Калнинић: Избори веома значајни, 15. новембра масовно се окупити "за Републику Српску"

Срна
Калнинић: Избори веома значајни, 15. новембра масовно се окупити "за Републику Српску"

БАЊАЛУКА - Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић оцијенио је да се још од потписивања Дејтонског споразума локални избори нису одржавали у сложенијој економској и здравственој ситуацији као што је ова садашња, као и да у таквим околностима републичка и локална власт, гдје је предводи СНСД, ипак, успијева да се носи са актуелним економским изазовима.

Калинић је нагласио да републичка власт покреће нове пројекте и држи под контролом сложену епидемиолошку ситуацију, упркос лимитираним капацитетима, и просторним и кадровским.

- Наравно, увијек има разлога за оправдане критике појединих потеза на републичком и локалном нивоу, али када видимо како се много моћније земље из окружења носе са сличним проблемима онда само из уста острашћених опозиционих политиканата могу изаћи злураде изјаве о економској, здравственој и свакој другој апокалипси у Републици Српској - истакао је Калинић.

Он је у изјави за Срну нагласио да су ови локални избори, с обзиром на епидемиолошку ситуацију, више од уобичајене борбе политичких партија за боље локалне инфраструктурне и друге пројекте и да се кроз то омогући бољи живот обичних људи.

- Једнога дана, сигуран сам, проћи ће и ове невоље, али очекујем да ће у наредним годинама бројне међународне околности, као и одраније познати 'кројачи наше судбине' итекако настојати да утичу на будућност Српске, али и БиХ. Ово ниједан бирач у нашој земљи 15. новембра не би требало да сметне са ума. И због тога је веома важно да коначни изборни резултат на локалном нивоу осигура и у будућности функционалну синергију локалне и републичке власти - рекао је Калинић.

Он сматра да би бирачи и због тога требало да подрже оне странке које су спремне да сачувају национални интегритет, обезбиједе економску самоодрживост и тако осигурају још извјеснију будућност Републике Српске.

- Скептичан сам да је садашња опозиција, са оним што нуди, у стању да то обезбиједи. Зато је најбоља одбрана пред разним неизвјесностима које очекују Српску, али и наш народ на цијелом овом турбулентном подручју да нас се што више тог битног 15. новембра "окупи за Републику Српску" - поручио је Калинић.

Он сматра да се масовним изласком на ове изборе, чувајући своје и здравље других, не испуњава само грађанску обавеза, нити се бори за опстанак своје локалне заједнице.

- Изабравши политичку опцију окупљену око СНСД-а очуваћемо интегритет Републике Српске и успјети да је одбранимо од сасвим извјесних опасности споља и изнутра у будућности. Зато је потребно да нашим гласањем покажемо да нисмо равнодушни наспрам коначног исхода ових избора. И још нешто, ништа мање важно, јесте да ово није први, а надам се ни посљедњи пут да ће на испиту бити и нешто што се зове српска саборност - истакао је Калинић.

Колико год било антагонизма у борби за власт у локалним самоуправама, указао је Калинић, не смије се дозволити да се те унутрашње размирице пренесу на изборе у Мостару и Сребреници.

- Уништићемо тако историјску шансу за Србе у ова два важна града. Покушајмо бар ту да будемо изнад нашег вјековног проклетства - српске неслоге -закључио је Калинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана