Цвијановић: Поносна сам на развој и изградњу Српске

Срна
Цвијановић: Поносна сам на развој и изградњу Српске

БИЈЕЉИНА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је поносна што се у њеном мандату Република развијала и градила.

"Поносна сам што смо градили инфраструктуру, развијали путну мрежу и комуникације, уз стратешко опредјељење повезивања са Србијом, али смо у наше планове укључили и источни дио и југ Српске, да бисмо сви могли да будемо повезани бољим путевима", навела је Цвијановићева.

Она је додала да је изграђено и много вртића, школе су реконструисане, обновљене или направљене фискултурне сале, болнице, дјечија игралишта, санирани домови културе и изграђени нови студентски домови.

Цвијановићева је истакла и да су уведене мјере за студенте које омогућавају мање трошкове студирања у Републици Српској, као што је бесплатан смјештај у студентским домовима, редовни студенти који уписују годину за годином немају уплату школарине, те мјере подршке у износу тада најниже плате породици, мајкама и породиљама од 12 или 18 мјесеци незапосленој породиљи, а сада и накнаде од 750 КМ за породице са четворо и више дјеце са једним незапосленим родитељем, као и увођење бесплатних пренаталних тестова.

Она је нагласила да је посебно поносна на то да је њена иницијатива спремно дочекана од српског члана Предсједништва и предсједника Владе и ресорних министарстава о бесплатним пренаталним тестовима, јер је жеља власти била да труднице имају ту услугу бесплатно.

"Посебно сам поносна на чињеницу што смо кроз многа тешка времена прошли на начин да смо успијевали да повећавамо плате и пензије, основицу за обрачун породичне и личне инвалиднине, борачка примања, борачки додатак, субвенције и подстицаје у пољопривреди и подршку у сфери социјалних давања", рекла је Цвијановићева синоћ за бијељинску НТВ "Арена".

Према оцјени предсједника Републике, у претходном периоду се показао капацитет институција Српске да чувају себе и своје уставне надлежности.

"Када очувате и када сте способни да очувате своје уставне надлежности ви сте капацитирани да извршавате своје обавезе према грађанима и све што сам побројала је доказ да су наше институције у стању и у тешким временима да реагују према грађанима", нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила на раније изазове као што су суша, поплаве, вирус корона и оцијенила да су временом пале лажне слике о спољном свијету који је бољи и развијенији од Републике Српске, наводећи да је Српска спремније реаговала у оквиру здравственог система него што су многе европске земље.

"Данас смо капацитиранији и док сва Европа живи у страху због недостатка енергената, поскупљења електричне енергије, ми нисмо уплашени на тај начин са аспекта енергетике, зато што имамо своје капацитете, у стању смо да имамо и вишкове, да производимо електричну енергију и да продајемо те вишкове", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Републике истакла је да цијена електричне енергије у Српској неће расти ни оптеретити становништво, на шта је поносна.

"Оно што је важно и што смо показали у претходном периоду јесте тимски рад, ми смо све институције ставили у функцију да могу да извршавају обавезе према грађанима и задовољна сам, знајући кроз какве смо све проблеме прошли", навела је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана