Овогодишњи избори као ниједни досадашњи: Пандемија, кашњење и одступања

Ведрана Кулага Симић
Овогодишњи избори као ниједни досадашњи: Пандемија, кашњење и одступања

САРАЈЕВО - У недјељу, 15. новембра у Републици Српској и ФБиХ одржаће се седми по реду локални избори након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године.

То су шести по реду локални избори на којим се градоначелници и начелници бирају на мандат од четири године с обзиром на то да су у једном изборном циклусу, 1997. године мандати трајали три године, односно до 2000. године када су поновно одржани избори.

Локални избори 2020. године остаће упамћени не само по томе што је због пандемије Ковида-19 дошло до смањеног начина обраћања бирачима путем јавних скупова у предизборној кампањи, него и по томе што су први пут пролонгирани за више од мјесец.

Изборна тишина

Кампања за локалне изборе у БиХ, која је почела 16. октобра, биће завршена сутра у седам  часова, када ступа на снагу изборна тишина која ће трајати до 19 часова у недељу, односно до затварања биралишта.

Предсједник Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) Жељко Бакалар рекао је да је Изборним законом прописано да у току 24 часа прије отварања бирачких мјеста на територији БиХ неће бити никаквог медијског извјештавања или било какве активности која се односи на политичку изборну кампању те да период изборне тишине траје до затварања бирачких мјеста.

- Политичким субјектима се забрањује одржавање скупова с циљем политичке кампање, излагање у бирачком мјесту или околини било каквих материјала и кориштење домаћих и међународних средстава комуникације с циљем утицаја на бираче. Забрањено је кориштење мегафона и других разгласних уређаја, те свака активност којом се омета или опструише изборни процес - истакао је Бакалар.

Због кршења изборне тишине, каже Бакалар, изрицаће се новчане казне које износе од 1.000 до 10.000 КМ за странку, од 1.000 до 5.000 КМ за кандидата, а приговор се подноси у року од 24 часа од тренутка учињене повреде.

Кандидати

За разлику од локалних избора прије четири године, а с обзиром на чињеницу да је знатан број општина добио статусе градова дошло је и до унутрашње прекомпозиције назива локалних заједница, па је тако знатно пуно више избора за градоначелнике и градска вијећа и скупштине општина.

Предсједник ЦИК-а је рекао да се на локалним изборима ове године бира 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска вијећа у ФБиХ, 120 начелника општина у БиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 14 градских вијећа у ФБиХ, 22 градоначелника у БиХ и Скупштина Брчко дистрикта.

- Загарантована мјеста за припаднике националних мањина предвиђена су у 21 општини за 23 кандидата - рекао је Бакалар, истичући да се ове године први пут на локалним изборима градоначелник Источног Сарајева бира непосредно.

Бакалар је додао да се осим 120 начелника и 22 градоначелника на локалним изборима 2020. године бирају и 3.142 вијећника/одборника од којих 23 представника националних мањина.

- На изборима учествују 543 политичка субјекта, од којих је 129 политичких странака, 262 независна кандидата, 72 коалиције, девет листи независних кандидата, те 71 кандидат за националне мањине - рекао је Бакалар.

Он је навео да је овјерено укупно 30.809 кандидата од којих 425 кандидата за начелнике/градоначелнике, 30.188 кандидата за општинска вијећа, односно скупштине општина или градска вијећа, односно скупштине града и Скупштину Брчко дистрикта, те 196 кандидата представника националним мањина.

Гласање

Бакалар је рекао да ће бирачка мјеста бити отворена у недјељу, 15.

новембра, од седам до 19 часова, а бирачи ће, уз показивање једног од важећих идентификационих БиХ докумената (лична карта, возачка дозвола, пасош), на бирачком мјесту добити комбинацију гласачких листића.

Он је позвао бираче да провјере локацију свог редовног бирачког мјеста на веб страници ЦИК-а или слањем матичног броја СМС поруком на број 091/121212, а цијена поруке је 10 фенинга плус ПДВ.

Према његовим ријечима, бирач може провјерити локацију на којој гласа и путем инфо-линије ЦИК-а на бројеве телефона 033/251-331 и 033/251-332.

- Тајност гласања је обезбијеђена - поручио је Бакалар.

Бакалар је рекао да право гласа на локалним изборима има 3.283.380 бирача, од којих је 3.141.257 редовних, 102.377 оних који ће гласати путем поште, а 17.058 путем мобилног тима.

- Међу уписанима је и 14.059 бирача са статусом расељеног лица који гласају лично, 7.925 са тим статусом, али за гласање у одсуству и 704 оних који ће грађанску дужност обавити у дипломатско-конзуларним представништвима - појаснио је Бакалар.

У БиХ је формирано укупно 5.759 бирачких мјеста, укључујући и 388 редовних мобилних тимова.

Бакалар је навео да ће по једно бирачко мјесто бити отворено у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

Предсједник ЦИК-а је рекао да ће лица која су ковид позитивна, као и лица која се налазе у изолацији уз доказ о изреченој изолацији гласати путем ковид тима, којих је до сада формирано 129.

ЦИК је, закључно са јучерашњим даном, акредитовао 109 међународних посматрача, 120 посматрача политичких субјеката и 3.824 посматрача удружења грађана.

Епидемиолошке мјере

Бакалар је, због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, позвао све који ће у недјељу, 15. новембра, учествовати у изборном процесу да се придржавају прописаних епидемиолошких мјера, а то је одржавање физичке дистанце од минимално 1,5 метар.

- Сви предсједници бирачких одбора и њихови замјеници током рада на бирачком мјесту дужни су да се придржавају општих мјера здравствене заштите, укључујући темељно и редовно прање руку, дезинфекцију, ношење маске, правилно кориштење и одлагање марамице приликом кихања или кашљања - појаснио је Бакалар и додао да се редовно морају чистити и гласачке кабине, као и провјетравати просторије.

Он је рекао да је у свим изборним јединицама обезбијеђена заштитна опрема и дезинфекциона средства за биралишта, осим у изборној јединици Крешево и Хан Пијесак.

Велики проблем представљаће и формирање редова унутар ходника. Како су навели из ЦИК-а у обраћању медијима, постојаће контролори редова који ће се бавити тим проблемом.

- На једном бирачком мјесту имате бирачки одбор, бираче и посматраче. У сваком моменту ту може бити доста људи. Проблем су ходници у којима, ако на једном спрату постоји више бирачких мјеста, може доћи до тога да имамо више од 30 људи унутра. Из тог разлога контролори редова ће дозволити одређеном броју бирача да чекају у реду, док ће остали чекати вани - рекли су из ЦИК-а.

Резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд и шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктор Олшавски апеловали су да релевантне институције и органи власти обезбиједе поштовање епидемиолошких мјера на свим бирачким мјестима.
У заједничкој изјави се наводи да су УН у БиХ и даље забринуте због великог броја случајева ковид 19 инфекције широм земље, те апелују на личну предострожност гласача, ради безбједности свих грађана, укључујући и оних који директно раде на изборима.
- Транспарентни и инклузивни избори су окосница демократских друштава и још могу бити одржани безбједно, чак и током ове разарајуће ковид 19 кризе. Ургирамо на релевантне институције и органе власти да обезбиједе поштовање епидемиолошких мјера на свим бирачким мјестима, да сви посматрачки и изборни тимови имају личну заштитну опрему при руци и да школске установе које се користе као бирачка мјеста буду прописно дезинфиковане прије него што се ученици врате - напомиње се у изјави.
Указује се да су одговорност и предострожност неопходни за сузбијање ширења вируса корона пред одржавање локалних избора у БиХ, те да свако може помоћи са четири једноставне акције - избјегавањем већих окупљања, држањем физичке дистанце, адекватним ношењем заштитних маски и дезинфиковањем руку прије уласка и након изласка са бирачких мјеста.

Мостарци гласају након 12 година

Локални избори у БиХ биће специфични и по томе што поновно, трећи пут за редом на њима истовремено са другим бирачима неће гласати грађани Мостара.

Мостарци ће наиме, на локалне изборе сами, и то са мјесец дана закашњења, тачније 20. децембра и то први пут након 2008. године. Наиме, бирачи у Мостару нису гласали на локалним изборима 2012. и 2016. године јер су одлуком Уставног суда БиХ биле суспендоване одредбе Статута Града Мостара, јер "нису одражавале једнаку вриједност гласа у свих шест изборних подручја".

Тако су осам година трајали договори политичких странака док се није дошло до рјешења за Град Мостар. Но, и тада је било сувише касно да се локални избори и у Мостару одрже када и у другим дијеловима БиХ, с обзиром да је Централна изборна комисија БиХ већ била донијела одлуку о датуму одржавања локалних избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана