Додик, Мићић: Реконструисана Дашница удахнула нову енергију Бијељини

ГС
Додик, Мићић: Реконструисана Дашница удахнула нову енергију Бијељини

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелник Бијељине Мићо Мићић званично су предали на употребу реконструисани канал Дашница у граду, у чије је уређење уложено готово пет милиона марака.

Дуж обале је уређена стаза за пјешаке и бициклисте, засађен дрворед, уређене су и 23 галерије са клупама за одмор, обновљене ограде на шест мостова, а све је освијетљено лед-расвјетом.

Уређење канала један је од пројеката за који је Мићић раније истакао да је примјер добре сарадње локалне власти и Владе Републике Српске на који је највише поносан и који грађанима обезбјеђује урбани простор за шетњу и рекреацију, али је истовремено значајан за заштиту животне средине и заштиту Семберије од поплава.

Постојеће димензије и облик површина је задржан, а приступ овом простору прилагођен је потребама лица са инвалидитетом.

Српски члан Предсједништва БиХ са градоначелником Бијељине посјетиће и Дом здравља у овом граду који у условима епидемије вируса корона ради са четири ковид амбуланте.

Директор Дома здравља Данијела Ђукин рекла је Срни да је та здравствена установа од Цивилне зашите Републике Српске добила и два контејнера, у једном ће бити потпуно одвојена ковид лабораторија, а други је предвиђен за пету ковид амбуланту, ако буде било потребно.

Она је додала да су у Дом здравља примљени и нови љекари и медицинске сестре који су били на Бироу за запошљавање.

“Ковид болници у Бањи Дворови Дом здравља је дао четири љекара и шест медицинских сестара који су већ били обучени за рад у ковиду јер је наш систем очуван, а примили смо пет љекара и 11 медицинских сестара, све који су били на Бироу за запошљавање”, навела је Ђукинова.

 

Додик и  Мићић предали на употребу реконструисани Трг краља Петра Првог Карађорђевића

Додик и  Мићић су такође предали данас на употребу реконструисани Трг краља Петра Првог Карађорђевића у овом граду.

Обнова је обухватила све тренутно асфалтиране површине – плато око споменика борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату и парковске стазе.

Приступ овом простору прилагођен је потребама особа са инвалидитетом.

Осим уређења пјешачких површина, на Тргу су постављени стубови са ЛЕД расвјетом, нове клупе, канте за отпатке, стубићи за ограничавање паркирања и остали урбани мобилијар, а инсталирани су и пуњачи за електричне аутомобиле.

Радови су од краја септембра извођени етапно, да би се у што мањој мјери ометало кретање пјешака.

 

Соколском дому враћен сјај

Додик и Мићић свечано су данас отворили обновљену зграду Соколског дома у овом граду којој су враћени стари сјај и функционалност.
Зграда Соколског дома, која је објекат под заштитом државе, биће сједиште најмлађег позоришта Републике Српске "Семберија" и свјетски прослављеног Хора "Србадија".

Зграда Соколског дома у Бијељини изграђена је 1929. године у неовизантијском или српско-византијском стилу.

Соколски дом у Бијељини је угловница у центру града, у Улици Кнеза Иве од Семберије, а саграђен је тридесетих година прошлог вијека, када су у готово свим већим градовима тадашње Краљевине Југославије грађене зграде соколара – витезова спорта, али и националног јачања и отпора свакој окупацији.

Пројекат за изградњу урадио је познати српски архитекта Момир Коруновић, предводник националног стила, који је у периоду између два свјетска рата широм југословенских простора изградио више од 80 објеката различитих намјена, претежно цркава, спомен-обиљежја, соколских домова и пошта.

"Инспирисан средњовјековним српско-византијским сакралним неимарством, традиционалном моравском кућом са луковима, тековинама арт нувоа, романтичарског експресионизма, чешког рондо-кубизма и арт декоа, оформио је синкретичку, препознатљиво ауторску варијанту националног стила", рекла је раније Срни бијељински архитекта Љубинка Стевић.

Она наводи да је зграда Соколског дома у Бијељини управо грађена у националном стилу - неовизантијском или српско-византијском.

Према ријечима Стевићеве, у документу "Анализа постојећег стања и ревизија валоризације културно-историјског и природног насљеђа града Бијељина" из 2002. године, који је урађен у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Соколски дом валоризован је као објекат споменичких вриједности.

Одлуком Комисије за очување националних споменика 2019. године проглашен је националним спомеником, који уживају највиши степен заштите у Републици Српској.

Налази се на парцели површине 1.143 метра квадратна која је у посједу града.

Бијељинска Дирекција за изградњу и развој града урадила је комплетан главни пројекат реконструкције, санације и адаптације Соколског дома којим су обухваћени радови на уређењу фасаде и унутрашњости објекта, као и замјена инсталација водовода и канализације, електро-инсталација, гријања и вентилације.


Успјешно вођење града и сарадња са Владом Српске јачају Бијељину

Додик је навео су успјешно вођење града на чијем је челу Мићо Мићић и остварена сарадња са Владом Републике Српске омогућили инвестирање од 700 до 800 милиона марака у развој и јачање Бијељине протеклих десетак година, као стратешки важног града за Српску.
"Бијељина ће, као један од стратешки важних центара у Републици Српској, добити инфраструктуру коју заслужује овакав град, то је прије свега ауто-пут, комуникације, гасификација која је већ урађена захваљујући напорима Градске управе и омогућиће да се на овом простору изради и термоелектрана на гас. Све су то ствари које морамо заједно да радимо", рекао је Додик новинарима.

Он је навео да томе треба додати и уређење корита ријека у Семберији, као и значајан новац уложен у подршку пољопривредним произвођачима, оцјењујући да то говори о томе на који начин Бијељина партиципира у Влади Републике Српске.

"Када све саберете, у претходних десетак година у Бијељину је уложено између 700 и 800 милиона марака из јавних фондова Републике Српске и буџета града", рекао је Додик и поручио да је Бијељина град наде и бољег живота за све који у њој живе.

Додик је истакао да ће то обезбиједити начин на који се сада заједнички ради и на који намјеравају да се ради убудуће.

Након свечане предаје на употребу реконструисаног канала Дашница у Бијељини, у чије је уређење уложено готово пет милиона марака, он је рекао да је поносан што је тај пројекат урађен и оцијенио да је град добио једно од најуређенијих шеталишта уз обалу у Републици Српској.

"Велики је успјех дати ово на кориштење грађанима Бијељине, као дио пројеката који су резултат синергије градске и републичке власти и добар примјер како можемо да се окупимо око важних пројеката и кориштења ресурса у градовима и Републици Српској", поручио је Додик.

Српски члан Предсједниптва је истакао да је Бијељина по снази други град у Републици Српској, са интензивним привредним развојем и да уређује сву инфраструктуру на најбољи начин.

"Бијељина је добар град за живот гдје, захваљујући успјешном вођењу Миће Мићића и сарадњи са Владом Републике Српске, рјешавамо капиталне ствари, а у будућности желимо да завршимо и ауто-пут, активности на том плану су интензивне, рјешавају се имовинско правни односи и то ће у најскоријем времену почети да се ради", најавио је Додиk

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана