Калинић: Додик и Цвијановић - бедем у одбрани изворног Дејтонског устава

Срна
Калинић: Додик и Цвијановић - бедем у одбрани изворног Дејтонског устава

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је да су лидер СНСД Милорад Додик и потпредсједник те странке Жељка Цвијановићева бедем у одбрани изворног дејтонског Устава БиХ на основу којег Република Српска у будућности једино има смисла да остане у БиХ.

"Када опозиција каже да ће 2. октобра ове године бити референдум - у праву су.
Народ ће дати прави одговор онима који су извана одређени да буду политички мамац спремљен за смртну замку Републици Српској. Све ће се врло брзо, за непуних мјесец дана, видјети", рекао је Калинић Срни.

Он је рекао да ће се грађани Републике Српске 2. октобра, када се заврши предизборна трка, у мирној и демократској атмосфери изјаснити какву будућност за Српску и за БиХ виде у наредне четири године, оцијењујући да ће од како је настала Република Српска ово бити "битка свих битака".

"Само наивни ће рећи да све ово што се данас и овдје дешава на политичкој сцени јесте једна у низу политичких игара. Напротив, увјерен сам да су питања која се тичу Српске и БиХ од стратешког значаја за нас будући живот на овим просторима", рекао је Калинић.

Питајући какву Српску хоћемо и каква БиХ је за нас евентуално прихватљива, он је указао да је политичка сцена загушена свакојаким понудама и да се многи без комплекса месијански препоручују.

"Упитајмо се ко заправо може осигурати да Српска остане слободна, мирна, стабилна и економски одржива земља и ко је у стању да спријечи превару којом се покушава да кроз флоскулу о грађанској држави успоставити бошњачка држава зацртана још у оној Алијиној декларацији", рекао је Калинић.

Он је истакао да то нешто што би настало мимо изворног Дејтона и сасвим супротно још важећем Уставу БиХ.

Према његовим ријечима, у Српској сада дјелују два блока - демократски-патриотски на чијем је челу владајућа коалиција предвођена СНСД-ом и пробосански блок иза кога се невјешто крије садашња опозиција.

"Зато превасходни политички задатак није само борба против међународног интервенционизма, него је много важнија борба против домаћих Јуда који су, ако их не зауставимо и до краја разоткријемо, у стању да државу створену великим жртвама продају за вечеру и сладолед у некој од западних амбасада", упозорио је Калинић.

Такве је, оцијенио је он, бесмислено позивати на јединство - ту "свету српску ријеч".

"Њих треба убједљиво поразити, јер држава не смије бити на продају никада и никоме!", нагласио је Калинић и додао да неће у овој фази странци укинути Републику Српску.

Тај задатак да буду "оцеубице", навео је он, добили су неки од одавно уцијењених лидера опозиције, прикривајући се иза фраза о миру, стабилности и потреби уклањања свих реметилачких фактора унутар српског корпуса који би стајали на путу успостављања "просперитетне грађанске државе БиХ".

"Без икаквог околишања или дилема ту су улогу неки западни центри моћи намијенили /Мирку/ Шаровићу и /Јелени/ Тривић као жумјеренимж политичарима у односу на жтврдолинијашеж из Бањалуке, како би се жБакирова софраж комплетирала", истакао је Калинић.

Он је изразио увјерење да је народ, колико год био повремено љут на садашњу власт, са разлогом или без, све ово препознао и да неће преспавати дан избора, а онда се пробудити у некој другој држави од ове једине коју имамо.

"Шаровићева улога је да, као наводно реформисани лидер СДС /читај, на вријеме уцијењен/, последњи угаси сијалицу Српске и да сједне за софру у Предсједништву БиХ као успјешна реплика ондашњег Пејановића, Богићевића, Лазовића. А ако Хрвати опет остану без свога легитимног представника постаће трећа жБакирова звијездаж", нагласио је Калинић.

Он сматра да је Тривићева, "са својим флоскулама о корупцији, криминалу и слому демократије у Репубици Српској само лоша реплика /Биљане/ Плавшић", и то, како каже, "на Јеленину њену несрећу, а на нашу срећу".

"Ипак је Биљана била посебна и на вријеме је заустављена на изборима 1998. године", оцијенио је Калинић.

Калинић је нагласио да су предводници демократско-патриотског блока Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

"Овог тренутка њих двоје су чврст бедем у одбрани српског народа, његове слободе и равноправности у БиХ. Они су заштитници институција Српске које смо још у рату створили као самостална држава и највећим дијелом до данас одбранили. Без тога никада не бисмо били држава, већ најобичније побуњеничко племе под шаторима", констатовао је он.

Калинић је поручио да вјерује у политичку зрелост и искуство српског народа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана