Калинић: Политичари "неће" у НАТО, а подржавају Партнерство за мир

PR
Калинић: Политичари "неће" у НАТО, а подржавају Партнерство за мир

БАЊАЛУКА - Власт каже да се бори за неутралност, а потписали су уговорни однос, учешће у НАТО програму Партнерство за мир и тиме ушли под окриље НАТО алијансе, каже Зоран Калинић, предсједник странке Наша прича Република Српска, који је и кандидат за предсједника Српске.

Према његовим ријечима, тзв. опозиција обећава неутрални статус Српске, а не помињу суспендовање учешћа у НАТО програму?!

"Сви обећавају неутралност али не и суспендовање НАТО програма Партнерство за мир?!. Да би Српска била наша прича а не туђа, да бисмо били неутрални а не неутралисани, изван окриља НАТО алијансе, као предсједник ћу инсистирати на суспендовању НАТО програма Партнерство за мир. Ни власт, ни тзв. опозиција очигледно не желе да раскину уговорни однос са НАТО алијансом сачињен под 'невининим' називом програм Партнерства за мир! Правдају се народу и кажу: 'Нећемо у НАТО , али Партнерство за мир је у реду - јер је тамо и Русија!' То је неистина, Русија није унутар НАТО програма Партнерство за мир", рекао је Калинић.

Он подсјећа да је Предсједништво БиХ, у којем је био и члан СНСД-а Небојша Радмановић, 13. децембра 2006. године донијело одлуку о прихватању Оквирног документа НАТО-овог програма Партнерство за мир, који представља кровни НАТО програм из којег су капиларно, као уговорне обавезе, произашли и сви други споразуми са НАТО, као што су СОФА, ИПАП итд.

"Бити унутар НАТО програма значи да нисмо неутрални, него смо неутралисани од стране запада! Када је ријеч о Руској Федерацији, учлањење Русије у Партнерство за мир било је у вријеме Андреја Козирјева који је потписао оквирни документ. Већ од 1997.год. учешће Русије у том НАТО програму се значајно измјенило да би 2002. године тај однос Русије - НАТО прерастао у равноправну сарадњу под називом Савјет Русија - НАТО. Дакле, Русија није унутар евроатланског подручја као што је Република Српска у саставу БиХ уговорном обавезом потписала", рекао је Калинић.

Према његовим ријечима, бити унутар нечега и бити равноправан партнер су двије супротности.

"Република Српска се тим документом  сврстала у евроатланско подручје - Русија НЕ, она је равноправан партнер! Систем одбране оружаних снага Русије НИЈЕ реформисан према НАТО стандардима и процедурама - за разлику од других држава које су унутар НАТО програма Партнерство за мир. Неће се они, који бране Партнерство за мир, осврнути на односе НАТО - РУСИЈА 2008.год. од догађања у Грузији, као и свега оног што се дешавало 2014.год. послије украјинске обојене револуције - када су и ти равноправни односи између НАТО и Русије потпуно замрзнути", каже Калинић.

Зато, сматара он, једино рјешење за Републику Српску, уколико жели да буде неутрална а не неутралисана, је да изађе из кровног НАТО програма званог Партнерство за мир, односно да покрене процес суспензије уговора Партнерство за мир.

"Онај ко подржава НАТО програм Партнерство за мир, 'испод жита' се залаже за сарадњу са НАТО, а народу маже очи да је против НАТО алијансе!  Говоре народу - нећемо у НАТО али програм Партнерство за мир је у реду. Питајте их да ли је у реду да једно говоре, а друго раде?! Нећемо у НАТО? Хоћемо ли да Република Српска  буде неутрална? Онда морамо да суспендујемо НАТО програм Партнерство за мир. Само тако Република Српска може да буде Наша прича - а не туђа!", закључио је Калинић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана