Човић: ХДЗ БиХ освојио власт у 20 општина и градова

Срна
Foto: Анадолија

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је задовољство због изборних резултата и нагласио да је ХДЗ освојио 20 начелничких и градоначелничких позиција и око 300 одборника у општинама гдје су Хрвати већина.

Човић је напоменуо да је то добар резултат, ако се узме у обзир да су Хрвати већина у 23 општине у БиХ.

- Што се тиче ХДЗ-а БиХ, можемо бити јако задовољни резултатом. Имати 20 начелника и градоначелника и више од 300 вијећника, резултат је који заслужује посебну пажњу. Радили смо тај посао много добро, иако није било класичне изборне кампање, послали смо снажну поруку и то је оно што ћемо убудуће радити - истакао је Човић на конференцији за новинаре у Мостару.

Он је навео да је ХДЗ БиХ на цијелом простору БиХ имао уравнотежен изборни резултат.

- У неким срединама имате благи успон или благи пад, што је нормално, али у основи морамо истаћи задовољство. Честитка свима онима који су изабрани. Вјероватно ћемо сутра знати резултате што се тиче вијећника, али се резултат већ осјећа. Што се тиче ХДЗ-а, упућујемо једно велико хвала свима који су препознали оно за шта се залажемо и бавићемо се аналитиком, а онда ћемо се окренути граду Мостару и изборима тамо, да на сличан начин завршимо и тај процес - рекао је Човић.

Човић је нагласио да је ХДЗ БиХ поновио свој резултат из 2016. и 2018. године и да показује да грађани вјерују тој странци.

Он је истакао да овај изборни резултат даје легитимитет ХДЗ-у БиХ у свим преговарачким процесима и показује да су они легитимни представници хрватског народа.

Упитан да прокоментарише резултате избора у Сарајеву и Бањалуци, те да ли се плаши да ће исти случај бити и у Мостару, Човић је рекао како се у неким срединама већ неколико циклуса бирају исти људи и да је, како је рекао, нормално да дође до засићености и да опозиција буде избор.

Он је истакао да се не може повезивати Бањалука, Сарајево и Мостар.

- Када гледамо гласачко тијело у Бањалуци и националност, тамо су представници српског народа у цјелини и која опција ту побјеђује, рецимо са позиције неке аналитике и не мора бити пресудно за политику која ће се водити на тој заједници. Када је у питању Сарајево, на исти начин. Сарајево чини 99 одсто бошњачког становништва, па је исти одговор, као за Бањалуку. У Мостару имате потпуно друго - рекао је Човић.

Човић је навео да је у Мостару једина мултиетничка средина, мултикултурална.

- Али, мислим да се ХДЗ и Хрватски народни сабор може с поносом бавити наредних 35 дана активностима за припрему за град Мостар и очекивати квалитетан резултат - рекао је Човић.

Он је нагласио да је Мостар хрватски "столни град" јер све институције Хрвата имају сједиште у том граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана