Давор Шешић, кандидат СП-а за посланика у Народној скупштини РС: Српске нема без људи

ПР
Давор Шешић, кандидат СП-а за посланика у Народној скупштини РС: Српске нема без људи

БАЊАЛУКА - Јасно је да Републике Српске нема без људи. Главни изазов пред будућим руководством Српске биће јачање економије, унапређење пословног амбијента, отварање нових радних мјеста те повећање плата.

Рекао је ово Давор Шешић, кандидат Социјалистичке партије РС за Народну скупштину Српске, те додао да само јача привреда значи више новца у будућности што је једини гарант да се народ Српске опредијели за живот у њој, гдје му је и мјесто.

ГЛАС: Током кампање сте се залагали да се сви релевантни политички субјекти усагласе шта је то национални интерес РС. По чему се то разликује од ранијих позива неких других политичара?

ШЕШИЋ: Други су говорили о јединству, ја говорим о националном интересу РС и тзв. црвеним линијама као што су уставно уређење и територијални интегритет. Јасно је да није могуће политичко јединство у Републици Српској јер је велика подјела између власти и опозиције, али сам сигуран да је могуће усагласити национални интерес, јер су се сви опредијелили за јачање Републике Српске.

ГЛАС: Говорили сте и о јачању сарадње РС са Србијом.

ШЕШИЋ: Један од начина јачања Републике Српске јесте подизање институционалне и ванинституционалне сарадње са Србијом на највиши ниво. Такође, с обзиром на то да Србија посљедњих 10 година биљежи јак економски развој сигуран сам да бисмо могли искористити њихова искуства и законска рјешења како бисмо побољшали и унаприједили привреду Републике Српске.

ГЛАС: Шта је са питањем положаја бораца?

ШЕШИЋ: Поносан сам на чињеницу да сам био покретач иницијативе која је довела до посебне сједнице НСРС, којом се проблематика бораца актуелизовала и разматрала на нивоу на којем она то и заслужује. Иако сада сви причају о борцима, јер смо у предизборној кампањи, ја сам то чинио годинама, у континуитету, не желећи да се те категорије злоупотребљавају. Ријеч је о врло комплексној теми која ће бити актуелна док год је бораца.

Не постоје једноставна и брза рјешења, с обзиром на то да је много борачких поткатегорија и свако ко нуди једноставна рјешења не познаје ову проблематику и њом се бави површно и штетно. Због информација са којима сам упознат наставићу да радим на побољшању њиховог статуса и бићу им поуздан партнер, док ће многи питање положаја бораца заборавити чим се кампања заврши.

ГЛАС: Шта ће бити фокус Вашег дјеловања ако освојите још један мандат?

ШЕШИЋ: Глобална криза задаваће теме којима ћемо се бавити, а како сада стоје ствари главни изазов поред јачања привреде биће како обезбиједити људима сигурност у погледу хране и енергетике. Биће неопходно предузети додатне мјере како би се помогло нашим пољопривредницима да се лакше баве производњом хране. Што се мене лично тиче, наставићу да водим реалну политику без популизма. Желим да нагласим да нећу мијењати свој начин дјеловања те да сигурно нећу изневјерити бираче. Никога са политичке сцене нећу штедјети критике, као што нисам ни до сада. Не планирам „преспавати“ мандат, него наставити бити активан, конструктиван, увијек доступан људима те се максимално залагати да они буду ријешени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана