Драган Калинић: Тадић поново губи, Додик и ја ривали

Ведрана Кулага
Драган Калинић: Тадић поново губи, Додик и ја ривали

Aко побиједим на изборима, окупићу све српске политичке странке које улазе у Народну скупштину Републике Српске и предложити да бирамо владу, која ће бити концентрисана око кључних националних, политичких, економских и социјалних питања, јер нам слиједе мјесеци и године великих искушења и притисака на РС.

Рекао је то "Гласу Српске" кандидат Савеза за демократску Српску за предсједника РС Драган Калинић.

- Свима је јасно да ће се 3. октобра главна битка водити између Милорада Додика, Огњена Тадића и мене. Тачније - између онога који ће поново изгубити и Додика и мене - истакао је Калинић.

* ГЛAС: Шта очекујете од предстојећих избора?

КAЛИНИЋ: Очекујем да ће и власт и опозиција схватити да овако даље не може и да нам социјално економска питања морају бити подједнако важна као и државна.

* ГЛAС: Колико гласова очекујете? Мислите ли да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима?

КAЛИНИЋ: С обзиром на то да смо основани прије шест мјесеци, да смо уз изборну платформу морали изграђивати и страначку инфраструктуру и да смо, упркос томе, успјели до бирача да прослиједимо основне политичке поруке из наше изборне платформе, очекујемо довољан број гласова за улазак у НСРС. Нисам сигуран да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима, јер је огромна апатија у народу. Бирачи су разочарани у велике партије, а мале су потпуно разједињене.

* ГЛAС: Шта ће избори донијети становницима Републике Српске?

КAЛИНИЋ: Надам се извјесној прекомпозицији политичких снага, која би у идуће четири године донијела промјене набоље за Републику Српску, а прије свега, за живот обичног човјека.

* ГЛAС: Шта ћете прво да урадите ако побиједите на изборима?

КAЛИНИЋ: Окупићу све српске политичке странке које иду у НСРС и предложити да бирамо владу, која ће бити концентрисана око кључних националних, политичких, економских и социјалних питања, јер нам слиједе мјесеци и године великих искушења и притисака на РС. Одмах ћу почети да користим сва овлашћења, која ми припадају по Уставу РС, а она су у овом тренутку довољна да у старту свима ставим до знања да ће ми интегритет и заштита позиције Српске, коју јој даје Дејтонски споразум, бити приоритет свих приоритета.

* ГЛAС: Шта мислите о конкуренцији?

КAЛИНИЋ: Има много противкандидата и заиста је тешко докучити разлоге због којих су се неки кандидовали, али, демократија и изборна правила то омогућавају. Међутим, свима је јасно да ће се главна битка водити између Милорада Додика, Огњена Тадића и мене. Тачније - између онога који ће поново изгубити и Додика и мене, који смо се смјењивали у међусобном побјеђивању протеклих 15 година, откако се у миру одржавају вишестраначки избори. Из мога угла, кампања је била зачуђујуће чиста и коректна.

* ГЛAС: Зашто гласати баш за Вас?

КAЛИНИЋ: Зато што иза мене стоји дугогодишње искуство у државним пословима и вјештина управљања политичким процесима, а све то биће и те како потребно у идућим тешким временима. За моју странку, иако је нова на политичкој сцени, вриједи гласати јер се недвосмислено бори за рјешавање егзистенцијалних проблема обичног човјека, како бисмо живјели као сав нормалан свијет.

* ГЛAС: Шта нудите када је ријеч о политици и економији?

КAЛИНИЋ: То је борба за рјешавање тешког социјалног и економског стања, кроз промјену структуре привреде, ослањањем на мала и средња предузећа, али и кроз увођење великих привредних система у функцију развоја државе, а не само кроз убирања профита, кроз другачију политику инвестирања, како би се створила нова радна мјеста за незапослену омладину, демобилисане борце и друго. Обрачунаћемо се са корупцијом и криминалом, што подразумијева ревизију приватизације и одузимање нелегално стечене имовине.

Санкције

* ГЛAС: Како ћете гарантовати грађанима да ћете ако побиједите испунити обећања?

КAЛИНИЋ: Сазрело је вријеме да се и у периоду између избора успостави законски механизам контроле и санкција над представницима политичких странака, које су добиле мандат грађана, а не испуњавају обавезе из свог изборног програма. Е ту ћемо са задовољством примијенити искуства европских парламената, а ми из Савеза за демократску Српску се тога не плашимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана