Ђокић: Спремни смо да дамо све од себе ЗА БОЉУ СРПСКУ

Српска инфо
Ђокић: Спремни смо да дамо све од себе ЗА БОЉУ СРПСКУ

БАЊАЛУКА – Потребно је на локалном нивоу и на нивоу Владе именовати способне менаџере који ће да креирају развојне политике и да се максимално посвете новим инвестицијама.

Рекао је у интервјуу за Српскаинфо Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије, која заговара другачији приступ привредном развоју локалних заједница.

Равномјерни развој Републике Српске и подршка мање развијеним општинама окосница су ваше кампање за локалне изборе. Који конкретни пројекти би то могли осигурати?

Тако је, равномјерни развој Републике Српске је веома значајан са много аспеката и Влада Републике Српске му је веома посвећена, што свједоче бројни развојни и инфраструктурни пројекти. Међутим, сматрам да је потребно уложити додатне напоре, посебно када су у питању мале локалне заједнице испод 10.000 становника. Таквих општина имамо десетак у Републици Српској и оне су веома угрожене са становишта дугорочног посматрања. Зато је неопходно хитно интервенисати како би се за те општине дефинисао посебан програм локалног развоја који би утицао на тренутно негативан ток, који се прије свега манифестује кроз одлазак и смањење становништва. Међутим, то не треба посматрати у контексту само тих десетак општина, него у цјелини посматрати потребу другачијег приступа локалном привредном развоју. Сматрам да је кључно питање интензивирање привредног развоја локалних заједница. Тај заокрет, уколико би он могао да се оствари у наредних неколико година, могао би значајно да утиче на смањење миграција и да преокрене живот у сасвим новом, позитивном смјеру.

Како смањити политичку поларизацију на локалном нивоу?

Мислим да све политичке партије на локалном нивоу треба да схвате у каквој се ситуацији тренутно налазе, посебно када је ријеч о неразвијеним општинама и оним које имају мали број становника, са тенденцијом даље депопулације. У том смислу, сматрам да би на нивоу општина требало тежити већем степену разумијевања стања и јединства које би водило ка дефинисању развојних политика. Циљ је преусмјерити негативне трендове у позитивне, како би општине функционисале и напредовале у будућности.

Губећи становништво, све сфере живота у тим општинама су угрожене, а посебно образовни систем, који можда има и највећи значај. Сваке године број ученика се смањује, школе се затварају, нарочито у сеоским срединама, а у мањим општинама и неке средње школе су пред гашењем. Ако се то догоди, у наредним годинама можемо очекивати нови талас одлива становништва, што би могло довести до тога да неке општине изгубе свој статус. Не би требало допустити да до тога дође. У оквиру локалних заједница треба успоставити другачији модел функционисања, заснован на сарадњи свих политичких субјеката, јер уколико изгубимо становништво, свака политичка борба постаје бесмислена.

Да ли социјалисти имају визију локалног развоја Републике Српске?

Наравно, ми заговарамо потпуно другачији приступ привредном развоју локалних заједница. Потребна је реформа која ће дати већу улогу и одговорност локалним заједницама у планирању привредног развоја. Такође, сматрам да би требало формирати посебан ресор за локални привредни развој у оквиру Министарства привреде и предузетништва или реформирати улогу Министарства локалне управе и самоуправе и додати му ресор за локални привредни развој.

Неопходно је на локалном нивоу, као и на нивоу Владе, именовати способне менаџере који ће креирати развојне политике и максимално се посветити новим инвестицијама.

Република Српска је земља са великим природним богатствима и огромним привредним потенцијалом, због чега вјерујемо да се може постићи напредак за бољи живот грађана, посебно у малим срединама.

Локалне заједнице и Влада Републике Српске треба да раде на побољшању имиџа и на представљању компаративних предности које поједине локалне заједнице имају за раст привредних активности. Данас имамо ситуацију да начелници општина и градоначелници готово уопште не говоре о резултатима у привреди, већ се углавном баве питањем развоја локалне инфраструктуре или активностима у домену социјалне политике, која је у надлежности општина и градова.

Врло ријетко можемо чути да неки начелник општине подноси извјештај јавности и говори о успјесима у развоју своје привреде, у смислу нових инвестиција или повећаног запошљавања. То се мора промијенити тако да начелници општина и градоначелници добију нову улогу и одговорност. Локална и извршна власт треба да буде реформисана у том правцу, а организационе промјене треба да се спроводе и у појединим министарствима. У тој синергији локалних заједница и Владе треба наћи моделе за усклађивање привредних политика у свакој локалној заједници. Свака општина је различита, и због тога је потребно планирати развој на специфичним основама. То значи да је потребно израдити 64 различита привредна програма за општине Републике Српске, којима би се дефинисале кључне смјернице за даљи живот и развој тих заједница. Ако то постигнемо, могли бисмо значајно утицати на смањење миграција становништва, што је посебан проблем који нас забрињава.

Како мотивисати младе људе и активније их укључити у политички процес? Имате ли конкретне иницијативе?

Треба узети у обзир да се одређени стручни профили више не образују, посебно у мањим локалним заједницама. Елементарна радничка занимања готово су нестала на локалном нивоу, као и бројни други послови за које су се некада образовали ученици из тих заједница. Данас тога нема, и суочавамо се са озбиљним проблемом губитка радне снаге за разна занимања, посебно оних од којих често живот зависи, као што су занимања у грађевинарству, машинској и металној индустрији.

Недостају нам вариоци, бравари, металостругари, електричари и слични профили, као и занатлије попут обућара. Ово треба схватити озбиљно. Имамо још мало времена да направимо неопходне корекције, али морамо дјеловати одмах. Важно је да у овом дијалогу активно учествују локалне заједнице и Влада, како бисмо заједно пронашли нова рјешења.

Шта мислите о потенцијалу наше дијаспоре у привлачењу инвестиција у Српску?

Сви морамо радити на побољшању имиџа Републике Српске у свијету. Имамо велики потенцијал који су инвеститори препознали, и свакодневно водимо преговоре о бројним пројектима, посебно у области енергетике и другим привредним гранама. Највеће задовољство ми је када можемо разговарати о добрим пројектима са нашом дијаспором, која је већ у четвртој генерацији рођена и образована у иностранству. Међу њима има велики број успјешних људи, посебно млађих, који су изградили успјешне компаније широм свијета.

Најприје треба доћи до њих и код њих развити интерес да улажу у свој завичај, а онда то проширити на друге компаније у другим земљама. Морамо афирмисати предности које има Република Српска и осигурати њено трајно присуство у иностранству. Уз нове прописе, пореске олакшице и бржу администрацију, можемо привући нове инвеститоре.

Како видите Републику Српску у наредне четири године?

Република Српска има стабилан институционални систем. Код свих нас, без обзира на политичку припадност, постоји намјера да се чува институционални систем и Република Српска. У наредне четири године видим Српску знатно развијенију и са већим стандардом грађана. Ако будемо спроводили политике које сам описао, вјерујем да ћемо видјети значајне промјене у мањим општинама, као и наставак развоја у већим градовима и центрима Републике Српске.

Социјалистичка партија на изборе излази са пуном листом кандидата за одборнике и пет кандидата за начелнике. Шта социјалисти могу понудити бирачима?

Људи које смо кандидовали су препознатљиви у својим срединама. Направили смо спој младости и искуства. То су образовани, професионално остварени људи, спремни да се жртвују и напорно раде на реализацији политика о којима сам већ говорио. Кандидовали смо изузетне људе за начелнике општина, људе са визијом напретка који су спремни на дијалог, без обзира на политичка опредјељења. У томе је велика улога нових начелника, који кроз своје дјеловање морају потврдити оријентацију коју заговарамо и доказати да је то могуће.

Вјерујем да би овај приступ требао постати општа политика у Републици Српској, јер је то начин на који можемо превазићи проблеме који тиште локалне заједнице.

Треба имати у виду да на простору Републике Српске тренутно живи око 900.000 становника и да на овако великом простору, од Требиња до Новог Града, можемо и морамо створити услове за бољи и квалитетнији живот свих грађана. Питање је организације на којој треба радити. То је процес који траје, али за неколико година можемо остварити видљиве промјене и направити велики заокрет. У дугорочнијем смислу, могуће су и дубље промјене које ће довести до заустављања миграција и одлива становништва, посебно из мање развијених и малих општина.

На овај начин учинили бисмо Републику Српску богатијом и развијенијом, а становницима обезбиједили бољи животни стандард. Јака Република Српска је апсолутни приоритет за све нас. У свијести нашег народа дубоко је укоријењен осјећај припадности Републици Српској, и она нема алтернативу. Зато је наш слоган на овим изборима „За бољу Српску“, и спремни смо да дамо све од себе за ту визију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана