Цвијановић: Чуваћу уставну позицију Српске; Нешић: Желим да обезбиједим национално јединство

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА – У првом јавном сучељавању кандидата за функцију члана Предсједништва БиХ на Радио телевизији Републике Српске нашли су се кандидат СНСД-а Жељка Цвијановић и кандидат ДНС-а Ненад Нешић.

Жељка Цвијановић је рекла  да ће дјеловати у складу са Уставом и очувати уставну позицију Републике Српске у једном комплексном систему.

- Уколико има воље за договор, увијек ћу бити дио договора, а блокаде треба отклонити - рекла је Цвијановић, додајући да ће у Предсједништву БиХ штитити интересе Републике Српске.

Она је истакла да је потребно довести у ред спољну политику БиХ.

- Радити у интересу Републике Српске остаје главни приоритет свих нас који ћемо бити изабрани - поручила је Цвијановић.

Она је поручила да се морају водити јасне политике - прва је политичка и односи се на заштиту уставне позиције Републике Српске, а друга на економско-социјални аспект.

- Промовишем политику мира и стабилности и то није никаква свађалача политика - рекла је Цвијановић, одговарајући на наводе кандидата ДНС-а Ненада Нешића да она и кандидат СДС-а Мирко Шаровић воде исту политику и, како је рекао, осим свађа, расправа и оптужби не нуде ништа друго.

Кандидат ДНС-а Ненад Нешић рекао је у емисији Српска бира да жели да обезбиједи национално јединство.

- Борим се против црно-бијелог филма који представљају Жељка Цвијановић и Мирко Шаровић, јер они су једна те иста медаља, само двије различите стране - истакао је Нешић.

Нешић је рекао да жели да иде трећим путем, путем ДНС-а, који је, каже, огрнут тробојком, а не црно-бијелом заставом.

- Желим да поведем Српску ка економској стабилности, енергетској стабилности, националној безбједности - рекао је он.

Истакао је да је РТРС сервис свих грађана Српске, а не једне политичке партије.

- Без обзира шта једна политичка партија хтјела и покушавала да докаже. Изражавам жаљење што Шаровић није овдје јер сматрам да је ово права прилика да покажемо ко смо, шта смо и шта можемо да пружимо Српској - поручио је Нешић.

Нешић је изјавио је да ће уколико буде изабран на предстојећим изборима бранити интересе Републике Српске и покушати да дође до договора да се крене напријед.

- Српска нема више времена за чекање. Нама је мјесто у Европи и програму жОтворени Балканж, спремни смо на разговоре и договоре - нагласио је Нешић.

Он је рекао да се Српска брани јединством и да то морају да обезбиједе предсједник Републике и српски члан Предсједништва БиХ.

Цвијановићева је истакла да је потребно на сваки могући начин отворити простор да институције БиХ постану сервис ентитетима на извршавању њихових обавеза као што је стварање бољих услова за живот грађана.

“Протеклих година институције БиХ су често били кочничари”, рекла је Цвијановићева вечерас у ТВ дебати на РТРС-у.

Она је додала да је важно водити рачуна о томе шта је интерес Српске, али и шта је општи интерес.

Цвијановићева је нагласила да све евентуалне блокаде треба покушати отклонити, а у случају штетних одлука прибјећи механизму заштите виталног националног интереса о којем ће одлучивати Народна скупштина Српске.

Цвијановићева је рекла да постоје различити напади на уставну позицију Српске, не само унутар БиХ него и свијета, те да је једна од суштинских ствари довести у ред спољну политику БиХ, за шта је по Уставу надлежно Предсједништво БиХ.

“Спољна политика се користила у претходном периоду да би се стварала лажна слика о приликама или неприликама у оквиру БиХ да би се правио простор за доминацију једних”, истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да БиХ не ужива углед у међународним односима.

“Ако немате нормалну унутрашњу политику не можете имати ни кохерентну спољну политику. Имали смо ситуацију да вам појединци без претходно прописаног става самостално иступају по свијету”, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је ријеч о сценарију у којем је неко све злоупотријебио да би направио концепт државе у којем ће неко све одлучивати, а остали постати мањина.

Цвијановићева је додала да сматра да треба да постоји договор, али не и да прихвата наметнута рјешења.

Цвијановићева је рекла да мора да постоји добра воља за договором све три стране у Предсједништву БиХ, али и осталим институцијама БиХ.

“Ако договора нема свако ће искористити своје могућности да се заштити механизмом који му је Устав дао”, констатовала је Цвијановићева.

Ненад Нешић рекао је вечерас да ће се уколико буде изабран на ову функцију борити за спровођење економског програма ове странке који ће омогућити боље услове живота за све грађане Републике Српске.

“То значи просјечну плату од 2.000 КМ, просјечну пензију која би износила 50 одсто просјечне плате, односно 1.000 КМ, изградњу 1.000 стамбених јединица, за шта би се могла искористити средства из буџета предсједника Српске”, рекао је Нешић у изборној дебати на РТРС-у.

Он је нагласио да ће се залагати и за то да 10.000 младих добије посао у Републици Српској, као и за националне плате.

Нешић је истакао да је Република Српска енергетски стабилна, да има велике ресурсе и да је неопходно грађанима обезбиједити сигурно гријање.

Он сматра да је веома важан дијалог са свима у окружењу, региону и Европи, те најавио да ће, уколико буде изабран, и БиХ и Република Српска бити дио програма “Отворени Балкан”.

Нешић је нагласио да због деструктивног понашања бошњачких политичара БиХ данас није у пројекту “Отворени Балкан”.

“Био сам недавно на сајму вина у оквиру жОтвореног Баканаж у Београду и тамо сам видио људе из Србије, Албаније, Сјеверне Македоније и Црне Горе који желе са нама да сарађују”, рекао је Нешић.

Нешић је подсјетио да је за вријеме његовог мандата на челу предузећа “Путеви Српске” највише урађено на подручју града Бањалука. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана