Изабрана 23 кандидата националних мањина

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- На локалним изборима у БиХ ове године учествовало је 197 припадника националних мањина, од којих су изабрана 23 кандидата, подаци су Савјета националних мањина БиХ.

Савјет националних мањина БиХ усвојио је информацију о избору представника националних мањина у општинским, односно градским вијећима на локалним изборима у БиХ 2020. године чији је подносилац Неџад Јусић.

Јусић је рекао да су од 23 изабрана, 10 независни кандидати, девет представници политичких странака и четири кандидата који су представници групе грађана.

Према изнесеним подацима, за представнике националних мањина гласало је око 8.000 гласача, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Уз ову информацију, чланови Савјета националних мањина БиХ усвојили су закључак да на наредној сједници формулишу приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ, у дијелу који се односи на избор припадника националних мањина на свим нивоима власти.

Усвојен је и закључак да од Одбора за Роме буде затражена информација о одзиву ромске популације на локалним изборима.

К знању су примљени допис Савјета националних мањина Републике Српске и допис Јусуфа Јусуфовића.

У вези са Јусуфовићевим дописом, одлучено је да се одговори подносиоцу дописа на начин да се он обрати представницима локалне власти и упути на Изборни закон БиХ.

Чланови Савјета прихватили су Нацрт плана рада Савјета националних мањина БиХ за 2021. годину и одлучили да о овом документу расправљају и на сљедећој сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана