Ако ја побиједим, борићу се за Приједор по мјери свих нас -поручила је Стојићева.

Један број одборника СДС-а из одлазећег сазива Скупштине града Приједор није имао приступ страначким просторијама због неслагања са страначким руководством и своје конференције за новинаре нису одржавали у просторијама странке него или на отвореном јавном простору или у закупљеним просторијама.

Сребреница

Кандидат свих српских странака које чине коалицију "Заједно за Сребреницу" за начелника ове општине Младен Грујичић рекао је Срни да очекује апсолутну побједу на данашњим изборима и да изборни процес протекне законито и уз поштовање епидемиолошких мјера.

- Упркос малверзацијама у ФБиХ, на биралиштима, гдје се у одсуству гласа за Сребреницу, очекујем убједљиву побједу - истакао је Грујичић.

Он је осудио рад бирачких одбора у неким мјестима у ФБиХ гдје су посматрачи коалиције "Заједно за Сребреницу" доживјели малтретирања, а посебно у Градачцу, гдје су тражили да се из кутије одстране гласачки листићи убачени прије почетка гласања и због тога су, према Грујичићевим сазнањима, одстрањени са бирачког мјеста.

- Уложићемо приговор Централној изборној комисији БиХ на те неправилности и угрожавање безбједности наших посматрача - поручио је Грујичић.

Након гласања Алија Табаковић који је заједнички кандидат пробосанских политичких партија у Сребреници је поручио да жели да избори буду фер и коректни, да протекну у реду и миру. - Нека побиједи политика заједништва, суживота, бољих односа међу народима у Сребреници - рекао је Табаковић.

Источно Сарајево

Кандидат СНСД-а за градоначелника Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је убијеђен да ће на данашњим локалним изборима грађани направити најбољи избор који одговара њима било лично, по професионалним и личним компетенцијама људи или по опредијељености за одређену политичку припадност.

- Када је у питању директан избор градоначелника задовољан сам јер сам био учесник процеса који су омогућили ситуацију да се грађани Источног Сарајева коначно осјећају као грађани правог града, јер ако имаш прилику да директно гласаш за одређеног кандидата онда и са бирачке стране осјећаш припадност том граду - рекао је Ћосић новинарима након што је искористио своје гласачко право.

Он сматра да је овакав избор кандидата градоначелника и начелника дефинитивно најбољи и да се у свим савременим демократијама показало као ситуација која носи највећу одговорност према грађанима.

- Ко год од нас 12 на бирачком листићу буде изабран сигуран сам да ће на адекватан начин представљати грађане и борити се за њих далеко више него што је то било сада - оцијенио је Ћосић.

Он је изразио задовољство што локални избори протичу без проблема, с обзиром на ситуацију изазвану вирусом корона.

Кандидат СДС-а за градоначелника Источног Сарајева Мирослав Лучић рекао је очекује побједу СДС-а, као и њега као кандидата за градоначелника Источног Сарајева.

Он очекује да у свим градским општинама СДС постигне одличан резултат, као и на Палама коалициони партнер из ПДП-а.

- Сви смо вриједно радили и мислим да ће то народ Источног Сарајева цијенити и да ће СДС на крају овог дана имати разлог за весеље - рекао је Лучић новинарима, након што је гласао.

Бијељина

Кандидат СДС Семберија за градоначелника Бијељине Мићо Мићић изјавио је да очекује веома добар изборни резултат.

- Ми смо кампању завршили на коректан начин, водили смо све вријеме позитивну кампању, покушавали смо да кажемо људима како ћемо радити даље, а овај концепт заједничких снага и договора подразумијева на првом мјесту интерес грађана Бијељине, сигурно је да ће бити успјешан и да ће побиједити - рекао је Мићић прије гласања.

Кандидат СДС-а и ПДП-а за градоначелника Бијељине Љубиша Петровић убијеђен је, како је рекао, у побједу на овим локалним изборима, јер је са својим народом био и остао.

- Чинићу све да се сваки грађанин, од најмлађих до пензионера, осјете уваженим - рекао је Петровић након што је данас гласао.

Он је додао да ће у том духу увијек наступати, са конкретним плановима, те да ће се рјешавањем проблема понашати одговорно.

Дервента

Кандидат СНСД-а за начелника општине Дервента Милорад Симић изјавио је да је у мало којој локалној заједници у Републици Српској, па и БиХ урађено, као што је то у Дервенти и да ова општина и послије избора мора ићи напријед.

- Желим све добро Дервенти. Надам се да ово што смо урадили људи препознају, а мало која локална заједница у Републици Српској и БиХ је то учинила. Може боље уз бољу екипу, а ја сам екипу изабрао и волио би да остане скоро па иста, ако то препознају гласачи - рекао је Симић новинарима након гласања на бирачком мјесту у Календеровцима.

Симић је истакао да ова локална заједница мора ићи напријед, ко год да побиједи од два кандидата за начелника општине.

- Не би волио да се Дервента враћа на 2004. годину када је била јако тужна, тамна, сива. Дервента је данас лијепа општина и сутра већ ће бити лијеп град. То је велики искорак - додао је Симић, који је у претходна четири мандата био начелник општине Дервента.

Кандидат СДС-а за начелника општине Дервента Владо Ковачевић рекао је да му је част борити се за љепшу и бољу Дервенту и захвалио свим њеним грађанима за подршку.

- Надам се да ће избори проћи у духу демократије, у фер активности и да ће вечерас у Дервенти побиједити онај који добије већи број гласова - рекао је Ковачевић.

Пале

Кандидат коалиције ПДП-СДС за начелника општине Пале Ненад Вуковић изјавио је да очекује да излазност на данашњим локалним изборима буде већа од 50 одсто.

- Наш интерес је да избори протекну у демократској атмосфери, онако како то налажу правила прописана за изборни дан, те да се грађани заштите од вируса корона - рекао је новинарима Вуковић.

Он је додао да очекује и да бројање гласова протекне у најбољем реду, без каквих проблема.

Независни кандидат за начелника општине Пале Марко Ђого очекује да ће грађани данас у великом броју гласати по својој савјести.

Ђого очекује да ће ово бити почетак квалитетнијег живота за све грађане Пала.

Кандидат СНСД-а за начелника општине Пале Бошко Југовић позвао је бираче да на данашњим изборима глас дају за просперитет, напредак и развој ове локалне заједнице.

 - Солидна је излазност и очекујемо да ће таква и бити, поштујући све епидемиолошке мјере. Надамо се да ће све проћи у најбољем реду и да неће бити никаквих посљедица, те да ће грађани дати свој глас за свој избор - изјавио је Југовић новинарима.

Теслић

Кандидат СНСД-а за начелника општине Теслић Драган Богданић рекао је да очекује убједљиву изборну побједу ове партије.

- То ће за Теслић значити да ћемо реализовати све планиране пројекте и остварити бољу и садржајнију сарадњу са републичким институцијама и заједничким органима БиХ, као и са свима који могу донијети добро Теслићу - изјавио је Богданић новинарима, након што је гласао на бирачком мјесту.

Кандидат СДС-а за начелника општине Теслић Милан Миличевић поручио је да изборни дан треба да буде празник демократије и да буде онако како грађани заокруже.

- Нека буде баш онако како људи заокруже, све остало је мање важно - изјавио је Миличевић новинарима након што је гласао.

Кандидат СПС-а за начелника општине Теслић Драгутин Шкребић изразио је наду да ће изборни процес у овој локалној заједници бити спроведен у миру и поручио да треба да побиједи најбољи.

- Ми смо нашу кампању веома коректно, одмјерено и реално представили народу Теслића - изјавио је новинарима Шкребић након што је гласао.

Он је поручио да ће, уколико буде изабран за начелника, око себе окупити умјерену екипу која жели добро Теслићу, а у супротном најавио је да је спреман да пружи руку и честита изборном побједнику.

Добој

Кандидат СНСД-а за градоначелника Добоја Борис Јеринић изјавио је да је најбитније да грађани у што већем броју изађу на биралишта и да данас буде празник демократије.

- Оно што могу да поручим, како код нас народ каже, "ко је како посијао, тако ће данас и пожњети" - рекао је Јеринић новинарима, након што је гласао на бирачком мјесту у Основној школи "Свети Сава" у Добоју.

Кандидат СДС-а за градоначелника Добоја Цвијан Филиповић изјавио је да очекује побједу на данашњим локалним изборима.

Он тврди да су грађани незадовољни тренутном влашћу у Добоју.

Кандидат СП-а за градоначелника Добоја Срђан Тодоровић изјавио је да нема очекивања на овим локалним изборима, јер је, како тврди, већ од јутрос извршена изборна крађа због које ће надлежним институцијама поднијети пријаве.

Тодоровић очекује да ће Централна изборна комисија БиХ провјерити све наводе које ће јој СП доставити и да ће поништити изборе на већем броју бирачких мјеста са којих су од јутрос запримљене пријаве посматрача којима није дозвољен улаз прије седам часова. 

Тодоровић је изјавио новинарима, након што је гласао на бирачком мјесту у ЖТП-у, да ће све пријаве посматрача о уоченим неправилностима за које СП утврди да су оправдани, доставити ЦИК-у БиХ, а против одговорних и кривичне пријаве.

Шамац

Кандидат СНСД-а за начелника општине Шамац Ведран Ђурђевић, који је међу првима искористио бирачко право и гласао, рекао је да очекује убједљиву изборну побједу и стабилну скупштинску већину након формирања власти.

- Ово је дан када се оцјењује све што смо радили, не само док је трајала кампања, него протекле четири године, иако смо били опозиција, али смо се трудили да дајемо конструктивне савјете - рекао је Ђурђевић новинарима и оцијенио да је изборна кампања протекла у демократском тону.

Он је навео да ће се након избора трудити да општина Шамац буде помјерена са тачке на којој се стало још 1995. године.

- Шамцу су неопходни нови привредни погони, нова радна мјеста, да се становништво више не сели. Потрудићемо се да дамо максимум, да урадимо оно што смо започели и зацртали када је ријеч о развоју индустрије у овој општини - нагласио је Ђурђевић.

Кандидат Коалиције "Само људи" за начелника општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је важно да што већи број грађана изађе на изборе и истакао да вјерује да ће поново бити начелник ове општине.

- Сигуран сам да ће Шамчани подржати наставак свега што је започето 2016. године - рекао је новинарима Милићевић, који је данас гласао на бирачком мјесту у шамачкој Основној школи.

Он је нагласио да је најбитније да се грађани придржавају свих мјера које је Централна изборна комисија прописала.

Лопаре

Кандидат ДНС-а за начелника општине Лопаре Срећко Илић изразио је увјерење да ће се на изборима данас догодити промјене и у овој мајевичкој општини, те да ће освојити четворогодишњи мандат.

- ДНС је у протеклом периоду много радио на побољшању квалитета живота грађана наше општине и зато ће нам данас грађани дати повјерење да у наредном периоду водимо општину Лопаре - рекао је Илић новинарима након што је гласао на бирачком мјесту у Пељавама, гдје је настањен.

Илић је пожелио да избори у Лопарама буду празник демократије.

Илић има подршку општинских одбора СНСД-а, Демоса, Уједињене Српске и Прве СДС.

Кандидат СДС-а за начелника оштине Лопаре Радо Савић рекао је да на данашњим изборима очекује побједу, односно потврду резултата које су у Лопарама имали и раније, као и побједу на одборничком нивоу.

- Очекујем и личну побједу, као и скупштинску већину ПДП-а и СДС-а и наравно након тога ћемо наставити рад у интересу грађана - рекао је Савић након што је гласања.

Источна Илиџа

Кандидат СНСД-а за начелника општине Источна Илиџа Небојша Шешлија истакао је да очекује велику изборну побједу, прву послије 25 година на локалним изборима у овој локалној заједници.

- Очекујемо да ће први пут доћи до дуго жељене и очекиване промјене - рекао је Шешлија новинарима након гласања.

Он је истакао да велика излазност на бирачким мјестима у Источној Илиџи у јутарњим часовима доказује да у овој локалној заједници нису само избори, него својеврсни референдум за промјене.

Кандидат СДС-а за начелника општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да је потпуно сигуран у побједу у овој локалној заједници на данашњим локалним изборима.

- С обзиром на све оно што је у протеклом периоду урађено и што је кроз програм представљено становницима општине Источна Илиџа, потпуно сам сигуран да ће бирачи дати подршку мени да обновим мандат и да од 2020. до 2024. године све зацртане пројекте реализујемо - изјавио је Божовић новинарама након што је гласао.

Када је избор градоначелника Источног Сарајева у питању, Божовић је додао да очекује убједљиву побједу СДС-а и њиховог кандидата Мирослава Лучића.

Угљевик

Кандидат СНСД-а за начелника општине Угљевик Милутин Тасовац рекао је након гласања да очекује личну побједу, као и да кандидати СНСД-а у овој општини освоје велики број гласова.

- Очекујем да побиједим у трци за начелника, као и да побиједи листа кандидата СНСД-а Угљевик - рекао је Тасовац.

Он је истакао да је први задатак, ако побиједи, да направи инвентуру у општини јер ту, каже, има много посла.

- Треба да видимо какво је стање и буџета и свега осталог. Биће ту много посла - рекао је Тасовац.

Кандидат СДС-а за начелника општине Угљевик Василије Перић рекао је да на изборима очекује повјерење грађана да би у наредне четири године могао да настави започете пројекте.

- Очекујем да наставимо све што је започето, да отворимо нове инвестиције и да даље развијамо нашу општину Угљевик - рекао је Перић, који је обавио грађанску дужност у пратњи породице.

Требиње

Кандидат СНСД-а за градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је након што је гласао да је убијеђен да ће му Требињци дати повјерење за још један мандат.

- Ћурић је захвалио свим суграђанима што су данас обавили грађанску дужност и рекао да очекује да ће изборни дан у Требињу проћи у најбољем реду.

- Очекујемо да све прође у најбољем могућем реду прије свега, а онда ако Бог да вечерас са коалиционим партнерима да прославимо побједу. Најбољу и највећу побједу до сада - додао је Ћурић.

Вишеград

Кандидат СНСД-а за начелника општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да очекује побједу СНСД-а и коалиционих партнера на локалним изборима.

Надам се да ће најбољи да побиједе и да ћемо вечерас славити побједу - рекао је Ђуревић новинарима након што је гласао.

Зворник

Кандидат СНСД-а и коалиционих партнера за градоначелника Зворника Зоран Стевановић гласао је данас на локалним изборима у зворничкој мјесној заједници Пађине и рекао да је сигуран у своју и побједу одборничке листе СНСД-а за Скупштину града Зворника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана