Игор Радојичић: СНСД наставља политику одбране позиције Српске

Вања Штрбац
Игор Радојичић: СНСД наставља политику одбране позиције Српске

Константа нашег политичког дјеловања био је веома тврд став у одбрани позиције Републике Српске и веома децентрализованог уређења БиХ и то ћемо и наставити.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" носилац листе Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за Народну скупштину Републике Српске у изборној јединици 2 Игор Радојичић.

- СНСД је у посљедње четири године урадио много тога што може да покаже и очекује увјерљиву побједу - истакао је Радојичић.

* ГЛAС: Каква очекивања СНСД има од октобарских избора?

РAДОЈИЧИЋ: СНСД очекује увјерљиву побједу. Циљ нам је да наша два појединачна кандидата за предсједника РС Милорад Додик и за српског члана Предсједништва БиХ Небојша Радмановић однесу побједу, да у НСРС имамо већину, да за Парламент БиХ имамо пола мјеста из РС и да у ФБиХ будемо парламентарна странка и барем у три кантона.

* ГЛAС: Колико гласова мислите да ћете добити?

РAДОЈИЧИЋ: Када је ријеч о НСРС, ту би наш циљ био око 250.000 гласова. Што се тиче ФБиХ, квантум гласача који гласају за СНСД изузетно је мали. Годинама је одзив мање-више на истом нивоу, око 50 одсто, али ове године можда буде нешто више. Мислим да је озбиљно питање бирачких спискова, јер има много људи који не живе овдје, тако да је укупна излазност сигурно више од тих 50 одсто.

* ГЛAС: Шта ће бити приоритети СНСД-а ако побиједи?

РAДОЈИЧИЋ: Много је тога пред СНСД-ом. Формално гледано, у РС треба формирати стабилну владу и то веома брзо, јер нам долазе до краја године усвајања буџета и развојних економских политика. На нивоу БиХ требаће водити веома дуге преговоре са потенцијалним партнерима, јер несумњиво постоје огромне разлике. Низ области, попут иностране политике, су катастрофалне, па и тај проблем треба ријешити.

* ГЛAС: Чиме ћете привући гласове?

РAДОЈИЧИЋ: СНСД је у ове четири године урадио много тога што може да покаже, а најбитнија је тврда одбрана уставне позиције. То ће бити и политика у идуће четири године, та политика тврде одбране позиције Републике Српске. С друге стране, период до 2006. године, са другим властима, био је обиљежен значајним губитком надлежности РС. Бирачи то могу да препознају.

* ГЛAС: Шта је у основи програма Ваше странке?

РAДОЈИЧИЋ: У политичком смислу, нека константа нашег политичког дјеловања био је веома тврд став у одбрани позиције РС и веома децентрализованог уређења БиХ. У економском смислу, покренули смо развојни програм, уз неколико крупних пројеката, са нажалост негативном околношћу да нас је у протекле двије године захватила глобална економска криза. Имамо веома много пројеката и урађених и започетих послова, и то је концепт који настављамо. За ове четири године имали смо највеће инвестиције у посљедњих неколико деценија у школству и здравству.

Нејака опозиција

* ГЛAС: Какве су шансе противничких кандидата?

РAДОЈИЧИЋ: Ово је кампања доста нејаке опозиције. Кампања је почела још прошле године и било је примјетно да је опозиција у кампању кренула необично рано. Ја сам у изборним процесима од 1996. године и никада кампања није кренула годину прије званичних избора. Опозиција је у међувремену изгубила снагу, енергију и концепт такозване уједињене опозиције. Уз дужно поштовање свих који учествују у политичкој борби, мислим да се опозиција није ни идејама ни кандидатима наметнула јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана