Додик: Сигурне скупштинске већине у Бањалуци и Бијељини, СПС није потписала коалициони споразум

ГС
Додик: Сигурне скупштинске већине у Бањалуци и Бијељини, СПС није потписала коалициони споразум

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће СНСД са коалиционим партнерима формирати већину у Бањалуци и Бијељини.

Истакао је да је потписан коалициони споразум о формирању већине у Скупштини града Бањалука и да ће данас бити потписан споразум о скупштинској већини у Бијељини.

Прецизирао је да су споразум за Бањалуку потписали СНСД, Уједињена Српска, Демос, Градски одбор ДНС-а и Социјалистичка партија.

-  Социјалистичка партија Српске (СПС) то није учинила и, уколико га не прихвати, њихови кадрови ће бити смијењени са функција – нагласио је Додик.
Казао је да се јутрос чуо са предсједником СПС-а Гораном Селаком.

- Питао сам Селака да ли је спреман да потпише, он је рекао да јесте, и на крају јавио да не жели да потпише. Коалициони партнери ће сада одлучити шта ће бити с њима. Aко већина буде за то да се сачека Селаков потпис сачекаћемо, a ако не буде тако све ће бити ријешено за 24 чaсa - појаснио је Додик.

У члану један Споразума о формирању скупштинске већине у Бањалуци наводи се које су га странке потписале, док се у члану два истиче да ће странке потписнице имати учешће у власти сходно изборном капацитету.

Чланом три се потврђује приврженост наставку даљег политичког коалиционог дјеловања у Бањалуци, као и осталим општинама у Српској и спремност да се у скупштинске већине прихвате и други одборници.

- Од 31 одборника имаћемо 24 у скупштинској већини у Бијељини, а у Бањалуци око 20 одборника. То су неприкосновене скупштинске већине и циљ нам је да наставимо спровођење коалиционе политике, јер је најбоља - рекао је Додик.

Додао је да ће на извршном нивоу  вјероватно имати одређене проблеме, али да ће наћи начина за несметано функционисање.

Он је напоменуо да не стоји прича о томе да му је потребна двотрећинска већина у Народној скупштини како би бранио Српску, јер ће је, како је навео, бранити у сваком случају, те да је потребно да народ зна ко ради против Српске и да је доста уцјењивања.

Додик је поновио да је СНСД остварио добар изборни резултат који је покварио губитак Бањалуке.

- Ми смо се консолидовали и прегруписали. Имамо 41 општину сигурну, а вјероватно ћемо имати 45 општина, кад додамо оне који су добили наши коалициони партнери Уједињена Српска и Демос то говори о 48 општина од 63 у чему је доминантна улога СНСД-а - каже Додик.

Он је навео да је коaлiција, коју предводи СНСД, освојила око 70 одсто гласова у Бањалуци.

- Један од најбољих градоначелника у историји града је Игор Радојичић и то ће показати вријеме. Вјероватно ћемо имати одређене проблеме на извршном нивоу у Бањалуци, али ћемо измјеном докумената наћи начин да овладамо елементима управљања - навео је Додик.

Он је истакао да су избори били поштени и да је важно што постоји легитиман демократски процес у Српској.

- У том погледу ћемо наставити да промовишемо вриједности Републике Српске. Јасно је да је у Добоју неприкосновена улога СНСД-а, док видимо озбиљан пад СДС-а у Бањалуци - рекао је Додик и додао да ће бити консолидован СНСД у Бањалуци и да је повјереник Градског одбора странке.

Он је честитао свим члановима СНСД-а избор за начелнике и градоначелнике, те оцијенио да је ова политичка партија потврдила снагу на локалним изборима.

Према његовим ријечима, скупштинској већини у Бањалуци је стало да град функционише, док се очекује да будући градоначелник Драшко Станивуковић испуни предизборна обећања, међу којима је и бесплатан јавни превоз који ће бити подржан.

- Желимо да сачувамо добар имиџ Бањалуке. Именоваћемо све функционере у Бањалуци, а промијенићемо законе и статут како би све било у надлежности Скупштине града. Прљава кампања опозиције у Бањалуци је загадила односе да ниједан приједлог градоначелника неће бити подржан - каже Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана