ДНС: Мјере доносити системски, а не "преко кољена"

Срна
ДНС: Мјере доносити системски, а не "преко кољена"

БАЊАЛУКА - Демократски народни савез (ДНС) подржава сваку мјеру Републичког штаба за ванредне ситуације која ће довести до смањења ширења вируса корона, али сматра да те мјере морају бити свеобухватне и системске, а не "преломљене преко кољена".

- Мјере морају бити свеобухватне и системске, а не преломљене преко кољена што произилази из јучерашње изјаве министра просвјете и културе Наталије Тривић која је најавила обуставу наставе у школама од данас до 1. новембра. Једна таква мјера није могла бити донијета као хитна – "данас за сутра", посебно јер министар тврди да у школама нема ширења вируса и да се настава обуставља искључиво у превентивне сврхе - саопштено је из ДНС-а.

У саопштењу се наводи да су мјеру затварања школа морала пратити и рјешења за запослене родитеље са дјецом млађом од девет, десет година, као и да је требало позвати послодавце да једном од родитеља из таквих породица омогуће рад од куће или, уколико то није могуће, да им дају седмодневно плаћено одсуство које ће послодавцима надокнадити Влада Републике Српске из буџета.

- Да ли министар зна да многе породице у којој су запослена оба родитеља, најчешће животаре са примањима која нису већа од 1.200 КМ и не могу себи приуштити да плате некога да им чува дјецу, а да не говоримо о самохраним родитељима? Да ли министар сматра да дјецу могу чувати баке и деке, а до јуче смо упозоравани да дјецу треба држати даље од старијих људи јер су дјеца најчешћи преносиоци вируса? - упитали су из ДНС-а.

У овој странци питају чему журба за оваквом мјером када Тривићева упорно тврди да у школама нема ширења вируса или је, како наводе, "крила информације да су бројна школска одјељења у изолацији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана