Цвијановић:Приоритет чувати високу аутономију Српске

Срна
Цвијановић:Приоритет чувати високу аутономију Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да суштински приоритет Републике Српске треба да буде да чува своју високу аутономију коју има према Уставу и којом се не угрожава БиХ као заједница у којој функционише.

Цвијановићева је истакла да се у БиХ, слиједом неких врло погрешних корака, неразумијевања или намјерних грешака које су правили људи који припадају страном фактору, дошло у прилично збуњујућу ситуацију.

"Устав БиХ каже да заиста постоји висока аутономија Републике Српске и да се многи процеси завршавају у Српској, а онда је неко промијенио и рекао да се завршавају на нивоу БиХ, намећући одређене институције које тамо функционишу. То је изазвало одређену врсту конфузије и тешко је тако функционисати", рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Према њеним ријечима, Република Српска жели да ужива она права која су јој дата према Уставу, да не ускраћује другоме та права, да координише своје активности са другим ентитетом, да би на нивоу заједничких институција могла да се спроводи нека политика која је добра за грађане Републике Српске и ФБиХ.

"Не видим шта је у томе лоше, осим што је лоше то што имамо оне који упорно покушавају да то централизују и да `набаце неку снагу` том нивоу власти БиХ, умјесто да јачају ентитете који се боре са стварним животом и проблемима својих грађана", напоменула је Цвијановићева.

Цвијановићева је оцијенила да би БиХ са заједничким институцијама требала да буде сервис напорима ентитета и грађана оба ентитета да остваре своје циљеве.

"Нажалост, БиХ је често била кочница у реализацији важних пројеката у реализацији дотока новца и у многим важним стварима показала се као непријатељски ниво власти према својим ентитетима и грађанима, што је за мене недопустиво", навела је предсједник Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да представници Републике Српске желе да очувају надлежности Републике Српске и да она буде добар партнер ФБиХ и нивоу БиХ, док Бошњаци желе да се БиХ централизује.

Она је навела да је ФБиХ у многим случајевима прескочила да регулише одређена питања, надајући се да је само прелазна категорија до неког стања које би требало да се догоди кроз централизацију институција.

Цвијановићева је истакла да нема политичке воље да се тако нешто догоди, јер је Република Српска евидентно против тога, а и Хрвати у ФБиХ се опиру таквој врсти централизације.

"Треба отворити простор за рационалан разговор, а при томе, ми у Републици Српској не можемо прихватити да неко на силу, или мимо воље и прописаних процедура, мијења уставна рјешења", указала је Цвијановићева.

Она је рекла да није тачно када странци кажу да бране Дејтонски споразум док врше силни политички мобинг. Према њеним ријечима, они дијелом бране тај споразум, али у суштини, више бране надоградњу Дејтона до које се дошло на непрописан начин, него језгро Дејтона којег Република Српска брани.

"Мислим да је формула успјеха у БиХ да се држимо уставних надлежности, да градимо међусобно, ако то није пријатељство онда може да буде интересно партнерство, и да на основу тога дођемо до бољег разумијевања, али тога немамо јер неки сматрају да треба да се ослањамо на страни фактор", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да страни фактор никада не би допустио да се у њиховим државама дешава оно што у БиХ допуштају и промовишу.

"Република Српска треба ухватити корак са Србијом и земљама региона да учествује у одређеним заједничким иницијативама као што је `Отворени Балкан` које ће нас економски повезати и направити простор за кретање радне снаге, студената, ученика, да се интегришемо као туристичка понуда на одређен начин и да будемо примамљивији кроз кроз одређене саобраћајнице и инфраструктурне пројекте", рекла је предсједник Републике Српске.

Цвијановићева је додала да не разумије логику политичког Сарајева које се опире да учествује у нечему у чему су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана