Ђокић: Више него икад осјетимо подршку народа, уз нас је и СПС и Ивица Дачић

Г.С.
Ђокић: Више него икад осјетимо подршку народа, уз нас је и СПС и Ивица Дачић

Ситуација на терену је, што се тиче Социјалистичке партије, и више него добра.

Задовољни смо. Видим вољу, жељу и оптимизам наших кандидата и грађана, који нам дају велику подршку, јер препознају да ми досљедно заступамо свој политички програм, који је у потпуности прилагођен њиховим реалним потребама. Рекао бих да је подршка народа Социјалистичкој партији овога пута јача него икад – каже први социјалиста Српске Петар Ђокић.

Вратили сте се радним обавезама након прележаног Цовида 19. Каква су Ваша искуства са овом болешћу?

Имао сам ту срећу, па сам прележао вирус без већих компликација и проблема. Али сам се, наравно, изоловао од свих људи и контаката, како бих заштитио животе других, посебно оних код којих би вирус могао изазвати веће проблеме. 

Сада сам добро и вратио сам се радним и животним обавезама. УДАРНИЧКИ настављам даље.

Шта бисте поручили грађанима везано за ту пошаст која нас је задесила?

Пандемија се шири као пожар и многи имају велике тешкоће да се носе са свим посљедицама које она са собом носи. Није угрожено само наше здравље, већ и сви други сегменти нашег живота. 

Мислим да се, у границама могућности, у Републици Српској добро боримо, а оно што је најбитније јесте да будемо одговорни према себи и другима, јер ћемо једино тако смањити разорни ефекат пандемије на најмању могућу мјеру. 

Видим да све више људи схвата озбиљнот ситуације и то је добро, јер она заиста и јесте озбиљна. Одговорно понашање мора постати дио наше свакодневице. То је она главна порука свима нама.

 

Улазимо у завршницу предизборне кампање, који би резултат Социјалистичка партија требало да оствари па да кажете ‘задовољан сам’, а који да бисте рекли ‘одушевљен сам’?

Излазимо на изборе у 70 општина, 64 у Републици Српској и 6 у Федерацији БиХ са преко 1200 кандидата за одборнике, 5 кандидата за начелнике и 1 кандидатом за градоначелника. 

Бићу задовољан ако укупна излазност у Републици Српској буде преко 50 одсто и одушевљен ако Социјалистичка партија постигне одличан резултат у општинама у којима наступамо и ако наши кандидати за одборнике, начелнике и градоначелника добију довољно повјерење гласача да могу у нареднм четворогодишњем мандату да реализују наш изборни програм. 

Очекујем да ћемо у свим општинама имати раст нашег изборног резултата у односу на прошле локалне изборе. То нам показују све процјене и анализе које смо радили, као и повјерење које осјетимо у контакту са грађанима. 

Колико сте задовољни предизборном кампањом СП, начином на који се води, слоганом, визуелним идентитетом… 

Сама предизборна кампања је условљена ситуацијом са вирусом корона и ограничени смо у дјеловању да досљедно гласачима представимо наше изборне програме и кандидате.

Смањлили смо путовања, контакте са гласачима и рекламни материјал, изборна окупљања сведена су на минимум. 

Водећи бригу о здрављу наших грађана, Социјалистичка партија је све учеснике изборне кампање за предстојеће локалне изборе позвала да учине исто што и ми, а то је да покажу солидарност и хуманост и да дио својих средстава из изборног буџета донирају у хуманитарне сврхе људима којима је ова ситуација додатно отежала живот. Тако да смо, могу рећи, задовољни, јер смо наше дјеловање у оквиру кампање прилагодили тренутној ситуацији и реалним потребама наших грађана.

Вјерујте да ме људи зову са свих страна и да су пуни ријечи хвале за нашу кампању, наш слоган и визуелни идентите.

Што се тиче слогана и визуелног идентитета Социјалистичке партије, слоган УДАРНИЧКИ је позив ОКРЕНИМО СЕ РАДУ, РАДИМО ВИШЕ. То је основа свега и најважније питање за будућност Републике Српске и Босне и Херцеговине, јер само радом можемо обезбиједити раст и развој сваке општине.

Симбол наше кампање је ИЗЛАЗЕЋЕ СУНЦЕ, које симболизује нови почетак, оптимизам и сигурнију будућност. Као боје које доминирају на свим промотивним материјалима смо изабрали не традиционалну црвену боју него палету свјежих боја, које разведравају кратке и тмурне јесење дане и тешке дане које нам је ситуација са вирусом донијела. То је прави одраз наше политике, бриге за сваког појединца нашег друштва и онога за шта се боримо. 

 

Обишли сте у кампањи цијелу Републику Српску. Какво је стање на терену?

Да, обишли смо све општине у којима излазимо на изборе, наравно, водећи рачуна о епидемиолошкој ситуацији. 

Ситуација на терену је, што се тиче Социјалистичке партије, и више него добра. Задовољни смо. Видим вољу, жељу и оптимизам наших кандидата и грађана, који нам дају велику подршку, јер препознају да ми досљедно заступамо свој политички програм, који је у потпуности прилагођен њиховим реалним потребама. Рекао бих да је подршка народа Социјалистичкој партији овога пута јача него икад!

Заједно хоћемо да наставимо да се боримо за економски развој и раст, који је гарант нашег опстанка и најважнији приоритет нашег дјеловања у наредне четири године. То је и раније био наш приоритет и позивали смо друге да се заједно више посветимо том циљу, али није било довољног разумијевања за значај овог питања као основе укупног просперитета и бољитка. Осјећам да су овај пут политичке партије, бар у изборним програмима, више спремне да се посвете томе. Ми на тај начин желимо да обезбједимо, прије свега, социјалну стабилност, а ако имамо тај вид стабилности, онда можемо говорити и о укупној политичкој и друштвеној стабилности, до које нам је јако стало. 

Како грађани реагују на ваше поруке? За који дио Манифеста СП су показали навеће интересовање?

Свака општина има своје специфичности и ресурсе који могу бити носиоци развоја и прилагођавање наших политика тим специфичостима је управо оно што је и привукло највећу пажњу наших грађана и по чему се наш изборни програм разликује од програма других политичких субјеката.

Наш Манифест управо о томе говори – како обезбједити равномјеран раст и развој наших општина, уважавајући потребе и могућности сваке од њих. Потребна нам је потпуно нова политика локалног развоја која ће то обезбједити, а у чијој је основи управо ово што сам рекао.

Наши грађани препознају да живот у њиховим локалним заједницама једино на тај начин може бити одржив, прије свега кроз отварање нових радних мјеста, останак младих, нове инвестиције, пронаталитетну политику и смањење корупције, коју су препознали као велики проблем у срединама у којима живе.

Каква је сарадња СП са СПС Ивице Дачића? Да ли се ускоро може очекивати сусрет двојице лидера?

Сарадња наше двије партије је јако добра. Социјалистичка партија Србије је наша сестринска партија и подржава Социјалистичку партију као једину љевичарску и социјалистички оријентисану партију у Републици Српској, а као такви смо препознати не само у Србији, већ све више и широм Европе.

Што се тиче сусрета, ми желимо и имамо намјеру да се састанемо у скоријем периоду и о томе смо већ разговарали, али то ће прије свега зависити од обавеза које је Ивица Дачић ових дана преузео ступивши на функцију предсједника Народне скупштине Србије, као и цјелокупне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, преноси skener.info.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана