Данас поновљени локални избори у Добоју и Сребреници

Г.С.
Данас поновљени локални избори у Добоју и Сребреници

У Сребреници и Добоју данас се одржавају поновљени локални избори.

ЦИК БиХ је 21. јануара донио одлуке о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству за ниво начелника и Скупштине општине Сребреница, те поништавање избора на 89 редовних бирачких мјеста за ниво градоначелника и Скупштине града Добоја.

На дан поновљених локалних избора у Добоју и Сребреници у бирачка мјеста биће отворена од седам до 19 часова.

У складу са Изборним законом БиХ, поновни избори се спроводе на основу истих кандидатских листи и истих извода из Централног бирачког списка који су кориштени на поништеним изборима.

Поновљене изборе у Добоју и Сребреници ће у име ЦИК-а надгледати 130 супервизора који су обучени и сертификовани у складу са усвојеним Програмом и методологијом обуке супервизора за надгледање поновљених избора.

На гласачком листићу за избор градоначелника Добоја налазе се три кандидата у име три овјерене политичке странке, док се на гласачком листићу за Скупштину града Добоја налазе кандидати у име 85 овјерених политичких субјеката (34 независна кандидата, четири коалиције и 47 политичких странака).

На гласачком листићу за избор начелника општине Сребреница налазе се четири кандидата у име четири овјерена политичка субјекта (два независна кандидата, једна коалиција и једна политичка странка), док се на гласачком листићу за Скупштину општине Сребреница налазе кандидати 27 политичких субјеката (један независни кандидат, четири коалиције и 22 политичке странке).

На 89 редовних бирачких мјеста на поновљеним изборима у Добоју именовано је 427 предсједника и чланова бирачких одбора и исто толико њихових замјеника.

На 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници именовано је 108 предсједника и чланова бирачких одбора и исто толико њихових замјеника, те један посебан ковид мобилни тим са три члана. Именовани су и чланови бирачких одбора на два бирачка мјеста за гласање у одсуству за Сребреницу у Градачцу и Живиницама.

Право гласа на поновљеним изборима на 89 бирачких мјеста у Добоју има 50.615 бирача. Право гласа на 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници имају 10.002 бирача, те 437 бирача на два бирачка мјеста у одсуству у Градачцу и Живиницама.

За посматрање поновљених избора у Добоју и Сребреници Централна изборна комисија БиХ је 18. фебруара акредитовала 118 посматрача удружења грађана, док је за акредитовање посматрача политичких субјеката за посматрање рада бирачких одбора и општинске/градске изборне комисије надлежна општинска/градска изборна комисија.

Из Комисије напомињу да и сви посматрачи акредитовани за посматрање поништених избора одржаних 15. новембра 2020. године имају право посматрати и поновљене изборе.

У Сребреници и Скеланима ће и данас, поводом одржавања поновљених локалних избора, радити службе за издавање личних докумената.

- Шалтери за издавање докумената радиће од седам до 19 часова - саопштила је Полицијска управа Зворник.

Грађанима ће на локацијама за издавање личних докумената бити на располагању реферати личних карата, пребивалишта, боравишта и издавања јединствених матичних бројева, укључујући и аквизицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана