Форум жена ГО ПДП-а у Добоју покренуо иницијативу да жене не плаћају партиципацију за превентивне прегледе

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Форум жена Градског одбора ПДП-а у Добоју покренуо је данас иницијативу да жене евидентиране у Заводу за запошљавање буду ослобођене од плаћања здравствене партиципације од 30 КМ за ултразвучни и мамографски преглед, као и папа налаз, у циљу превенције о обољења од карцинома дојке.

Из Форума ове странке поручују да ће иницијатива да се у локалном буџету направи ставка за таква лица, бити предочена Градској управи Добоја и да данас о томе разговарају са грађанима.

Кандидат ПДП-а за одборника у Скупштини града Добој Оливера Недић рекла је новинарима да је износ партиципације од 30 КМ за сва три прегледа већини незапослених жена и даље неприуштив, због чега их одгађају и угрожавају здравље.

Она је поручила да ове превентивне здравствене услуге морају да се системски ријеше, да нема привилегованих суграђанки већ да се прегледима обухвате све жене, као и да се превентивни прегледи раде чешће током године.

Кандидат Анђелика Пеулић наводи да је неопходно спустити препоручену старосну доб за превентивне прегледе од карцинома дојке због пораста овог обољења код младих жена.

Кандидат Милијана Гајић, као бивши онколошки пацијент, позвала је жене да редовно врше прегледе с обзиром на то да јој је карцином утврђен на превентивном прегледу када је имала 3О година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана