ДЕМОС ће покренути питање изградње мини хидроцентрале на подручју општине Котор Варош

Срна
ДЕМОС ће покренути питање изградње мини хидроцентрале на подручју општине Котор Варош

КОТОР ВАРОШ - Носилац одборничке листе ДЕМОС-а за Скупштину општине Котор Варош Ђуро Крчић изјавио је данас да ће Клуб одборника те странке у новом сазиву општинског парламента на првој редовној сједници покренути питање изградње мини хидроцентрале на локалитету Стисле.

- Тражићемо да се јавно саопште све инфомације у вези са изградњом те централе, али и да се надлежне институције изјасне о томе да ли мини хидроцентрала на локалитету Стисле представља опасност за грађане Котор Вароша -рекао је Крчић.

Он је истакао да је ДЕМОС покренуо кампању "Стоп изградњи малих хидроцентрала на которварошким ријекама".

- Циљ кампање је зауставити уништавање Врбање и њених притока и животињског свијета у ријекама которварошког краја. Увјерени смо да изградња мини хидроцентрала доноси корист само појединцима и интересним групама које их граде, док је корист грађана и шире заједнице минорна - рекао је Крчић.

Према његовим ријечима, најављена изградња мини хидроцентрала у которварошком крају нема никакво рационално објашњење, јер оне учествују у укупној производњи електричне енергије у размјеру од само два до 3,5 одсто.

- Процес планирања, пројектовања, изградње и коришћења мини хидроцентрала је на штету животне средине и против интереса локалног становништва. Наставак изградње тих објеката довео би до озбиљне деградације животне средине на бројним локацијама у општини Котор Варош, што би значило и ускраћивање права грађанима ове општине да користе природне вриједности које имају - нагласио је Крчић.

Према његовим ријечима, општина Котор Варош је богата чистим планинским ријекама, које би могле бити огроман туристички потенцијал, а не полигон за уништавање.

- Мора се сагледати и анализирати постојеће стање, заузети јединствен став и коначно јасно и гласно рећи колику имамо штету, а колику корист од мини хидроцентрала. Увјерени смо да Котор Варош од њих има минорну корист и немјерљиво велику штету. Јер, када захватите воду из наших ријека, па је водите неколико стотина метара кроз цијеви, па је пропустите кроз турбине и вратите у водоток, аутоматски уништавате живот, односно чините екоцид у тим водотоцима - нагласио је Крчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана