Драшко Станивуковић за „Глас“: Сваки дом осјетио подршку града

Данијела Бајић
Драшко Станивуковић за „Глас“: Сваки дом осјетио подршку града

Бањалука ће наставити у наредном периоду да се развија и прати трендове водећих европских градова, а један од наших приоритета биће увођење електричних аутобуса у саобраћај, које ће грађани бесплатно моћи да користе, истакао је у интервјуу за “Глас Српске” кандидат ПДП-а за првог човјека Бањалуке и актуелни градоначелник Драшко Станивуковић.

Електрични аутобуси, који ће циркулисати градским језгром, смањили би, објаснио је Станивуковић, гужве у саобраћају, посебно у шпицу, због чега ће, између осталог, на улазу у центар бити изграђене јавне гараже, гдје ће грађани моћи да остављају аутомобиле. И прве трамвајске линије у граду су такође ствар која би, како каже, могла приказати Бањалуку као метрополу.

ГЛАС: Које пројекте тренутно реализујете на подручју града и која је њихова вриједност?

СТАНИВУКОВИЋ: На мост у Чесми чека се десет година, а сада завршавамо и тај пројекат. Двадесет година се чекала основна школа у Ади и тај објекат смо успјели да изградимо и он носи назив “Косово и Метохија”. Наредне настављамо да градимо на Паприковцу. Централно спомен-обиљежје се уздигло након 30 година и представља симбол бесмртности. Почела је и дуго очекивана изградња хотела “Палас”. Такође Бањалука више од 50 година није добила ниједан парк, док смо ми у овом мандату изградили седам нових паркова. Сваки са симболиком: од ћириличног до оног у Трапистима, а уз то у протекле четири године никле су и многе друге зелене оазе. Шездесет година ниједан милиметар обале Врбаса није уређен, а сада смо уредили шест километара, а освијетлили смо и Кастел. Изградили смо, након једног вијека, и први културни центар, а то је Кућа Милановића. Ту је, наравно, и видиковац на Бањ брду, а уредили смо и главне саобраћајнице кроз многа насеља.

Уложили смо 35 милиона КМ у снабдијевање водом. Близу 500 километара водоводне, канализационе и путне инфраструктуре смо изградили у протеклом периоду. У насељу у којем никад није радила главна саобраћајница данас радимо двије фазе. Окончана је реконструкција и модернизација саобраћајнице кроз Куљане, пројекат је реализован у три фазе, а сада настављамо да радимо кроз Дебељаке, затим Пријечане, Мишин Хан и Мотике. Јако сам поносан и на шеталишта у самом центру града, као и на највеће кружне раскрснице. Више десетина дјечијих игралишта и све то је само дио оног што је стало у ове четири године. Исто тако је свака кућа и свака породица имала подршку града, било да се ради о легализацији објеката, бесплатним прикључцима, бесплатним уџбеницима или инфраструктурним пројектима. Око 35.000 карата смо доживотно и трајно поклонили. То говори да је ово једини период у историји када су свака кућа и сваки човјек добили директну подршку града. То је оно на шта смо, такође, поносни.

ГЛАС: Које инвестиције планирате да реализујете у наредном периоду?

СТАНИВУКОВИЋ: Оно што планирамо даље, што нам нису други дозволили, а могли смо, је изградња колектора на Врбасу. Ту су затим и три школе: Грађевинска, Угоститељска и Политехничка, као и завршетак градње моста у Доцу.

План нам је, између осталог, да обновимо сва спортска игралишта и изградимо нове терене, као и 100 километара канализационе мреже у граду, што ће бити један од приоритета. План је обезбиједити десет милиона КМ у буџету, да би били ријешени сви неасфалтирани и некатегорисани путеви у првој години. То значи да ћемо у првој години мандата настојати да асфалтирамо све путеве до кућа. Морам да кажем да нам је један од приоритета и рјешавање изазова које имамо са системом “Туњице један и два”, као и измјештање депоније у Рамићима. Уз колекторе, које ћемо завршити у прве двије године, наставићемо и са пјешачком стазом од Ребровца до највећег градског парка, на који сам јако поносан. Наравно, појачаћемо и улагање у спорт и културу. Прије свега, завршићемо спортску дворану у парку “Младен Стојановић”, а на Лаушу ћемо урадити модеран спортско-рекреативни комплекс са атлетском стазом, јер је у плану и преуређивање градског стадиона, гдје атлетска стаза није по свјетским стандардима.

ГЛАС: Град је посебну пажњу посветио културним и другим манифестацијама. По чему је све Бањалука постала препознатљива?

СТАНИВУКОВИЋ: Свака туристичка сезона је све боља и боља. Рекорд обарамо из године у годину. Успјели смо да организујемо манифестације које нису биле никад прије. Једна од њих је “Бањалука фест”, један регионални догађај, затим бањалучки карневал, Тротоарт. Незаобилазно је и “Бањалука прољеће”, надоградња “Бањалучког љета”, као и “Бањалучка јесен” и “Бањалучка зима”, које су потпуно прерасле и надрасле све оно што је било претходних година. То показује да је овај град у неким сегментима удвостручио и утростручио своју посјећеност, приходе и ноћења. Бањалука је у мом мандату добила догађај, највећи након Зимских олимпијских игара 1984. године, а ријеч је о тениском спектаклу, на који су дошли свјетски тенисери, а чије мечеве су пратили милиони људи широм свијета. Наравно, план нам је да са тим догађајима наставимо. У овом мандату смо два пута били свјетски домаћини Свјетског првенства у рафтингу. Онда, када причамо у боксу, имали смо неколико важнијих догађаја на свјетском и европском нивоу. То је заиста много значило граду на Врбасу. С обзиром на то да сада имамо простор, односно градски парк, који одједном може да прими између 50.000 и 100.000 људи, наставићемо да надограђујемо и проширујемо постојеће манифестације, као што смо то кренули да радимо са “Кочићевим збором”. Сматрам да суштина није у квантитету, него у квалитету манифестација. Планирамо све што имамо да брендирамо, тако да Бањалука има нешто попут “Егзита”.

ГЛАС: У којем правцу град Бањалука иде када је у питању подршка привреди?

СТАНИВУКОВИЋ: Недавно је отворен надограђени дио фабрике “Целекс”, којем је помогла и Градска управа, онолико колико је била у могућности. Имали смо италијанског инвеститора којег је Скупштина три пута одбила и он је отишао у Лакташе. Мени је то драго, али ваљда се ми овдје боримо за интересе Бањалуке. Скупштина је то одбила. Имали смо и заинтересованог инвеститора из Њемачке. Међутим, градска Скупштина је и њега одбила, једноставно ниједна одлука није прошла Скупштину. Што се тиче привреде, урадили смо доста. Повећали смо субвенције. До сада само за 500 мањих и средњих предузетника дали директно новчану подршку и до 30.000 марака за додатну опрему, самозапошљавање, запошљавање и друге видове помоћи. Многи су покренули и оснажили своје послове, као и проширили капацитете. И град Бањалука углавном подстиче мање и средње предузетнике. Ми смо били спремни да дијелимо бесплатно земљу за оно што инвеститор хоће да уложи. Међутим, ни за то нисмо добили подршку. Тако да је било и са те стране мање разумијевања.

Подршка

ГЛАС: Колико град помаже породицама, младима и на који начин? Колико новца издваја за те намјене, шта су приоритети?

СТАНИВУКОВИЋ: За директну подршку породицама до сада смо издвојили 55 милиона марака, што је на историјском максимуму и врхунцу. Могу очекивати да ћемо наставити и даље и да ћемо те ствари повећавати. На примјер, оснажићемо субвенције за приватне вртиће. У првој половини године новог мандата ћемо их потпуно изједначити. За младе брачне парове ћемо обезбиједити плацеве, чиме ће бити обухваћене и вишечлане породице. Стипендије смо у неколико наврата повећавали, наставићемо то и у наредном периоду. Планирамо да смањимо и цијену појединачне карте за градски превоз са 2.30 КМ, колико је сада, на марку и по, а све радничке карте да буду 20 одсто повољније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана