Цвијановић: Наставићемо да пружамо подршку грађанима

СРНА
Цвијановић: Наставићемо да пружамо подршку грађанима

БАЊАЛУКА - Кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је власт у Републици Српској у протеклом периоду на различите начине пружала подршку грађанима и да су многа права проширена, што ће бити настављено и у наредном периоду.

Она је нагласила да су неке од посљедњих иницијатива да се породицама са четворо и више дјеце у којима је један родитељ незапослен додијели накнада од 750 КМ мјесечно, као и да пренатални тестови буду бесплатни за све будуће мајке.

"Студенти који редовно дају године не морају да плаћају школарину, неће плаћати студентски смјештај, а и до сада су вишеструко ниже цијене. Наставићемо да повећавамо плате и пензије, повећавали смо субвенције у пољопривреди и у вријеме кризе, затим основицу за обрачун личних и породичних инвалиднина, првобитно смо издвојили 150 милиона КМ, а потом још 50 милиона КМ за збрињавање породица погинулих бораца", рекла је Цвијановићева вечерас у ТВ дебати на РТРС.

Она је додала да је поносна на то што Влада Републике Српске и републичке институције успијевају да и у временима кризе обезбиједе и прошире одређена права и издвајања за грађане.

Када је ријеч о енергетским потенцијалима Републике Српске, она је додала да је у процесу реализације велики пројекат изградње хидроелектране "Бук Бијела" који се ради заједно са Србијом.

"Настојимо са свима који имају енергенте, а превасходно Русија, да причамо и договарамо и да коначно људи у Федерацији БиХ /ФБиХ/ имају бенефите са аспекта снабдијевања гасом", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су републичке институције много пута позивале партнере из ФБиХ на разговор у вези са реализацијом одређених пројеката и стратешких кретања у будућности, али да је то увијек било одбијено.

Када је ријеч о регионалној сарадњи, Цвијановићева сматра да је позиција БиХ лоша.

"БиХ је свађалачка земља, свађе долазе из политичког Сарајева, никада из Републике Српске. Из политичког Сарајева, осим што нама блокирају пројекте, настоје да блокирају и пројекте сусједних земаља и мислим да је то политика која води у суноврат и БиХ и оних који воде такву политику", констатовала је Цвијановићева.

Она је нагласила да стратешко опредјељење треба да буде економска интеграција у региону.

"Сматрам да имамо сјајну прилику због чињенице да Србија јесте мотор развоја цијелог региона и дио једног процеса економске сарадње као што је `Отворени Балкан`. Мислим да је крајње вријеме да БиХ ухвати корак са онима који су се нашли унутра, јер ће то значити многе бенефите за привреднике и грађане", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да ће као члан Предсједништва БиХ пренијети оно што је програм Републике Српске - добра регионална сарадња и добри односи са земљама окружења.

Говорећи о бриселском споразуму, она је рекла да јесте дошло до сагласности о одређеним питањима, али да је сплет околности које су се десиле након тога демантовао сам тај споразум.

"Што се тиче одређених питања која су тамо прецизирана, морам рећи да је њихов акценат једино на томе да се формира власт на нивоу БиХ. Не интересује их да ли ће бити формирана у ФБиХ или Српској", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да у озбиљним временима треба имати озбиљне политике и политичаре који могу изнијети терет тога да са једне стране треба да заштите позицију Републике Српске и њен уставни капацитет, а са друге стране да омогуће проходност за све оно што би требало да раде ентитети.

"То подразумијева повећање плата, пензија, социјалних давања. Економско- финансијска страна мора да буде заштићена и да буду уклоњене све препреке сарадњи", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, БиХ је сложена земља и посебно у ова тешка времена суочена са изазовима, те су потребни људи који могу да изнесу тај терет.

"Морамо имати и везу између онога који је изабран као српски члан Предсједништва БиХ са оним који је изабран као предсједник Републике Српске и са Владом Српске и то је важно да бисмо кроз та тешка времена могли проћи заједно, а не да играмо као одвојени тимови или без икакве хармоније", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана